VIDEO. Cazul lui Victor Pleșcanov: operațiune de înăbușire a gândirii și opiniilor incomode

VIDEO. Cazul lui Victor Pleșcanov: operațiune de înăbușire a gândirii și opiniilor incomode

Viața familiei lui Victor Pleșcanov, un activist din regiunea transnistreană originar din Tiraspol, s-a schimbat la 180 de grade, după ce a intrat în vizorul structurilor de securitate din regiune, așa-numitul MGB. Victor se află în penitenciarul din Tiraspol de mai bine de 6 luni, fiind condamnat la 3 ani și două luni de privațiune de libertate într-un dosar secret, ce se presupune că i se incriminează incitare la extremism. Coșmarul persecutării a început odată cu exprimarea în public a susținerii sale față de poporul ucrainean

Oxana Lopușneak, soția lui Victor Pleșcanov, deținut ilegal la Tiraspol:

„El era împotriva războiului, mereu spunea că acolo mor frații noștri indiferent de naționalitate, el era pur și simplu împotriva războiului. Anterior la noi a fost arborat și drapelul american la balcon și nu a venit nimeni să ne atenționeze, el pur și simplu s-a decolorat de la ploaie și l-am scos. Când noi am arborat drapelul ucrainean, a fost influențat de război, oamenii erau mai sensibili, mai fricoși, dar nu înțeleg de ce le era frică. La noi este o dezinformare totală, oamenii nu știu ce și de unde. De ce nu e posibil să arboreze acel drapel, dar de aici s-a început totul.”

A doua zi după arborarea drapelului, Victor a fost vizitat acasă de un milițian transnistrean care i-a întocmit un protocol pentru arborarea drapelului ucrainean în lipsa celui transnistrean. Potrivit pretinsei legislații locale, flagul autoproclamatei rmn nu trebuie să lipsească dacă este afișat orice alt tip de drapel. În momentul în care milițianul se afla în bucătăria lui Pleșcanov, acesta ne-a sunat, având camera conectată, pentru a putea documenta ce îi se întâmplă. Echipa Zona de Securitate cunoscându-l pe Pleșcanov dintr-un alt caz de încălcare a drepturilor omului sesizat de bărbat. Fiind într-o cameră cu milițianul de sector, activistul nici nu presupunea că lui de fapt i se fabrică un alt dosar ce viza momentul procurării materialului pentru confecționarea drapelului, nu arborarea propriu-zisă a acestuia. Potrivit informațiilor din primul dosarul administrativ ce i s-a incriminat atunci, Victor s-ar fi exprimat necorespunzător despre Mgb-ul transnistrean.

Stepan POPOVSCHI, jurist din stânga Nistrului:

„El era în magazinul de textile și acolo a avut loc cică o discuție neplăcută, alegea materiale pentru a coase drapelul ucrainean. Pe el l-a deranjat acest fapt, el este o persoană destul de emotivă și văzând două drapele, transnistrean și rus, a spus: „de ce nu este și cel ucrainean?” Noi parcă avem trei limbi de stat: rusă, ucraineană și moldovenească.

Eu aș spune că pentru el a fost ca o glumă la această situațiI și a spus că: eu o să cos un drapel ucrainean și o să îl pun la mine la balcon și lasă MGB-ul să… a folosit un cuvânt dur, nu unul necenzurat, dar dur, care însemnă: lasă-i să se sperie. Probabil că nu s-au speriat sau poate, dar dacă peste două ore au apărut în magazin reprezentanții securității, la ședința de judecată niciunul dintre vânzători nu a spus că au sunat la MGB. Ei au venit singuri și a apărut această fotografie. Înțelegeți, ei deja aveau totul gata, le-a mai rămas să ia declarații, le-au obținut. Toate sunt ca la xerox, asemănătoare.”

Stepan POPOVSCHI este jurist din stânga Nistrului, care de mai mulți ani încearcă să obțină licența de avocat în regiune, însă regimul nu i-o oferă premeditat, în lipsa posibilității de a reprezenta pe acele persoane ale căror drepturi sunt încălcate în regiune. Popovschi îi asistă juridic până în sală de judecată. Așa a încercat să îl ajute și pe Victor în interiorul regiunii, în afara ei, Pleșcanov este reprezentat de Asociația Promo – LEX.

