VIDEO. Cât armament este la Cobasna? Jirinovski: Cât pentru un Al Treilea Război Mondial

Colaj: zds.md

VIDEO. Cât armament este la Cobasna? Jirinovski: Cât pentru un Al Treilea Război Mondial

Fostul vicepreședinte al Dumei de Stat între 2001 și 2011, Vladimir Jirinovski, a avut o nouă ieșire excentrică la adresa Republicii Moldova.  „Moldovenii trebuie să stea cumunți și tăcuți” referitori la pacificatorii ruși din Zona de Securitate și armata de ocupație care staționează pe teritoriul Moldovei, fără vreun acord bilateral. Moldova nu ar trebui să se atingă de forțele noastre de menținere a păcii”, a spus Jirinovski în cadrul emisiunii propagandistice de la postul rus de televiziune „Rusia 1”, „60 de minute”/„60 минут”

Deputatul rus a explicat și ce se poate întâmpla dacă se va insista pe scoaterea militarilor ruși din regiune, vor dubla sau tripla numărul acestora. Jirinovski spune că își vor motiva acțiunile din contul cetățenilor cu pașaport rus din stânga Nistrului, potrivit lui acolo s-ar afla circa o jumătate de milion de oameni cu pașapoarte rusești, „…noi potrivit Constituției suntem obligați să îi apărăm”. 

  • Potrivit datelor cu care operează Ambasada Federației Ruse la Chișinău, pe teritoriul Republicii Moldova ar exista aproximativ 200 de mii de cetățeni ruși, inclusiv minori.

Fostul vicepreședinte al Dumei de Stat a oferit mai multe detalii și despre depozitul de armament de la Cobasna, despre care se știe puțin la Chișinău. Potrivit oficialului rus acolo este armament pentru un Al Treilea Război Mondial, iar scopul lui de bază e să înarmeze trupele ruse. 

„Noi am fost pregătiți că acolo poată să se înceapă un război și acolo a fost principalul depozit. El nu poate fi lichidat. Dacă e să explodeze tot ce este acolo, Europa se va clinti. Să le scoatem de acolo, nu ai unde, este periculos! În drum special pot să fie aruncate în aer, să plătească nimeni nu vrea. Așa că depozitul va rămâne acolo cu scopul lui de bază: să înarmeze pacificatorii noștri.”

 

„Se vor spăla cu sânge”

În timpul emisiunii „60 de minute”/„60 минут” de la postul rusesc de televiziune „Rusia 1”, moderatoarea nu a ezitat să critice și știrea despre faptul că Direcţia Transformare a Ministerului Apărării din Republica Moldova va avea un expert din SUA pe probleme de reformă şi dezvoltare a Armatei Naționale. Pe 1 decembrie, Karen Bonaby a fost prezentată ministrului Apărării, Victor Gaiciuc, de către ambasadorul SUA în Republica Moldova, Dereck J. Hogan.

Știrea a fost tratată cu o doză mare de ostilitate de către media rusă, cu titlu că aceasta va fi consiliera ministrului Gaiciuc, astfel Ministerul a fost nevoit să vină cu o reacție: 

„Experta americană nu este angajată a Ministerului Apărării, prin urmare instituția nu va suporta cheltuieli pentru achitarea salariului sau alte cheltuieli în acest sens. Aflarea expertei în Direcția Transformare a Ministerului Apărării este finanțată în totalitate de Guvernul SUA;

– Karen Bonaby a fost desemnată în calitate de expertă în domeniul programelor de asistenţă direcţionate spre dezvoltarea Armatei Naționale. Doamna Bonaby va deţine funcţia de expertă în cadrul Direcției Transformare și NU este consiliera ministrului Apărării”

Comentariul complet poate fi vizualizat mai jos:

În emisiune s-a facut aluzie la posibilele sfaturi care ar putea să le ofere noua expertă și dacă Moldova va da curs acestora: „se vor spăla cu sânge și nu vor reuși să fugă până la aeroport și nimeni nu îi va apăra. Pe toți o să vă prindem, este o țară mică, două ore și e gata cu această țară. Acolo se află contingente extrem de pregătite, ei jumătate de Europă pot să cucerească. Ei trebuie să stea cuminți și tăcuți!”, a declarat oficialul rus. 

Toate atacurile asupra Republicii Moldova și asupra noului președinte ales au început după ce, Maia Sandu a declarat presei ucrainene că va pleda pentru retragerea trupelor ruse din stânga Nistrului. Aceeași afirmație a fost reiterată și la televiziunea publică. „Acesta este poziția Republicii Moldova dintotdeauna, nu este o noutate, este doar o continuare a poziției corecte a Republicii Moldova. Toate guvernările în Republica Moldova au avut aceeași poziție că acest grup operativ al forțelor ruse trebuie să se retragă și munițiile trebuie retrase. Eu voi continua, pentru că este foarte important să ne fie respectată integritatea teritorială și independența țării”, a menționat Maia Sandu.