Vadim Krasnoselski câștigă așa-numitele alegeri din stânga Nistrului, pe fonul celei mai mici prezențe la vot
- Zona de securitate
- Redacția
- 13/12/2021
În stânga Nistrului ieri, 12 decembrie, au avut loc așa-numitele alegeri prezidențiale în urma cărora a fost reales actualul lider separatist Vadim Krasnoselski. Acesta ar fi câștigat 79,4% din voturile exprimate, adică 113 620 de persoane și-ar fi dat votul pentru el.
Prezența la vot a fost cea mai mică din toată istoria pretinselor scrutine din regiune. Mai exact, doar 35,2% din alegători au venit la urne, în anii precedenți prezența a fost astfel:
2016 — 45.6%;
2011 (II) — 38.6%;
2011 (I) — 44.5%;
2006 — 47.5%.
Pentru candidatul Serghei Pânzari care este puțin cunoscut în regiune și care nu s-a manifestat deloc în campania electorală au votat 16 914 (11,8%) de persoane. Chiar dacă Pânzari nici nu a participat la alegeri, anunțând că s-ar fi infectat cu Covid și este în carantină.
O altă cifră interesantă este diferența dintre voturile exprimate și cele acordate candidaților, care arată că 12, 520 din persoanele venite la urne și-au anulat votul prin bifarea ambilor candidați, adăugarea propriei variante sau aplicarea altor însemne pe buletin. Fapt ce le-a anulat buletinele. Pe parcursul zilei de ieri pe rețelele sociale au apărut zeci de astfel de buletine prin care oamenii își manifestau indignarea față de acest scrutin, fiind ca o formă de protest față de regim.
Datele au fost anunțate de pretinsa comisie electorală de la Tiraspol.
Amintim că Guvernul Republicii Moldova a catalogat că acest exercițiu se desfășoară în afara cadrului constituțional și contrar legislației în vigoare a Republicii Moldova.
„În acest context, reiterăm poziția Guvernului Republicii Moldova că astfel de ”alegeri” nu pot fi recunoscute și sunt considerate nule din punct de vedere juridic.
Subliniem că asemenea exercițiu ”electoral” se desfășoară în condiții de nerespectare a standardelor democratice internaționale, cazurilor de suprimare sistemică a libertății de exprimare și a pluralismului de opinii, prezenței unei cenzuri informaționale dure în regiune și altor încălcări ale drepturilor omului,” se arată într-un comnicat emis de Biroul Politici de Reintegrare pe 8 decembrie.
Citește și: FOTO: Tiraspolul a încercat să desfășoare acțiuni electorale și pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale, dar au fost opriți