VIDEO: Chișinăul își conturează viziunea asupra soluționării problemei transnistrene în noul context regional împreună cu UE, SUA și Ucraina
- Reintegrare
- Irina Tabaranu
- 12/04/2024
Chișinăul conturează o viziune de țară în problema reglementării conflictului transnistrean. Ca urmare a schimbărilor regionale, generate de războiul din Ucraina, dar și a statutului de țară candidată pentru aderarea la UE, dobândit de Republica Moldova, procesul de reintegrare a regiunii transnistrene în statul unitar urmează a fi regândit împreună cu partenerii strategici: UE, SUA și Ucraina. Acestea sunt cele mai importante concluzii ale primului forum de reintegrare, organizat joi la Chișinău.
Vă prezentăm un rezumat al celor patru ore de discuții la care a participat și redacția noastră. Tiraspolul și-a trimis la forum propagandiștii locali pentru a denatura mesajele-cheie ale reuniunii, cum ar fi necesitatea menținerii dialogului cu Tiraspolul și demilitarizarea regiunii.
Oleg Serebrian, vicepremierul pentru Reintegrare:
„Ceea ce este foarte important în acest proces de reglementare – să nu creăm surprize. Adică, pașii pe care îi facem să fie coordonați cu partenerii din exterior, cu Bruxelles, având și o obligativitate politică deja ca stat candidat.
Cred că în momentul de față este important să avem dialog cu Tiraspolul, inclusiv pe dosarul european și ajustarea la standardele europene, cum extindem anumite prevederi legale și standarde europene.”
Dorota Dlouchy-Suliga, reprezentanta UE pentru procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană:
„Este și interesul Tiraspolului să mențină securitatea și stabilitatea, dar actualul status quo nu poate dura le nesfârșit în acest format. Din păcate, UE nu are un model perfect privind soluționarea conflictelor înghețate. Aderarea la UE și reintegrarea sunt procese diferite după cum a menționat și domnul Oleg Serebrian.”
Statele Unite ale Americii, la fel ca Uniunea Europeană au, în procesul de soluționare a conflictului, statut de observator. Ambasadorul american a evidențiat importanța demilitarizării regiunii pentru ca soluționarea să devină posibilă.
Kent D. Logsdon, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în R. Moldova:
„Sunt foarte multe subiecte dificile care trebuie abordate pentru a ajunge la o reintegrare pașnică și prosperă: integrarea economică, monetară, educațională. Trebuie să ajungem la situația în care trupele ruse să fie retrase, așa cum a cerut Guvernul.
Noi trebuie să sprijinim regiunea transnistreană din punct de vedere umanitar, dar nu trebuie să uităm că Federația Rusă vrea să-și mențină influența și să divizeze țara.”
Kievul nu vede posibilă continuarea unui dialog la masa de negocieri în formatul 5+2 cu Rusia. Singura soluție acceptabilă, în viziunea Ucrainei, în problema transnistreană este obținerea de către Chișinău a controlului juridic asupra regiunii.
Păun Rohovei, ambasadorul cu misiuni speciale al Ucrainei, responsabil de dosarul transnistrean:
Oamenii de acolo (de la Tiraspol n.r.) trebuie să înțelegea că au două scenarii de viitor – unul prosper, de dezvoltare socio-economică – și pot ajunge la acest viitor prin integrarea europeană. Al doilea este cel pe care li-l poate oferi statul agresor: provocări, izolare și, Doamne ferește, implicare în războiul care continuă în Ucraina.”
Regimul de la Tiraspol a reacționat agresiv la forumul desfășurat la Chișinău. Exponenții regimului separatist s-au arătat indignați de faptul că nu au fost invitați nici ei, nici partea rusă. Asta deși anterior, în repetate rânduri, au refuzat să participe la ședințele în formatul 1+1 sau în cadrul grupurilor de lucru cu prezența Chișinăului, invocând legea privind condamnarea separatismului, care le-ar pune libertatea în pericol – prevederi legale care nu au fost aplicat încă niciodată. Dovad faptului că nu există restricții de liberă circulație a fost demonstrată prin prezența la eveniment a pretinșilor jurnaliști de la canalul regimului „Pervii pridnestrovskii”. Aceștia au avut acces liber la eveniment.
O prezență similară din partea presei de la Chișinău la evenimentele din regiune este practic imposibilă. În prezent, jurnaliștii din dreapta Nistrului fiind, în cel mai bun caz, expulzați din regiune sau chiar reținuți și interogați preț de câteva ore.