Stepan POPOVSCHI, jurist din stânga Nistrului

„El era urmărit, eu așa presupun, vă spun de ce cred așa. Au venit cu fotografia gata, au venit de la MGB și nu de la miliție. Au venit oameni ce nu sunt responsabili de așa cauze, a mai fost întocmit un dosar analogic în alt magazin.”

Pavel CAZACU, avocat Promo-LEX:

„Situația e în felul următor dânsul a fost condamnat pentru opinii critice pe deoaparte condamnarea rusie, pe dealtă parte susținerea ucrainei, pentru arborarea drapelului Ucrainei la balconul său dar și pentru pretinse insulte în adesea structurilor de securitate, MGB- de Transnistria.”

La ultima dintre cele patru ședințe de judecată în dosarul administrativ, mai exact pe data de 10 iunie, acesta a fost condamnat la 5 zile de arest administrativ pentru abuz „împotriva agenților de securitate a statului”.

 

Pavel CAZACU, avocat Promo-LEX: „Aceste instanțe de judecată locale din stânga Nistrului nu sunt instanțe legitime, constituționale care fac parte dintr-un sistem de drept legitim, această detenție este una continua, începând cu 10 iunie 2022 până în prezent. Problema este că dânsul se află în continuare în detenție, nu avem acces la doar nici măcar rudele nu ai acces la sentință. Noi admitem că aceste persecuții au avut loc ca urmare a invaziei ruse si susținerea ucrainei. Acest lucru este spus sau putem observa printre rânduri, sau sentința este din 10 iunie, însă sentința de bază în care a fost condamnat la incitare la extremism nu avem acces la ea.

Timp în care Victor stătea închis și urma să se află în detenție cele 5 zile, casa lui a fost percheziționată și era deja cercetat pentru incitare la extremism prin intermediul mass-media și internet. Atunci i-ar fi fost verificate toate dispozitivele digitale, stick-urile cu informații, documente și jurnale. Pretinșii reprezentați ai securității din regiune ar fi găsit pe pagina de Facebook a lui Victor o însemnare, pe care… doar ei au găsit-o.

Oxana Lopușneak, soția lui Victor Pleșcanov, deținut ilegal la Tiraspol:

„Acolo mereu există senzația că ceva se va întâmpla cu tine 24/24. Acolo nu există un confort. Când a venit pentru prima dată polițistul de sector deja nu era în regulă, au început chemările în judecată, a avut trei ședințe de judecată până a fi privat de libertate.

Victor e condamnat, dar el nu știe de ce este învinuit, totul este spus verbal și confirmat de trei persoane că el ar fi scris pe facebook: Slava Ucrainei și Moarte t.n, așa-numitei P.M.R. Nu sunt nici capturi de ecran, nici imprimări, totul este la nivelul: eu v-am spus, voi m-ați auzit.

Ce el concret a încălcat, dacă există o listă cu ceea despre ce se poate de vorbit sau o listă despre ce nu se poate de vorbit, publicați-o, vă rog, așa încât toți să cunoască ce e permis și ce nu. Pentru că în această situație trebuie să ne temem să vorbim despre orice.”

Toate persoanele private de libertate în regiune rămân pe cont propriu și după gratii. Medicamente, alimente și haine – toate trebuie să fie asigurate de familie, chiar dacă întâmpină probleme financiare cauzate de detenția membrilor ei. La fel e și cazul lui Victor.

Oxana L. – Eu sunt nevoită să fac totul pentru toți, să lucrez pentru trei, noi suntem trei în familie, eu, Victor și copilul. În mare parte Victor lucra mai mult, aducea un venit în familie. Mai avem grijă de mătușa lui, în vârstă de 95 de ani. Acum eu nu știu cum să mă adaptez, unica soluție este să fac bani, e foarte dificil în regiune, foarte greu. Să întreții o familie din trei oameni – e dificil. Servicii medicale acolo nu sunt, cu medicamente eu trebuie să-l asigur, eu trebuie să le cumpăr. La noi unele preparate sunt mai scumpe, totul e mai scump acolo. Alimente desigur că noi le aducem, haine, lenjerie de pat… ce am mai dus nu-mi mai amintesc cu exactitate.

Reporter: – Deci tu ai rămas fără soț și tu mai departe trebuie să-l întreții?

Oxana L. – Da, noi am avut economii pe care le-am epuizat din cauză că sunt în situația în care mereu trebuie să fac colete. Eu am vândut practic tot aurul din casă pentru că eu pur și simplu nu mai am bani. Credite nu pot să iau, deoarece nu am un loc stabil de muncă… eu nu știu cum. Nu știu cum alte familii în așa situații se descurcă.”

