VIDEO. Alegerile locale pentru Corjova: Riscul de a nu putea vota a mobilizat alegătorii, s-a atestat cea mai mare prezență la urne raportat la raionul Dubăsari

VIDEO. Alegerile locale pentru Corjova: Riscul de a nu putea vota a mobilizat alegătorii, s-a atestat cea mai mare prezență la urne raportat la raionul Dubăsari

Alegerile locale pentru locuitorii comunei Corjova din raionul Dubăsari, stânga Nistrului, s-au desfășurat fără impedimente, deși au fost riscuri ca mai mult de jumătate dintre ei să nu poată vota pe 5 noiembrie.

Redacția noastră împreună cu Asociația Promo-LEX și locuitorii comunei a semnalat în luna octombrie despre o ambiguitate juridică legată de modul în care este indicată viza de reședință în fișele de însoțire a buletinelor de identitate, o problemă ce apare la fiecare scrutin electoral, însă anul acesta Consiliul electoral de circumscripție Dubăsari intenționa să permită alegătorilor din Corjova să voteze doar pe listele de bază. În această listă se regăseau doar 1100 de persoane cu domiciliul indicat expres în comuna Corjova, chiar dacă marea majoritate dintre locuitori au indicat în acte localitatea Dubăsari cu strada din Corjova. Am făcut atunci public cazul familiei Cabîhnov, care locuiește pe strada Naberejnaia 51, are domiciliul înregistrat în acte în mod diferit: soțul „or. Dubăsari, strada” și, respectiv, soția „or. Dubăsari, comuna Corjova, strada”, în acest caz doar soția ar fi putut merge la vot pe 5 noiembrie. Am întâlnit-o pe Maria Cabîhnov la secția de vot și ne-a confirmat că soțul a putut să voteze.

Jurnalista Zona de securitate, Irina Tabaranu, împreună cu Maria Cabîhnov la secția de vot / 05.11.2023

Printre sutele de astfel de cazuri se numără și situația veteranului Petru Basiu pe care l-am întâlnit la secție.

Jurnalist – Cum v-ați fi simțit dacă nu ați fi putut vota?

Petru BasiuFoarte prost m-aș fi simțit. Sunt foarte supărat că nici secția nu a putut să fie la Corjova că mai mulți oameni ar fi mers să aleagă la noi cu transportul e greu, acolo stă miliția aici poliția și de-asta iaca. Eu sunt veteran de război am luptat pentru Republica Moldova am susținut-o pentru integritatea Moldovei. 

Comuna Corjova este situată în imediată apropiere de orașul Dubăsari, și este singura localitate din Republica Moldova care, după războiul din 1992, funcționează cu dualitate de putere. În localitate există primărie, consilieri locali și unele structuri sociale subordonate Chișinăului, dar satul, de facto, este administrat de structurile administrative de la Dubăsari, subordonate regimului separatist de la Tiraspol, iar cazul vizelor de reședință întocmite greșit, reiese din aceeași problemă a conflictului nerezolvat. Abia cu cinci zile înainte de ziua alegerilor Comisia Electorală Centrală a decis să ofere condiții speciale pentru exercitarea dreptului de vot prin care a permis introducerea alegătorilor excluși din listele de bază să fie înscriși pe cele suplimentare.

Iurie COȚOFAN, veteran, orginar din comuna Corjova:

“În comuna Corjova sunt peste 3000 de alegători nu era să fie o decizie corectă deoarece ar fi fost lipsiți oameni de dreptul la vot. Problema aceasta este la noi de 30 de ani noi un timp petreceam alegerile chiar pe teritoriul comunei ultimele au fost alegerile din 2007 unde de către forțele separatiste a fost devastat secția de votare au fost declarate nule alegerile deoarece a fost implicată forța lor si după asta s-a luat decizia ca alegerile să se desfășoare pe teritoriul satului Cocieri. La toate alegerile corjovenii au făcut față la toate alegerile a fost cvorum mare este un semnal foarte mare că …. în plan politic de patriotism in condițiile in care noi ne aflăm e la un nivel mare.”

Riscul de a fi lipsiți de dreptul de a vota a funcționat la acest scrutin ca un stimul pentru locuitorii comunei. Aceștia au venit într-un număr mai mare la secție în comparație cu scrutinul din 2019, și au avut cea mai mare prezență la urne raportat la raionul Dubăsari. Totodată s-a confirmat faptul că, majoritatea locuitorilor se confruntă cu problema vizelor de reședință, deoarece a fost depășit numărul indicat pe listele de bază de 1100 persoane, la vot prezentându-se 1352, cele mai multe dintre ele, fiind înscrise pe liste suplimentare.

Prezența la vot 5 noiembrie 2023

Locuitoare al comunei CorjovaProblema asta e mereu. Eu, de exemplu, nu pot sa îmi iau un credit din R. Moldova, pentru că sunt cu viza de reședință. Sunt niște probleme de cetățean simplu, care ar fi vrut să aibă tot aceleași drepturi ca  orice cetățean al Republicii Moldova, pentru că suntem cetățeni până la urmă. 

Jurnalist – Inclusiv participarea la vot într-un număr atât de mare este un semnal..

Locuitoare al comunei CorjovaSă fim auziți și atunci ar fi bine să fim auziți și Biroul pentru reintegrare cu care am avut foarte multe interpelări pe problema liberei circulații și să se uite un pic altfel la noi decât s-au uitat până acum. 

Rezultatele preliminare pentru orașul Dubăsari au arătat că majoritatea voturilor au mers către un partid cu viziuni proruse. Am încercat să aflăm de unde se informează oamenii, ca să descoperim că la fel ca în alte localități din apropierea regiunii transnistrene televiziunile naționale sunt bruiate – raionul Dubăsari fiind printre cele mai afectate.

Infografic NewsMaker

Vezi ce spun locuitorii din unica localitate din Moldova ce funcționează cu dualitate de putere, despre lipsa accesului la informații.

Regimul de la Tiraspol consideră această localitate ca suburbie a orașului Dubăsari și s-a opus în toți acești ani să permită desfășurarea alegerilor în Corjova, iar participarea oamenilor din comună la alegeri mai este un semnal că și după 31 de ani de dublă putere, ei își văd viitorul într-o Moldovă reîntregită.

Locuitoare a comuneiNoi suntem moldoveni, avem pașaport moldovenesc, noi suntem de-ai noștri , unii desigur că întorc nasul de la noi, dar ce-i de făcut asta e.
Jurnalist De ce?
Locuitoare a comunei Eu de exemplu nu atât de bine cunosc limba (n.r. română) de înțeles înțeleg dar nu mereu pot să răspund.
Jurnalistă Pentru unii limba este o problemă, dvs sunteți gata să învăți limba română?
Locuitoare a comuneiDesigur că sunt gata, măcar și chineza doar pace să fie pe bucata noastră de pământ, ne-am săturat de această situație, ne-am săturat, vrem face stabilitate.

“Știți cândva am fost toți împreună și am trăit foarte bine și cred că trebuie să fie așa să fim împreună într-o țară,” ne-a spus o altă locuitoarea a comunei Corjova.
Reportajul de la fața locului îl vedeți mai jos: