Victor Pleșcanov a avut o tentativă de suicid în semn de protest pentru privare de libertate

Victor Pleșcanov a avut o tentativă de suicid în semn de protest pentru privare de libertate

În ziua în care s-au împlinit două luni de când Victor Pleșcanov a fost condamnat de regimul de la Tiraspol, pentru pretinse fapte de extremism, bărbatul a avut o tentativă de suicid în semn de protest pentru privare de libertate și detenția ilegală în condiții inumane.

Informația despre starea lui Victor a apărut pe 26 noiembrie, pe una dintre rețelele sociale, ulterior această informație a fost confirmată din mai multe surse credibile, inclusiv de Asociația Promo- LEX care a venit un un apel.

Asociația solicită acordarea asistenței medicale urgente și eliberarea din detenția ilegală a primei persoane condamnate în regiunea transnistreană pentru critica războiul Rusiei în Ucraina.

Reamintim că, la 26 septembrie 2022, într-o ședință închisă, fără respectarea unor garanții procesuale minime, așa-numita „judecătorie a orașului Tiraspol” l-a „condamnat” pe Victor Pleșcanov la 3 ani și 2 luni privațiune de libertate, pentru o pretinsă faptă de „incitare la extremism prin Internet”. Pleșcanov a fost condamnat la Tiraspol pentru postări critice pe rețelele sociale în adresa armatei ruse și a administrației de facto, totul pornind de la arborarea drapelului ucrainean la balconul apartamentului sau.

Drapelul afișat de Victor la balconul său în susținerea poporului ucrainean

„La 13 octombrie 2022 Pleșcanov a fost transferat în instituția privativă de libertate de tip colonie din cadrul închisorii nr. 3 din or. Tiraspol. Pentru că ar fi refuzat munca în detenție, la 23/24 noiembrie 2022, Victor Pleșcanov a fost transferat pe un termen de 15 zile în izolatorul disciplinar din cadrul închisorii, aflat la subsolul instituției. Loc de detenție în care condițiile sunt mai proaste, iar persoanele sunt deținute solitar în condiții inumane și degradante.

Nu se cunoaște care ar fi fost starea de sănătate a acestuia la moment deoarece accesul rudelor este respins. Se cunoaște doar faptul că deținutul a avut o tentativă de sinuncid, fiind în detenție solitară.

În contextul celor menționate și a îngrijorărilor rudelor despre situația gravă în care s-ar afla Victor Pleșcanov, solicităm respectuos autorităților constituționale și misiunilor diplomatice:

  • Acțiuni urgente pentru elucidarea situației medicale a lui Victor Pleșcanov și a condițiilor în care acesta este deținut;
  • Obținerea accesului necondiționat al unui medic independent;
  • Continuarea eforturilor pentru eliberarea de detenția arbitrară a lui Victor Pleșcanov; se arată în apelul public făcut de PromoLEX

Cazurile de „condamnare” ale locuitorilor din stânga Nistrului pentru fapte de „incitare la extremism” sau alte fapte similare, au loc tot mai des, iar victimele acestui fenomen nu au posibilitate să-și apere drepturile sale. Cazurile lui Mihail Ermurachi, Ghenadie Ciorba, Alexandr Samonii, Pavel Dogari, Larisa Kalik, Boris Babaian și alții. Persecuții care au fost ”legalizate” de către Vadim Krasnoselskii odată cu aprobarea în martie 2020 a așa-numitei ”Strategii de combatere a extremismului în regiunea transnistreană”.

Toate aceste cazuri au fost mediatizate de Zona de Securitate, articolele le găsiți la căutare pe platforma noastră web sau rețele sociale.