VIDEO. „Cicatrice” – vinul în memoria eroilor căzuți în războiul de pe Nistru

foto: Zona de Securitate

VIDEO. „Cicatrice” – vinul în memoria eroilor căzuți în războiul de pe Nistru

În zona în care și-au vărsat moldovenii sângele apărându-și țara cu 30 de ani în urmă a început să curgă astăzi un vin în cinstea lor. Platoul Cocieri, ce include comunele Molovata Nouă, Cocieri și Corjova, a fost în 1992 scena celor mai sângeroase lupte pentru independeța și integritatea Republicii Moldova. Este una din regiunile în care au căzut cei mai mulți ostași, curaj ce nu  a fost uitat. Ideea de a lansa o colecție de vinuri dedicate, în exclusivitate, eroilor războiului de pe Nistru aparține lui Lilian Moldovanu. Proiectul a fost conceput de mai mulți ani, dar abia în 2021 a ajuns în pahare.

foto: Zona de Securitate

“Ideea a fost de a lansa un vin în cinstea celor care au căzut pentru apărarea independenței Republicii Moldova. Am și prieteni din copilărie care și-au pierdut viața, apărând integritatea republicii. Și a venit ideea să lansăm câteva cupaje, de aici, din regiune, cu soiurile care sunt prezente aici de mulți ani. Chiar și din hibridul local, din castel. Viorica aici pe platou se cultivă, cabernet și multe alte soiuri. Solul ne permite să facem ceva deosebit”, ne spune Lilian.

De ce vinurile „Cicatrice”? Este o rană deschisă și care îți aduce aminte de faptele veteranilor războiului de pe Nistru. Vinificatorul susține că în curând vor fi lansate câteva etichete de Cicatrice, dedicate atât bărbaților, cât și femeilor, pentru că în acel conflict din 1992 și-au pierdut viața și femei.

foto: Zona de Securitate

“Așa ca un omagiu. Un omagiu pentru cei căzuți. În plus, am mai aflat că pensia lor care le achită statul și din vânzarea sticlelor în fondul de ajutor a combatanților”, mai declară vinificatorul.

Vinurile „Cicatrice” sunt din soiuri Cabernet, Merlot, Chardonnay și Pinnot Grigio. Local este Viorica și Castel. Este vorba despre vinuri mature, o să fie și vin baricat. O sticlă ajunge să coste 100-150 de lei. Lilian Moldovanu mai spune că în acest an, sub marca „Cicatrice” s-au produs aproximativ 1000 de sticle de vin roșu, cel alb de două ori mai mult.