Victor Pleșcanov ar fi fost diagnosticat cu cancer în închisoare. Acesta riscă să fie operat contrar voinței

Victor Pleșcanov și drapelul afișat la balconul său din orașul Tiraspol în susținerea poporului ucrainean

Victor Pleșcanov ar fi fost diagnosticat cu cancer în închisoare. Acesta riscă să fie operat contrar voinței

Activistul din regiunea transnistreană Victor Pleșcanov, prima persoană condamnată de regimul de la Tiraspol pentru arborarea drapelului Ucrainei și condamnarea invaziei ruse în Ucraina, ar fi fost diagnosticat cu cancer, după un control medical efectuat în penitenciarul în care este ilegal deținut. În acest context, Asociația Promo-LEX și organizația „Contribuție la o justiție eficientă” din regiunea transnistreană fac apel pentru eliberarea acestuia, în regim de urgență, din închisoarea nr. 3 din Tiraspol.

La 23 noiembrie, soția lui Pleșcanov a anunțat pe o rețea de socializare despre faptul că acesta a fost diagnosticat cu o problemă oncologică. Informația despre problemele grave de origine necunoscută la stomac au fost confirmate ulterior și de către Stepan Popovschi, jurist din regiunea transnistreană. Totodată, Popovschi semnalizează și despre refuzul structurilor transnistrene de a informa corespunzător asupra stării de sănătate a activistului, cât și despre atitudinea ostilă a acestora din ultimele două săptămâni în raport cu el.

Cum a fost stabilit diagnosticul

Zona de Securitate a discutat cu soția lui Pleșcanov, Oxana Lopușneak, care ne-a povestit că soțul ei a fost diagnosticat, deși nu s-a adresat cu dureri abdominale sau cereri de a fi examinat medical.

De remarcat că activistul a fost informat despre posibilul diagnostic la câteva ore după ce i-a fost adus la cunoștință că cererea sa de „amnistie” adresată pretinsului președinte din regiune Vadim Krasnoselski a fost respinsă. (doc)

Conform relatărilor soției, anterior Pleșcanov a fost forțat să treacă un examen medical în incinta penitenciarului în care este deținut.  Atât Oxana Lopușneak, cât și juristul Stepan Popovschi susțin că activistul a fost supus următoarelor proceduri:

– tomografia computerizată a creierului;

– tomografia computerizată a cavității abdominale;

– examinarea cu ultrasunete a cavității abdominale.

Drept urmare, a fost informat verbal despre diagnosticul stabilit: afecțiune inflamatorie a pereților stomacului de origine necunoscută.

Marți, 28 noiembrie, la cinci zile de la primul control, Pleșcanov a fost încătușat și însoțit de doi angajați ai unității speciale a serviciului penitenciar „Scorpion” și dus la o unitate medicală pentru internare.

La sediul instituției medicale, doctorul i-a spus că ar fi fost diagnosticat cu cancer de stomac și urmează a fi „tăiat”, așa s-ar fi exprimat medicul, referindu-se la o eventuală intervenție chirurgicală.

“La spital, Victor a fost înjosit verbal în nenumărate rânduri, iar la insistențele lui de a afla detalii despre boală sau ce urmează să i întâmple, el nu primea răspunsuri. Atunci când a refuzat să fie internat, medicul l-a întrebat: “Atunci de ce ai venit?”. La care, Victor i-a răspuns că a fost adus cu forța și nici nu a cerut să fie examinat sau internat. 

A urmat un schimb de replici după care mediul a spus cu text deschis: “Будем тебя резать”. Adică că urmează fi tăiat (n.r. operat). Victor a încercat în continuare să afle cum e posibil să fie operat dacă au fost efectuate atât de puține examinări, nu a văzut rezultatul probelor de laborator. Victor era în șoc de la cele auzite, s-a opus cu vehemență, deși era imobilizat cu cătușele de pat”, a povesti Oxana, menționând că Victor în continuare este în stare de șoc și nu-și imaginează cum vor evolua lucrurile mai departe pentru el.


FOTO: Oxana Lopușneak

Potrivit declarațiilor soției sale, în cele din urmă, Pleșcanov a refuzat să semneze actul de internare oferit de medici.

Stepan Popovschi, directorul organizației „Contribuție la o justiție eficientă” din regiunea transnistreană, care asistă juridic familia activistului în Tiraspol, a expediat un apel către nouă organizații internaționale și instituții de stat din Republica Moldova, printre care: OSCE, ONU, Delegației UE și Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, pentru a le informa despre abuzurile la care este supus activistul.

Pe 30 noiembrie, Popovschi a mers la penitenciar împreună cu Oxana Lopușneak, însă i-a fost restricționat accesul la întrevederea cu șeful penitenciarului Alexandru Haliuc. Întrebat de soția activistului cui aparține inițiativa de examinare medicală soțului, în contextul în care el nu a depus solicitări în acest sens, șeful penitenciarului a ezitat să răspundă.

Totodată, Haliuc a refuzat să ofere Oxana Lopușneak copii ale investigațiilor medicale și extrasul din dosarul medical pentru a solicita expertiza unei instituții medicale independente.

“Aceste circumstanțe trezesc bănuieli rezonabile referitoare la integritatea acțiunilor autorităților transnistrene. Mai mult, suntem îngrijorați de amenințările la starea de sănătate și de eventualele acțiuni ce ar putea provoca chiar decesul. Considerăm că viața lui Victor Pleșcanov este în pericol”, se arată în apelul lui Stepan Popovschi, transmis organizațiilor internaționale, autorităților constituționale și celor separatiste.

În același timp, Asociația Promo-LEX face apel public către autoritățile constituționale, misiunile diplomatice, misiunea OSCE în R. Moldova și Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului în R. Moldova să întreprindă următoarele măsuri:

  • Să solicite reprezentanților structurilor transnistrene, prin canalele de comunicare existente, eliberarea imediată a domnului Pleșcanov din detenția ilegală și elucidarea situației sale medicale;
  • Să asigure accesul domnului Pleșcanov la îngrijiri spitalicești de cea mai bună calitate posibilă, în condiții umane și adecvate, cu acces la întreaga gamă de măsuri de diagnosticare și tratament;
  • Să monitorizeze constant situația domnului Pleșcanov până la restabilirea integrală a acestuia în drepturile și libertățile încălcate;
  • Să informeze sistematic opinia publică cu privire la măsurile care au fost întreprinse în acest caz.

*Victor Pleșcanov este un activist din regiunea transnistreană, originar din Tiraspol. A intrat în vizorul structurilor represive ilegale – așa-numitul MGB – în luna martie 2021, după invazia rusă asupra Ucrainei. Activistul a fost „condamnat” pe 26 septembrie 2022, la trei ani și două luni privațiune de libertate, într-un dosar secret. Se presupune că i se incriminează „incitarea la extremism”. Persecuțiile au început odată cu exprimarea în public a susținerii sale față de poporul ucrainean prin arborarea drapelului Ucrainei la balconul apartamentului său din Tiraspol – un drapel pe care l-a confecționat acasă.

Vedeți aici: VIDEO. Cazul lui Victor Pleșcanov: operațiune de înăbușire a gândirii și opiniilor incomode