VIDEO. Ce-i doresc Republicii Moldova locuitorii regiunii transnistrene de Ziua Independenței: „Să fim împreună”

Colaj prelucrat în programe de editare fotografică

VIDEO. Ce-i doresc Republicii Moldova locuitorii regiunii transnistrene de Ziua Independenței: „Să fim împreună”

R.Moldova sărbătorește astăzi 31 de ani de la adoptarea Declarației de Independență. Ziua Independenței este ziua națională a R. Moldova, în care se sărbătorește adoptarea Declarației de Independență față de Uniunea Sovietică în 1991.

Cu toate că textul declarației se răsfrânge pe întreg teritoriul Republicii Moldova în regiunea transnistreană astăzi, ca și în ceilalți ani, nu va fi intonat imnul de stat sau arborat tricolorul. Deși aproape 350 de mii de locuitori din regiunea transnistreană dețin cetățenia R. Moldova regimul separatist, aflat sub influența Federației Ruse, nu a permis niciodată sărbătorirea zilei naționale în regiune.

Am întrebat locuitorii din stânga Nistrului cum văd ei Moldova la 31 de ani de la declararea independenței și ce urări au în această zi.

***
– Pe 27 va fi sărbătorită Ziua Independenței, cum considerați, este Moldova dependentă? Ce realizări sunt?

– E independentă. dar…e trisit că așa s-a întâmpla că suntem separați, suntem fără Moldova. Cândva am fost împreună, parcă totul a fost bine…acum nu ne înțelegem unul pe altul, ei sunt cu România, ne-am despărțit, pur si simplu nu mai găsim limbă comună, ceea ce e trist desigur,  până la lacrimi.

***

-Desigur că nu este independentă, deoarece depinde de alte țări. Să schimbe regimul, asta le-aș dori eu, să fie cât de cât oameni reali, să revigoreze economia și gaz să fie, totul cum trebuie. 

***

– Ce felicitare aveți pentru Moldova?
– Le doresc ca ei să se decidă în ce direcție merg și să își revadă cursul, deoarece ceea ce au ales nu are perspectivă. Cel mai important, ca ei să înceapă să conlucreze cu regiunea transnistreană și să privească mai prietenește în direcția noastră.  

***

– Ce îi doriți Moldovei în această zi?

– Să nu ne considere dușmani, atât. 

***

– În principu e un singur popor, nu are sens să separăm ceva, să spunem că sunt țări separate, mereu am fost împreună ne simțim un singur sat,  așa că o urare pentru Tranisnistria și alta pentru Moldova nu am, sunt la fel. 

-Dacă ar fi să le urăm ceva e să fie cu adevărat independenți în decizii pentru țara sa și cetățenii ei. 

***

– Ce urări aveți Moldovei de Ziua Independenței?

– De Ziua Independenței Moldovei îi doresc ca ei să se împrietenească cu noi și să fie cum a fost, să fim împreună, cel mai important.