VIDEO 1+1. Chișinăul încearcă să obțină respectarea drepturilor omului, Tiraspolul insistă asupra mai multor încasări din exporturi

VIDEO 1+1. Chișinăul încearcă să obțină respectarea drepturilor omului, Tiraspolul insistă asupra mai multor încasări din exporturi

O nouă reuniune în formatul 1+1 a avut loc pe 19 noiembrie la Tighina. Este a treia întâlnire de acest fel în 2024. Problemele de bază au rămas însă aceleași. În timp ce Chișinăul încearcă să obțină respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană și încetarea abuzurilor în raport cu fermierii și școlile cu predare în limba română din stânga Nistrului, cei de la Tiraspol insistă asupra semnării unor declarații sterile și asupra mai multor încasări din comerțul extern. 

Oleg Serebrian, vicepremier pentru Reintegrare al Republicii Moldova:

„Noi am invocat problema fermierilor, care rămâne nesoluționată. Am convenit ca săptămâna viitoare să fie convocat grupul de lucru pentru a discuta acest subiect. În ceea ce privește chestiunile de ordin economic apărute în ultimul timp, am convenit că se va convoca, în următoarele două săptămâni, și grupul de lucru specializat pe acest domeniu. Am exprimat reproșuri în ceea ce privește drepturile omului. Evident că am abordat problema liberei circulații a jurnaliștilor și a oamenilor din domeniul culturii. Recent a avut loc un incident cu un grup de scriitori care se îndrepta de la Chișinău spre Tighina/Bender.”

Reprezentantul Tiraspolului a revenit la o inițiativă, prezentată la precedenta reuniune din 17 mai, de a semna o declarație privind soluționarea pașnică a conflictului transnistrean. Ignatiev insistă în continuare ca proiectul să fie semnat chiar dacă a publicat, contrar uzanțelor, schița acestui document în presă înainte de a fi convenită o variantă finală.

Vitalii Ignatiev, negociator din partea Tiraspolului în formatul 1+1

„Desigur că sunt bucuros că putem asigura, într-o oarecare măsură, stabilitatea. Dar încă nu pe deplin, din păcate. Rămâne actuală propunerea noastră vizând proiectul de declarație despre soluționarea pașnică a conflictului. De ea avem nevoie toți.”

Reprezentant pervii pridnestrovskii Dar referitor la declarație, care este poziția Chișinăului? De ce nu vreți să semnați acest document?

Oleg Serebrian – Nu am spus că nu vrem să-l semnăm. Principiile de reglementare a conflictului transnistrean sunt cele aprobate la nivelul OSCE. Mă refer la deciziile expuse anterior de Consiliul miniștrilor de externe ai OSCE. Acele principii trebuie să reprezinte ideea centrală a unei astfel de declarații. 

Altfel spus, Oleg Serebrian a sugerat că obiectivul central al oricăror negocieri ce vizează conflictul transnistrean trebuie să fie reîntregirea țării în limitele frontierelor internațional recunoscute ale Republicii Moldova, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a țării – așa cum s-a reiterat mereu în cadrul reuniunilor miniștrilor de externe ai OSCE.

Echipa „Zona de Securitate” a fost la Tighina și a încercat să afle de la reprezentantul regimului de la Tiraspol care este poziția sa în ceea ce privește utilizarea de către Rusia a băncilor din regiunea transnistreană pentru mituirea alegătorilor la recentele scrutine din dreapta Nistrului. Reprezentantul Tiraspolului s-a arătat nedumerit și a deviat discuția spre necesitatea utilizării corecte a termenilor. Poliția Republicii Moldova a dezvăluit mai multe episoade de implicare a băncilor transnistrene în schema rusească de cumpărare a voturilor – de la grupuri de preoți care mergeau în stânga Nistrului pentru a extrage bani din bancomatele locale, la implicarea grupării criminale Șor în transferul banilor către coordonatorii săi prin intermediul băncilor din stânga Nistrului. Redacția noastră a realizat mai multe materiale la acest subiect – investigația despre primele semnale vizând implicarea regiunii în schemele financiare ale Rusiei în Moldova o puteți revedea pe canalul nostru de Youtube.

