
Captură de ecran. Andrei Popov lângă Casa sovieticilor/ Dom Sovetov
VIDEO. Andrei Popov, impresii din Tiraspol: Dacă nu vorbești rusa ești practic pierdut, drapele ruse absolut peste tot, nu e niciun semn că ești în Moldova
- Zona de securitate
Redacția
- 14/04/2021
Drapelele Federației Ruse, transnistrene și ale unor republicii nereconsocute pot fi întâlnite peste tot în Tiraspol, nimic nu îți redă faptul că te afli în Republica Moldova, sunt câteva impresii odată ce ajungi în stânga Nistrului. Fostul viceministru de Externe de la Chișinău, Andrei Popov, a fost recent într-o vizită, personală, în regiune de unde a transmis câteva impresii. Popov constată că dacă nu vorbești rusa, ești practic pierdut. Cel puțin la Tiraspol. O altă problemă aboradă de acesta este funcționarea limbilor în regiune.
„În pofida faptului că în regiunea transnistrean sunt proclamate trei limbi oficiale – “moldoveneasca, ucraineana și rusa”, în realitate exista doar o singură limbă oficială – rusa. Celelalte două sunt “oficiale” doar pro forma, stau literă moartă în legea “despre funcționatea limbilor” din 1992.
Dacă însă nu vorbești rusa, ești practic pierdut. Cel puțin la Tiraspol. Nici tu să primești o consultație la doctor, nici să repari mașina, nici să schimbi sau să scoți bani din bancomat, nici să alegi limba ta maternă când comanzi pizza, suni la bancă, discuți cu operatorul de telefonie mobilă sau te programezi la medic – fie la spital de stat sau la clinică privată. Intrati pe paginile sau sunati la Centrul Diagnostic German, Medpark sau Invitro. Din primul mesaj sunteți intrebat în ce limba doriți sa discutați – româna sau rusa. Cineva poate oferi un exemplu similar din regiunea transnistreana?”
Fostul viceministru constată că pe malul drept în limba rusă se vorbește în Parlament și Guvern, este tradusă absolut toată legislația și hotărârile guvernului, la cerere au loc ședințele de judecată, sunt publicate până și buletinele de vot. „În ea avem spectacole pentru copii la teatrul Licurici (cam jumătate din repertoriu), câteva teatre de limbă rusă (Cehov și teatrul de pe strada Rozelor), în ea avem peste 80% la sută din emisiunile tuturor operatorilor de cablu, iar la orice spital, policlinică sau farmacie medicul/farmacistul va trece binevoitor în limba rusă dacă vede că pacientul are dificultăți sau nu cunoaște româna (aceasta e regula și pratica absolută, excepțiile sunt rarisime). Vorbesc în cunoștință de cauză: am asistat personal la mii de astfel de situații.
Acest comentariu este și un fel de replică la discuția cu un amic de pe malul stâng care îmi tot dădea exemplul “trilingvismului transnistrean armonios” și arunca cu săgeți critice în adresa politicii lingvistice promovate la Chișinău. Prin această postare polemizez și cu un alt auditoriu. Local. Însă legea cu privire la serviciul diplomatic nu prea îmi permite să mă implic public în dispute politice, prin urmare va las să citiți printre rânduri despre cine este vorba.”
În video politicianul povestește că nimic nu îți amintește că ești în Moldova peste tot drapele rusești, transnistrene și a altor teritorii nerecunoscute, cum ar fi: Nagorno-Karabakh, Abkhazia și Osetia de Sud.
Popov a intrat în unul din magazinele de carte din Tiraspol unde nu a găsit nicio carte în limba română. „Întreb vânzătoarea dacă au cărți pentru copii în limba moldovenească (deci – întro limbă oficială). Nu au! Nici măcar o singură carte (acum 2 ani am mai găsit … tocmai trei). Nici o carte în limba moldovenească (în grafie chirilică), nici una în limba română. Și nici una în limba ucraineană, altă limbă formal “oficială”. Nici pentru copii, nici pentru copii.
Intrați pentru comparație în librăriile din Chișinău. În unele din ele (bunăoară in cea de pe str. Puskin vizavi de Palatul Național) circa jumătate din cărți sunt în limba rusă.

O altă problemă evedențiată în timpul vizitei la Tiraspol este înlocuirea (voluntară!) a plăcuților de înmatriculare “transnistrene” cu cele “neutre” în baza cărora din 2018 se permite circulația în țările UE.

„Negocierile pe acest subiect durează de peste 10 ani. Însă de când protocolul cu pricina semnat de Chișinău și Tiraspol a intrat în vigoare, astfel de numere “neutre” au obținut doar circa 5000 de posesori de mașini din cei peste 100000 înregistrați în regiunea transnistreană. Cu alte cuvinte, în medie doar câte 5-6 pe zi la cele două oficii care le le eliberează la Tiraspol și Râbnița…
Această proporție de 1 la 20 este pe deplin confirmată de ceea ce am văzut pe străzile Tiraspolului. De mai multe ori, Republica Moldova și Ucraina au amânat intrarea în vigoare a prevederii conform căreia pe teritoriul Ucrainei vor fi admise doar autoturismile care circulă în baza numerelor recunoscute (neutre, moldovești sau internaționale). La mijlocul lunii ianuarie s-a declarat oficial că ultima extindere este și una finală și că începând cu 1 septembrie 2021 mașinile cu numere “transnistrene” nu vor mai fi admise pe teritoriul Ucrainei. Cu toate că în mai puțin de 5 luni nu se va mai putea intra în Ucraina în baza numerelor vechi, ritmul perfectării plăcuțelor “neutre” rămâne în continuare unul foarte lent.Rudele mele, care mi-au confirmat ca procedura de obținere a numerelor “neutre” este una relativ facilitară și simplă, au două explicații:
a). Cei care cu adevărat au nevoie să circule în Ucraina (sau în UE) deja au obținut numere noi.
b). Administrația locală discurajează tacit acest proces promovând teza ca cei care renunță la numere “transnistrene” manifestâ asft “lipsa de loialitate” față de “republica transnistreană”,” a scris Popov pe pagina sa de Facebook.