Irina Tabaranu, jurnalistă Zona de Securitate:
– La Tiraspol este pe larg tirajată sperietoara că orice „transnistrean” este în pericol la Chișinău în legătură cu legea care condamnă separatismul. Cum ați ajuns la Chișinău? Totul este în regulă? Nu v-a reținut nimeni?
Nichita Kondratiev, reprezentant postul Pervii Pridenestrovschii
-Este o întrebare provocatoare. După cum vedeți sunt aici, dar această lege este în vigoare și este un pericol. Nu este clar când va începe să funcționeze.
„Zona de Securitate” a încercat să afle în primul panel de discuții motivul pentru care sancțiunile internaționale ocolosesc capii regimului de la Tiraspol, chiar dacă problema drepturilor omului este tot mai acută în regiune, iar unele companii sunt suspectate că au exportat produse cu destinație militară în Rusia. Uniunea Europeană la această etapă consideră că aplicarea sancțiunilor nu ar fi o măsură ce ar soluționa problema violării drepturilor omului în regiune.
Dorota Dlouchy-Suliga, reprezentanta UE pentru procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană:
„Lucrăm cu autoritățile moldovene pentru a preveni folosirea teritoriului R. Moldova (de către Rusia n.r.) cu scopul evitării sancțiunilor internaționale.
Impunerea sancțiunilor (în raport cu exponenții regimului de la Tiraspol – n.r.) nu înseamnă și soluționarea problemei drepturilor omului. Acesta este un instrument de ultimă instanță. Trebuie să lucrăm cu Tiraspolul cu R. Moldova în ceea ce privește îmbunătățirea situației drepturilor omului. Dar impunerea sancțiunilor, în opinia mea, nu cred că ar îmbunătăți situația în ceea ce privește drepturile omului.”
Kent D. Logsdon, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în R. Moldova:
„Da, noi trebuie să luăm în calcul problemele acestor oameni și OSCE face o muncă minunată prin faptul că abordează aceste subiecte și insistă ca problemele să fie soluționate, deoarece oamenii sunt deținuți ilegal și trebuie eliberați. Acest subiect va fi parte a dialogului. Pe lângă aspectele economice și politice să nu uităm și despre drepturile omului.”
Apărătorul pentru drepturile omului Ion Manole este de altă părere în ceea ce privește eficiența mecanismelor de sancționare pentru nerespectarea drepturilor omului.
Ion Manole, director Promo-LEX:
„Știm că sancțiunile întotdeauna sunt suficiente, ori există în orice societate coduri penale – deci avem sancțiuni penale, sancțiuni administrative pentru cei care încalcă anumite reguli. Ele trebuie să fie respectate de toată lumea. Orice încălcare a regulilor conduce la lezarea drepturilor, orice încălcare a drepturilor înseamnă abuz și este o problemă care trebuie rezolvată, altminteri ea se transformă într-un fenomen, iar aceste fenomene duc la războaie. Este un lanț logic explicat foarte scurt.”
Forumul de reintegrare a fost organizat de Institutul pentru Politici și Reforme Europene, Friedrich Ebert Stiftung Moldova și Biroul politici de reintegrare. Acesta a avut scopul de a crea o platformă de discuții care să contureze viziunea pe interior asupra problemei. Forumul nu a fost unul secret așa cum a scris presa din regiunea transnistreană, accesul la reuniune fiind liber.
„Faptul că presa de la Tiraspol este aici demonstrează că nu este un eveniment secret, este transmis live, eu aș vrea să existe aceeași deschidere și de la Tiraspol atunci când sunt evenimente organizate, ca și dvs, și reprezentanți ai scilietă civile să poată intra liber în sală să pună întrebări în limba pe care o vor, care nu neapărat este o limbă de lucru în cadrul acestui eveniment,” a declarat vicepremierul pentru Reintegrare.
Iulian Groza, Directorul Institutului pentru Politici și Reforme Europene, organizator:
„Este foarte important ca toată lumea, inclusiv cei din regiunea transnistreană, să înțeleagă că Chișinăul este determinat să avanseze în procesul de reintegrare. Să fie foarte clar – Moldova nu e singură! Avem parteneri care ne sprijină. Și tot pentru cei de la Tiraspol este important să înțeleagă ca noi nu venim cu planuri secrete, nu venim cu restricții. Ideea noastră este să oferim această platformă.”