Zona de Securitate – Vrem să aflăm poziția dvs în ceea ce privește utilizarea așa-numitului „sistem bancar” din regiunea transnistreană în coruperea alegătorilor moldoveni de către Rusia…
Ignatiev – Nu știu nimic despre asta. Mai mult, în procesul de negocieri nu este admisă utilizarea sintagmei „regiunea transnistreană”. Noi nu numim Moldova „parte dreaptă a Prutului” sau cumva altfel.
Zona de Securitate – Am vrut să discut asta cu dvs, există Acordul de încetare a focului din 1992, semnat între Mircea Snegur și Boris Elțin. Să înțelegem că dvs nu-l recunoașteți?
Ignatiev – Acea înțelegere a venit ca urmare a războiului și a pus bazele misiunii de pacificare. Dar în procesul de negocieri noi ne conducem de alte regulamente și de o altă terminologie.

ZdS – Dar, totuși, nu recunoașteți Acordul?

I. V. – Acordul din 1992 nu poate fi pus la îndoială. El este în vigoare. Din acord fac parte trei părți și e foarte bine că există de mai bine de 30 de ani.

Termenul „regiunea transnistreană” figurează în Acordul de încetare a focului din 1992. Acesta este publicat și pe pagina web a pretinsului „minister de externe” pe care Ignatiev îl conduce. Regimul separatist folosește acest acord în scopuri propagandistice, prin el fiind puse bazele misiunii ruse de pacificare în Republica Moldova – misiune pe care pretinsele autorități din stânga NIstrului o elogiază constant. Mai mult, locuitorii regiunii transnistrene care exprimă poziții negative în raport cu formatul militar de pacificare riscă dosar penal.

Barierele impuse ilegal în calea liberei circulații este subiectul frontal ce rămâne de fiecare dată în afara discuțiilor cu Tiraspolul.

Zona de Securitate – În legătură cu libera circulație a fost găsit vreun consens – în privința posturilor ilegale de control?

Oleg Serebrian  – Subiectul a fost abordat, dar nu am primit niciun răspuns clar la această întrebare. Și nu e pentru prima dată când se întâmplă așa.

De data aceasta, exponentul regimului separatist a venit la negocieri cu un element propagandistic nou – a înmânat reprezentanților Chișinăului și celor din formatul 5+2 o listă de pretinse abateri comise de către autoritățile constituționale în raport cu drepturile omului în regiunea transnistreană – un fel de încercare de a contrabalansa abuzurile comise de regim în ultimul timp. În listă nu se regăsesc însă numele zecilor de deținuți politici sau măcar numele lui Mihai Ermurachi – cel mai vârstnic deținut politic încarcerat la Tiraspol, căruia îi sunt încălcate drepturile în cel mai cinic mod. Momentan acesta este lipsit inclusiv de dreptul la corespondență.

Oleg Serebrian, vicepremier pentru Reintegrare al Republicii Moldova:

Astăzi vrem să punem accent pe accesul necondiționat în regiune al jurnalistilor și apărătorilor drepturilor omului din partea dreaptă a Nistrului. Este inacceptabilă reținerea recentă a membrilor echipei de jurnaliști ai televiziunii locale Studio L de către reprezentanții structurilor de forță de la Tiraspol. Din păcate, Tiraspolul continuă să pună presiune pe jurnaliștii care informează oamenii de pe ambele maluri despre realitățile din regiune. Vom continua să cerem eliberarea necondiționată a cetățenilor: Ermurachi M., Dimov Al., Derebcinschii S., Pogorlețchii V., Menzarari S., Malîșev A. și alți cetățeni deținuți ilegal de structurile transnistrene și, de asemenea, accesul la aceste persoane, în locurile de detenție, a reprezentanților Avocatului Poporului, Misiunii OSCE și a apărătorilor. 

Subiectul cheie pe agenda Tiraspolului a rămas introducerea de către Chișinău a taxelor vamale la comerțul extern începând cu 1 ianuarie 2024. Asta deși agenții economici din regiunea transnistreană activează în baza legislației Republicii Moldova, solicitând benevol de la autoritățile constituționale toate actele necesare pentru activitatea lor economică. Mai mult, acestea sunt considerate întreprinderi moldovenești, activează sub brandul de țară „Fabricat în Moldova” și beneficiază de toate avantajele oferite de acordurile externe semnate de autoritățile de la Chișinău cu țările UE și nu doar. Reamintim că, începând cu 1 ianuarie 2024, exportatorii și importatorii din regiunea transnistreană fac comerț extern în condiții egale cu agenții economici din Republica Moldova.