Starea de sănătate a lui Victor e cea mai mare preocupare a Oxanei. Bărbatul suferă de depresie, are frica de spații închise. A suferit în trecut și o intervenție chirurgicală de extirpare a vezicii biliare. Deși aceștia au reușit să se vadă de mai multe ori după încarcerare, starea emoțională a bărbatului era la fiecare întrevedere tot mai rea.

„El nu face față, acolo nu sunt psihologi și îl privesc ca pe un om zgomotos. Ei nu își pot da seama că depresia este o boală specifică pe care nu o poți controla, e nevoie de un tratament specific în decurs de 3 luni: aflarea în sânul familie, nu în spital, la aer curat mereu, un regim alimentar echilibra și tratament ce îi era prescris de un medic de la Chișinău.

Un medic l-a examinat și mi-a spus că arată bine. Da, el arată în exterior normal, dar în interior este psihologic depășit de situație, își face griji. Strigă, deoarece acum este și exacerbarea de toamnă.

Aceste instituții afectează starea, camere închise, fără tratament de care are nevoie – toate aceste lucruri îl influențează. Să spună așa el nu poate, deoarece să își exprime gândurile acolo nu e posibil, nicăieri nu e posibil. Așa e la noi,” ne-a mărturisit soția lui Pleșcanov.

Toate aceste detalii despre starea de sănătate a lui Victor erau bine cunoscute de pretinsul judecător din regiune. Oxana a scris zeci de scrisori în care a bătut alarmă despre ce ar putea să se întâmple cu soțul ei, în cazul în care va fi în continuare deținut în condițiile din penitenciarele din regiune. Pavel Grafianov a fost cel care a pronunțat verdictul de condamnare. Pretinsul magistrat și-a făcut o carieră în sistemul de justiție din regiune fiind în trecut procuror, iar acum a ajuns judecător la Tribunalul ilegal de la Tiraspol. Fiind la început de carieră, Grafianov a oferit și un interviu despre cât de mult își iubea profesia.

Pavel Grefiavov Tiraspol

Pavel Grafianov, pretins judecător la Tribunalul ilegal din Tiraspol (anul 2013, pe când era procuror):

„Consider că este vocația mea, colectivul care te ajută în orice moment poate să-ți dea o mână de ajutor pentru a ieși din orice situație. Este într-o oarecare măsură și o doză de romantism care rămâne în inimile noastre. Sunt investigațiile dificile, încurcate.”

La fel ca și în celelalte cauze politice, Pavel Grafianov a dispus ca dosarul lui Victor să fie unul secret. Nimeni din apropiați și nici chiar învinuitul nu a putut să vadă dovezile prezentate pentru condamnare, nici măcar numărul dosarului sau declarațiile din el.

Soția lui Victor Pleșcanov, deținut ilegal la Tiraspol:

„Unica lui întrebare este pentru ce el stă, el nici nu ține minte ce a scris. El putea ieri să scrie ceva și azi să uite, totul este pe fondul stării lui depresive. Când ea reapare, cum e în legătură cu toamna. Lui acolo îi e foarte greu și eu știu sigur.”

Pavel CAZACU, avocat Promo-LEX

„În ultimii ani situația s-a înrăutățit și câteva teze importante se referă la așa zile modificări legislative din stânga Nistrului că au început în ultimii 5-4 ani, cu limitarea spațiului societății civile în 2018, cu aplicarea sancțiunilor pentru insultarea pretinsului președinte din stânga Nistrului cu adoptarea așa numitei strategii din stânga Nistrului care ulterior s-a transpus în sancțiuni împotriva activiștilor civici și anul 2022 cu așa numita lege Gurețki care a pus capac persoanelor ca pe odeparte îndrăzneau să vorbească public despre probleme din stânga Nistrului, iar pe de altă parte să sesizeze organele constituționale referitor la acestor abuzuri. noi deja observăm cazuri cînd oamenii nu vor să meargă mai departe ne spun deschis că nu vor să sesizeze organele constituționale anume din cauza acestor sancțiuni,”

Stepan POPOVSCHI, jurist din stânga Nistrului:

„Să înăbușe orice exprimare a opiniei, orice dezacord să fie ucis din „embrion”, de la cine nu ar veni. A fost cazul lui Dogari, un măturător la spital: s-a exprimat, dosar penal. Avem acum un caz în care o persoană episodic merge peste hotare pentru a face un ban, după gratii și gata, să înăbușe orice gândire diferită. E o luptă cu cei care gândesc diferit.”

