UPDATE: Uzina Metalurgică din Râbnița a primit autorizații de mediu

Foto: Zona de Securitate/ Vedere spre MMZ, iunie 2022

UPDATE: Uzina Metalurgică din Râbnița a primit autorizații de mediu

UPDATE: Pauza a fost de doar 3 zile.

Astăzi, 4 octombrie, Comisia pentru Situații Excepționale, prin derogare de la legislația națională, a impus Agenția de Mediu să ofere uzinei autorizațiile de mediu, asta după ce agenția a constatat că sunt nereguli.

Decizia

Știrea inițială:
Uzina metalurgică moldovenească din Râbnița (MMZ) a primit refuz de la Agenția de Mediu la solicitarea de a gestiona deșeurile și emisiile de poluanți în atmosferă de la surse fixe. Decizia a fost emisă la data de 29 septembrie, cel puțin așa reiese din Lista Autorizațiilor de mediu eliberate în anul 2023, în posesia căreia a intrat redacția noastră.

Hotărârea privind autorizația pentru emisiile de poluanți în atmosferă a fost luată după ce Uzina nu a putut prezenta acte ce demonstrează că datele oferite de reprezentanții acesteia privind emisiile de poluanți, concentrația și volumul sunt veridice și autorizate. Totodată, Inspectoratul de Mediu a emis un aviz din 28 septembrie prin care refuză eliberarea autorizației de mediu pentru gestionarea deșeurilor, fapt ce face imposibilă colectarea și tratarea deșeurilor feroase pe teritoriul Uzinei. 

Data limită de activitate pentru Uzină a fost 30 septembrie.

Anterior, deciziile de oferire a autorizațiilor către Uzină erau luate preponderent de către Comisia pentru Situații Excepționale, prin derogare de la legislația națională. Ultima astfel de decizie a fost luată în aprilie , prin care Uzina a primit autorizație valabilă până în octombrie curent.

Cum a început totul

În ianuarie 2022 s-a aflat că Guvernul de la Chișinău a cerut o derogare de la instituțiile Uniunii Europene ce vizează importul metalelor uzate în R. Moldova, principalul beneficiar fiind uzina metalurgică de la Râbnița.

Derogarea a fost necesară după schimbarea Regulamentului privind transferurile de deșeuri, în care Comisia Europeană a stabilit că „exporturile de deșeuri către țări care nu sunt membre ale OCDE – Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (Moldova nu este parte) vor fi restricționate. Acestea pot fi autorizate numai dacă țările terțe (printre care R. Moldova) doresc să primească anumite deșeuri și dispun de capacitatea necesară pentru a le gestiona în mod durabil.

Astfel, doar dacă Republica Moldova demonstrează că respectă normele UE de mediu în această privință, Uzina va putea importa și exporta metal, iar deținerea autorizațiilor corespunzătoare ar confirma respectare condițiilor UE.

După valul de critici din ianuarie, cu care s-a confruntat guvernul Gavrilița, în legătură cu solicitarea cerută de la instituțiile UE, în februarie, Guvernul a cerut, în premieră, uzinei să obțină de la Ministerul Mediului o autorizație de mediu, pentru a putea primi materie de lucru din Uniunea Europeană.

Uzina este una dintre cele mai importante surse de venit ce asigură existența regimului de la Tiraspol.

Mai multe vedeți aici.