VIDEO: Centrala de la Cuciurgan ar putea micșora livrările de energie electrică cu până la 23% în noiembrie. Tofilat: Gazprom ne șantajează 

VIDEO: Centrala de la Cuciurgan ar putea micșora livrările de energie electrică cu până la 23% în noiembrie. Tofilat: Gazprom ne șantajează 

Livrările de energie electrică din regiunea transnistreană către malul drept al Nistrului vor scădea începând cu ziua de luni, 24 octombrie. Centrala de la Cuciurgan va furniza din pachetul de 70% pentru export, adică pentru malul drept, doar 27%, iar în luna noiembrie livrările vor scădea până la 23%. Cifrele au fost anunțate de către așa-zisul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, de la tribuna consiliu Suprem din regiunea transnistreană.

Astăzi așa-numitul Consiliu Suprem din regiunea transnistreană a aprobat decretul semnat de așa-zisul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, privind decretarea stării de urgență economică pe întreg teritoriul regiunii. Documentul include mai multe măsuri privind redistribuirea gazelor naturale între consumatorii industriali și casnici, precum și prioritizarea livrării energiei electrice către consumatorii casnici ai regiunii în detrimentul livrărilor spre export, adică pe malul drept.

Decretul semnat de așa-zisul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, privind introducerea stării de urgență pe teritoriul regiunii transnistrene stabilește:

  • Introducerea unui regim juridic special pe întreg teritoriul regiunii – stare de urgență – pe o perioadă de 11 (unsprezece) zile.
  • Stabilirea următoarele măsuri de urgență:
  1. a) să se asigure redistribuirea volumelor de aprovizionare cu gaze naturale între consumatorii industriali și casnici pentru furnizarea neîntreruptă a populației cu gaze naturale și energie termică;
  2. b) să se acorde prioritate furnizării de energie electrică pe piața internă prin limitarea volumului de furnizare a gazelor naturale către Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, în scopul producerii de energie electrică pentru export;

Astfel prioritatea în distribuirea gazelor naturale va fi în următoarea ierarhie:

  1. Asigurarea locuințelor și a obiectivelor sociale cu căldură în proporție de 100%
  2. Companiile industriale
  3. Energia pentru export (pentru malul drept)

„Dacă în luna noiembrie ne va fi livrat aceeași cantitate de gaz ca în octombrie, luând în considerarea începerea sezonului de încălzire și consumul întreprinderilor noastre și ierarhia de distribuție, repet în primul rând  persoanele fizice și obiectele cu destinație socială vor fi asigurate în totalitate, urmează întreprinderile noastre și deja Centrala termică, în așa caz pachetul energetic va fi de maxim 23% pentru Moldova. 23% este cifra finală,” a declarat Krasnoselski.

Șantaj via Gazprom

În opinia expertului în energetică Sergiu Tofilat această situație este creată intenționat de către Gazprom, controlat de Kremlin, pentru a destabiliza situația în Republica Moldova.

„Gazprom ne șantajează și vrea să  de-a jos actualul Guvern, dar în cazul în care la putere vine un Guvern susținut de ruși noi intrăm într-o izolare totală, dar cu gaz ieftin.

Gaz este din alte surse, dar el costă mult, trebuie să cerem bani. Noi vedem ce face Putin prin intermediul gazului în Europa, a deconectat mai multe țări, în Moldova se încearcă același lucru, să destabilizeze situația.  Unicul lucru de care noi ne putem atârna este că Putin totuși vrea să mențină Transnistria, sau dacă ea va rămâne fără gaz să fie vinovat nu Putin, dar Guvernul Republicii Moldova,” a declarat Tofilat pentru Zona de Securitate.

În prezent din 100% consumul de energie, local producem 20%, iar 70% este din import.

Citește și: Criza energetică în regiunea transnistreană. Gavrilița: Nu putem merge cu compensații pe un teritoriu pe care nu-l controlăm