Valeriu Cerba: „Chișinăul a făcut concesii în fața Rusiei doar pentru a-i avea la masa de negocieri pe liderii de la Tiraspol”

Valeriu Cerba: „Chișinăul a făcut concesii în fața Rusiei doar pentru a-i avea la masa de negocieri pe liderii de la Tiraspol”

La distanță de trei decenii de independeță a Republicii Moldova statul a eșuat lamentabil, având o regiune nerecunoscută și trupe străine militare pe teritoriul nostru. În tot acest răstimp, autoritățile de la Chișinău făcut doar concesii. Sunt doar câteva din declarațiile doctorului în drept, Valeriu Cerba, autorul lucrării „Adevărul despre agresiunea rusă în Transnistria”, făcute în cadrul unui nou podcast marca Zona de Securitate.

În opinia fostului membru al Comisiei Unificate de Control, războiul de pe Nistru a fost înscenat de așa-numite laboratoare roșii ale Kremlinului. „Toată lumea cunoaște că ele au fost înscenate pentru a opri avântul nostru euroatlantic și european. Și cum au declarat de-a lungul anilor, foarte mulți oficiali, inclusiv speaker-ul Dumei de Stat a Rusiei, Ghenadie Selezniov la 22 octombrie 2021 că: da, noi am fost nevoiți să pornim acest război la Nistru ca să oprim unirea Basarabiei cu România, susține Valeriu Cerba.

Expertul în securitate consideră că, Chișinăul a pierdut controlul politic asupra malului stâng a Nistrului, încă în anii 1987-1988.

„Atunci când Moscova, văzând evoluțiile politice de la noi și mișcările naționale, care într-un fel, ulterior au fost luate sub controlul KGB-ului rusesc, din start au creat în regiunea transnistreană structure politice, administrative și chiar militare ilegale. Toată viața social-politică, administrativă și informațională, a fost și în prezent este coordonată direct de instituțiile de la Moscova”, conchide Valeriu Cerba.

Există documente clare care demonstrează ce tehnică și echipamente a pus la dispoziție aramta rusă separatiștilor.

Vorbim despre:

  • 19 tancuri
  • 51 de mașini blindate
  • 245 aruncătoare de mine
  • 14 mii de unități de armament
  • 15 mii de muniți
  • 50 de automobile
  • 31 de unități de tehnică de geniu
  • 21 de unități de tehnică de telecomunicații
  • 15 unități de tehnică pentru transportarea și alimentarea cu petrol;

Deci, Moscova a ținut la control și într-atâta a înarmat formațiunile militare separatist, de aia noi putem spune că dacă am opus rezistență atunci la Tighina și Moscova credea că pierde controlul, și la ordinul lui Graciovschi au intervenit tancurile. Și atunci a sunat ultimatumul cela vestit că dacă nu ne retragem din Tighina, atunci ei vor bea cafea la Prut, adică aramta rusă, a mai declarant Cerba pentru zonadesecuritate.md.

Fostul membru al Comisiei Unificate de Control, Valeriu Cerba, a enunțat și câteva idei cu privire la analiza politico-juridică a acordului moldo-rus din 1992 de încetare a focului la Nistru. Potrivit lui, prin acest document Chișinăul a nimerit în mai multe capcane, iar statul-agresor – Federația Rusă – s-a „deghizat” în haine de pacificator, de mediator și de garant.

Valeriu Cerba, doctor în drept, membru în Comisia Unificată de Control

Partea moldovenească , Chișinăul, a obținut cedări puternice, concesii a făcut doar pentru a-i avea la masa de negocieri, pe liderii de la Tiraspol, care erau sprijiniți de Federația Rusă, OSCE făcea jocul Rusiei și o perioadă foarte mult și ucrainenii. Acest acord este unui incorect, neîntemeiat. Este unul neavantajos și semnat sub influența statului agresor, care peste noapte a îmbrăcat alte haine de pacificator, de mediator și de garant. Prin acest lucru că Rusia este stat agresor a spus și primul președinte al Republicii Moldova – Mircea Snegur, care a semnat cu președintele Elțîn acest acord. Acest acord a fost o mare capcană pentru noi, pentru că mecanismul juridic de realizare a tuturor articolelor din acest acord așa și nu a mai fost elaborat și a rămas o buchie moartă. Și, în linii generale, noi am obținut un mandat cotradictoriu și incorect – mandatul de pacificatori – și e unicul caz în lume unde părțile antrenate în operațiunile de luptă au acest statut de pacificator – Rusia, Transnistria și Moldova.

Alte detalii, puteți vedea în podcastul de mai jos: