Valeriu Pașa: „Kremlinul cere de urgență reintegrarea malului stâng pe modelul federalizării și achitarea ”datoriilor” de cca 800 milioane de dolari.”

Valeriu Pașa: „Kremlinul cere de urgență reintegrarea malului stâng pe modelul federalizării și achitarea ”datoriilor” de cca 800 milioane de dolari.”

Criza gazelor în Republica Moldova a luat o nouă întorsătură după ce în dimineața zilei de azi prim-ministra Natalia Gavrilița a anunțat că va merge astăzi în Parlamentul de la Chișinău pentru a solicita instituirea stării de urgență pentru următoarele 30 de zile în legătură cu situația critică privind aprovizionarea țării cu gaze naturale și energie electrică. Presiunea în sistem a atins o cotă critică potrivit prim-ministrei.

În legătură cu această situație expertul Watchdog, Valeriu Pașa, susține că problema nu ar fi în dificultăți tehnice sau cantități, dar în condițiile ce ar fi impuse Republicii Moldova de Kremlin.

„GazProm a redus livrarea de gaze în luna octombrie la indicația Kremlinului. Nu există nici un fel de probleme tehnice (mai ales la așa preț).
Kremlinul ne cere de urgență ”reintegrarea” Transnistriei pe modelul federalizării. Adică un stat nefuncțional care niciodată nu se va putea nici dezvolta, nici integra în UE. Și încă să ne asumăm datoriile de aproape 8 miliarde de dolari pentru gazele livrate pe parcursul anilor în regiunea transnistreană. Bani care au finanțat separatismul și au plecat în buzunarele oligarhilor ruși prin intermediul uzinei de metale, a MoldGres și cripto-valută.

Se cere achitarea în termen scurt a ”datoriilor” malului drept – cca 800 milioane de dolari. Adică a schemelor de furturi făcute de oamenii numiți de GazProm împreună cu Dodon, Plahotniuc și încă cine vrei. Adică ei au furat – noi să plătim asta din buget. Păi, de ce nu? Dacă plătim deja miliardele furate de Plaha și Șor din sistemul bancar?

Se insistă pe renunțarea la reformarea sistemului energetic, adică să rămânem veșnic dependenți, să finanțăm separatismul pe propriul nostru pământ, să ne poată opri oricând de la Moscova lumina sau gazul. Nu cumva să îndrăznim să luăm propriile decizii.
Și acestea nici măcar nu sunt toate. Iată care este cauza reală a introducerii stării de urgențe. Iată de ce nu ne putem permite să cumpărăm gazele din Rusia, nici nu prețul e problema. Dar faptul că Moscova nu vrea să ne vândă gaze fără să cedăm suveranitatea în favoarea lor. Inclusiv financiar – numai achitarea de urgență a ”datoriilor” de 800 milioane dolari de către MoldovaGaz în 3 ani ar însemna o explozie a tarifelor. E deja mai ieftin să cumpărăm câteva luni cu 1000$, decât să primim cu $500, plus să achităm hoțiile lui Plahotniuc și amicii săi de la Moscova,” a scris acesta pe pagina sa de Facebook.

 

Amintim că pe 30 septembrie curent, contractul pentru tranzitare și furnizare a gazelor naturale dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” a fost prelungit cu o lună.

Citește și

Discuție telefonică Chișinău – Tiraspol. Ce nu ne-a spus Gavriliță, dar a avut grijă să menționeze Krasnoselski