VIDEO. Ambasadorul SUA la OSCE: Nu există vreun indiciu de amenințări militare asupra Republicii Moldova

VIDEO. Ambasadorul SUA la OSCE: Nu există vreun indiciu de amenințări militare asupra Republicii Moldova

Ambasadorul SUA la OSCE, Michael Carpenter, se află în vizită la Chișinău. Diplomatul american a declarat într-un scurt interviu pentru Zona de Securitate că nu există vreun indiciu de amenințări militare asupra Republicii Moldova.

„Mă bucur că am revenit în Moldova, e întotdeauna o plăcere să mă aflu aici și să văd atât de multe progrese înregistrate în situația de aici. Respectiv doresc doar, să spun că, în termeni de tensiuni, nu cred că avem vreun indiciu al vreunei amenințări militare. Sigur, am fost martorii unor operațiuni informaționale evidente întreprinse de Moscova, iar noi nu vedem vreo confirmare a acestor afirmații [ale Kremlinului, n. tr.],” a declarat Carpenter în exclusivitate pentru Zona de Securitate

În curând vom publica interviul în întregime cu Ambasadorul SUA la OSCE urmăriți Zona de Securitate.


Carpenter s-a văzut cu Viceprim-ministrul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, dar a mers la Tiraspol unde sa văzut cu liderul separatist Vadim Krasnoselski.

Subiectul cheie al discuțiilor cu Serebrian a constituit situația regională de securitate în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. O atenție specială s-a acordat dinamicii curente a interacțiunii dintre Chișinău și Tiraspol, măsurile pozitive realizate de către autoritățile constituționale în raport cu locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului.

Vicepremierul a subliniat că obiectivele politicilor de reintegrare a țării rămân axate pe soluționarea pașnică și cuprinzătoare a conflictului, oferind întreaga asistență necesară cetățenilor Republicii Moldova de pe malul stâng al Nistrului și municipiul Bender, cu păstrarea perspectivei de integrare europeană.

„Oleg Serebrian a accentuat, că atât politicile de reintegrare a țării cât și mecanismele agreate în negocieri trebuie să conducă la reglementarea pașnică și definitivă a conflictului transnistrean, cu demilitarizarea regiunii, restabilirea controlului din partea autorităților constituționale și completarea reformelor structurale pe întreg teritoriul țării.

Referitor la amendamentele recent operate privind incriminarea separatismului în legislația Republicii Moldova, s-a accentuat că acestea nu vor afecta procesul de negocieri și persoanele de bună-credință, ci au menirea de a preveni și combate amenințările la adresa suveranității și integrității teritoriale a țării,” se arată într-un comunicat emsi de Biroul de Reintegrare.