Victoria Roșa: “Reintegrarea presupune costuri financiare pe care Chișinăul trebuie să le ia în calcul. Procesul va cuprinde și incluziunea socială”

Victoria Roșa: “Reintegrarea presupune costuri financiare pe care Chișinăul trebuie să le ia în calcul. Procesul va cuprinde și incluziunea socială”

Subiectul reintegrării Republicii Moldova comportă o complexitate de eleemente. Unul dintre cele mai importate este și costul financiar al reintegrării. Vor exista, inclusiv, costuri financiare pe care Republica Moldova va trebui să le acopere. De asemenea, trebuie să fie discutată modalitatea prin care populația va fi inclusă, cum se va face procesul de incluziune socială. Și întrebarea este dacă deja am început să lucrăm în acest sens”, sunt declarațiile făcute de Victoria Roșa, experta în afaceri europene, securitate și apărare în cadrul podcastului Zona de Securitate.

Experta mai consideră că odată ce se vor crea condițiile propice pentru procesul de reintegrare, acest proces nu va fi unul foarte complicat, pentru că anume conflictul este unul politic, iar populația nu neapărat este reticentă la procesul de reintegrare.

„Nu s-au făcut niște calcule, și bineînțeles că, azi nu e posibil să întrebăm cetățenii Republicii Moldova, rezidenți în regiunea transnistreană, care este părerea lor și dacă și-ar dori ei să participe la acest proces de reintegrare. Totuși, noi vorbim despre cetățenii Republicii Moldova, vorbim despre frații noștri, rudele noastre și atunci nu vor exista impedimente din partea populației. Obstacole pot apărea la nivel politic. Aici trebuie de lucrat foarte mult, pentru a evita eventuale conflicte care ar putea apărea”, mai delcară Roșa în cadrul podcastului.

Cât privește ultimele declarații cu referire la “înarmarea Moldovei” care vin din partea așa-numitor lideri de la Tiraspol, experta în securitate susține că sunt unele sterile, pentru că și cei de la Tiraspol conștientizează pericolul războiului. „Nu cred că azi este cineva pregătit să-și dea viața pentru ambițiile imperialiste ale unui stat străin. Acest lucru are o dovadă foarte clară și evidentă, și anume faptul că, regiunea transnistreană până în prezent a avut relații economice propice cu piața europeană. Ei au utilizat DCFTA pentru a exporta în UE și pentru a-și menține un anumit nivel de trai”, conchide Victoria Roșa.

Mai mult, experta consideră că atât așa-zisele autorități de la Tiraspol, cât și agenții economici, oamenii de rând sunt conștienți că pot supraviețui doar fiind parte componentă a Republicii Moldova și continuând să lucreze cu Vestul, dar nu cu Estul.

„Războiul din Ucraina a creat și anumite avantaje pentru Republica Moldova. Azi noi am putea realiza mult mai multe lucruri, în condițiile în care oamenii din stânga Nistrului își doresc mai multă securitate, mai multă protecție și ei așteaptă ca această protecție să vină din partea Republicii Moldova. Asta este “fereastra de oportunitate” și pe această direcție autoritățile de la Chișinău ar trebui să lucreze mult mai mult pentru a atrage oamenii de pe malul stâng și a le oferi protecția de care ei au nevoie”, mai susține Roșa.

Referindu-se la statutul de neutralitate al Republicii Moldova, Victoria Roșa consideră că există îndoieli destul de mari că anume statutul de neutralitate ar putea să protejeze țara noastră și din acest considerent, deja, în spațiul public au apărut discuții cu privire la schimbarea statutului de neutralitate.

„Moldova trebuie să facă o evaluare foarte minuțioasă a sectorului său de securitate. Să evalueze capacitățile și capabilitățile și trebuie să vadă care sunt aranjamentele ei printre actorii globali și cei europeni și doar atunci ar trebui să înceapă discuțiile cu societatea pentru a ajunge la un numitor comun privind schimbarea statului de securitate. Acest fapt implică foarte mult populația, pentru că ea va lua decizia finală, dar pentru asta ea trebuie să fie pregătită. Astăzi, populația Republicii Moldova nu este pregătită să ia o astfel de decizie, deoarece există foarte puțină informație în acest sens. Neutralitatea nu însemană izolare. Atunci când îți stabilești statutul de neutralitate nu înseamnă că te izolezi de toate procesele ce vizează domeniul de securitate și apărare. Aici nu discutăm despre implică în anumite confilicte militare, război, vorbim și de misiuni de pacificare, misiuni de edificare a păcii. Și atunci, când participi la nivel european, regional în astfel de acțiuni, bineînțeles că îți crești capacitățile naționale, astfel ca să existe un nivel de interoperabilitate”, concluzionează experta în securitate și apărare, Victoria Roșa.

Podcastul integral cu participarea expertei în securitate și apărare Victoria Roșa îl puteți urmări aici.