Oxana Lopușneak, soția lui Victor Pleșcanov, deținut ilegal la Tiraspol:

„Noi eram în această piramidă a puterii la cel mai jos nivel, nu am tins niciodată spre putere sau partide. El nu iubea să se întâlnească cu cineva, nu mergea la evenimente, chiar și aceste ședințe de judecată, patru care au fost la număr, erau primele din viața lui.”

Am filmat interviul cu soția lui Victor Pleșcanov înainte ca temerile ei să adeverească. La scurt timp după ce ne-a povestit despre starea lui de sănătate, Oxana a primit noutatea că Victor a avut o tentativă de suicid în noaptea de 25 spre 26 noiembrie, când se împlineau două luni de la pronunțarea termenului de detenție. Victor a fost închis într- un izolator așa numit de corecție, pentru a fi pedepsit că a refuzat în mod repetat să facă munci gratuite pe interiorul închisorii. Acesta având fobia de a se afla în spații închise a fost băgat totuși într-o carceră singulară din subsolul penitenciarului. Nu se cunoaște la moment starea lui Victor. Viceprim-ministrul pentru Reintegrare a reacționat la tentativa lui Victor de a-și pune capăt zilelor, solicitând ca o misiune OSCE să aibă cel puțin acces la el. Exponenții regimului de la Tiraspol au invocat atunci că și în închisorile din dreapta Nistrului sunt deținuți din regiune.

Oleg Serebrian, Viceprim-ministrul pentru Reintegrare:

„Reprezentanții Tiraspolului au semnalat existența unor probleme similare, din perspectiva lor, în penitenciarele controlate de autoritățile constituționale ale Republicii Moldova, unde sunt câțiva deținuți din regiunea transnistreană. Am menționat în replică faptul că Chișinăul este de acord să ofere OSCE posibilitatea de a se informa oricând la fața locului despre starea acestora, dar cerem în schimb ca reprezentanții OSCE să aibă posibilitatea de a-l vizita de urgență pe dl. Pleșcanov la penitenciarul în care se află. Din păcate nu am auzit un răspuns clar la această propunere, dar vom insista pe ea. Aceasta fiind singura sursă credibilă pe care o avem pentru a afla starea reală a acestuia”.

Dosar Penal

Situația lui Victor Pleșcanov a ajuns în atenția Ambasadei Statelor Unite ale Americii de la Chișinău, ambasadei Marii Britanii, dar și în vizorul altor misiuni diplomatice. Între timp, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale ne-a comunicat, în urma unei solicitări de informații pe acest caz, că s-a sesizat pe faptul reținerii ilegale în privința lui Victor Pleșcanov în legatură cu critica deschisă a războiului din Ucraina. Mai exact, a fost deschis un proces penal, înregistrat în baza unei bănuieli rezonabile că a fost săvârșită infracțiunea prevăzută de art. 166 alin. (1) din Codul Penal: „Privațiunea ilegală de libertate a unei persoane. În vederea elucidării tuturor circumstanțelor cazului, au fost interpelate instituțiile statului printre care Serviciul de Informații și Securitate și Biroul pentru Politici și Reintegrare, paralel fiind efectuate acțiuni de urmărire penală.”

Oxana Lopușneak, soția lui Victor Pleșcanov, deținut ilegal la Tiraspol

„ Eu nu pot să înțeleg acest sistem, ei caută dușmani, mai bine zis vor să îi creeze, îi crează după care îi documentează și după îi închid. Nu știu, poate el a supărat pe cineva.

Vreau să îndemn ca oamenii pur și simplu să aibă o atitudine asumată față de tot, educație, exprimări. Să-și prețuiască vecinii și apropiații și să înțeleagă că unora le fac rău.”

Оксана Лопушняк, жена Виктора Плешканова, незаконно заключенный Тирасполем

Am pubicat acest caz, de violarea a drepturilor și libertăților familiei Pleșcanov, în ziua în care la nivel internațional este marcată ziua drepturilor omului. Acestea sunt universale și respectarea lor trebuie asigurată oriunde în lume, inclusiv în regiunea transnistreană!