VIDEO. «Козий Двор» – o mică afacere cu cașcaval din Varnița dezvoltată de o pensionară originară din Tiraspol

Valentina Pogonya- Albuk în proces de realizare a cașcavalului

VIDEO. «Козий Двор» – o mică afacere cu cașcaval din Varnița dezvoltată de o pensionară originară din Tiraspol

După pensionare mulți preferă să aibă un stil de viață sedentar, dar nu și Valentina Pogonya- Albuk. Femeia a reușit să lanseze o mică afacere de producere manuală a brânzeturilor din lapte de capră sub marca «КОЗИЙ ДВОР» , pe parcurs obținând și o nouă profesie.

După ce a trăit mulți ani în orașul Tiraspol, s-a mutat în satul Varnița, raionul Anenii Noi, unde se ocupă cu fabricarea brânzeturilor. Cel mai important ingredient – laptele îi este furnizat de un partener local, Aureliu Pârău, care, tot în Varnița, se ocupă cu creșterea caprelor.

„Nu m-am gândit niciodată că voi avea o astfel de ocupație. Că o să produc produse lactate în principiu. Pentru că înainte de „lapte” erau multe lucruri diferite, dar nu „lapte”. Din voia sorții, am venit aici, deja a apărut laptele, au apărut capre, oi, o fermă. Am început cu brânză obișnuită. Brânza a devenit ulterior neinteresantă. Fiica mea a cerut Mozzarella, așa că a încercat- și asta m-a aprins,” povestește artizana despre începutul micii afaceri.

Valentina a mers să învețe arta facerii cașcavalului în Spania și a finalizat și o școală de producere brânzeturilor din Moscova. În prezent la mica ei afacere sunt realizate 16 tipuri de cașcaval.

„Cât de ciudat nu ar părea dar am început cu internetul, am început să mă uit la diferite videoclipuri, m-am uitat la mulți producători de brânză. Desigur, internetul nu îți oferă niciun secret.” „În noiembrie 2019, am avut prima degustare, la care au fost invitați restauratorii din Tiraspol și Chișinău, prieteni, bineînțeles”. „Din păcate cei din Tiraspol nu a ajuns”. „Ceea ce pentru mine a fost jignitor, pentru că eu sunt din Tiraspol, și pentru mine această „față a monedei”… aș vrea să intru și pe piață acolo. S-a dovedit că Moldova a fost cea care m-a apreciat . Imediat peste o săptămână, festivalul internațional de la Cimișlia, primul meu festival internațional, unde au fost reprezentate 9 țări. Brânzeturile mele au luat două diplome.”

RU//

В ее возрасте многие предпочитают смотреть телевизор, дежа на диване.  Но только не Валентина Погоня-Албук. C выходом на пенсию она умудрилась запустить ручное производство сыров из козьего молока под брендом «Козий Двор», попутно  получить и новую профессию.

Прожив много лет в городе тирасполе, она переехала в село варницу, новоаненского района, где и занимается сыровыарением. А молоко поставляет партнер – аурелиу пырэу, который здесь же занимается разведением и выращиванием коз

16 ВИДОВ СЫРОВ ПРОИЗВОДИТ «КОЗИЙ ДВОР» ВАЛЕНТИНЫ