Uzina Metalurgică din Râbnița a primit refuz de a obține autorizație privind gestionarea deşeurilor 

Uzina Metalurgică din Râbnița a primit refuz de a obține autorizație privind gestionarea deşeurilor 

Uzina metalurgică moldovenească din Râbnița (MMZ) a primit refuz de la Agenția de Mediu la solicitarea de a primi  autorizație de mediu pentru gestionarea deșeurilor. Decizia a fost emisă la data de 26 august, cel puțin asta se arată din Lista Autorizaţiilor de mediu privind gestionarea deşeurilor eliberate în anul 2022.

Hotărârea a fost luată în urmă avizului Inspectoratului pentru Protecția Mediului ce a efectuat o inspecție la Uzină pe data de 23 august și a găsit nereguli.

„Pentru a fi posibilă obținerea autorizației de mediu pentru gestionarea deșeurilor de către SATD „Uzina Metalurgică Moldovenească”, este necesar înlăturarea neconformităților constatate în procesul-verbal de control nr. PV-IPM2022-02573 din 23.08.2022 și ajustarea condițiilor tehnice de mediu la legislația de mediu a Republicii Moldova. Prin urmare, în temeiul art. 6 alin. (8) din Legea nr. 160/2011 privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător, art. 25 alin. (11) din Legea nr. 209/2016 privind deșeurile, art. 3 lit. a) din Legea nr. 1515/1993 privind protecția mediului înconjurător, Agenția de Mediu comunică despre refuzul de a elibera autorizația de mediu pentru gestionarea deșeurilor (pentru activitatea de colectare și tratare a deșeurilor de metale feroase și neferoase în amplasamentul din or. Rîbnița),” se arată în constatarea Agenției.

Data limită de activitate pentru Uzină este 31 august, după ce cu două luni în urmă fost prelungit termenul de valabilitate a Autorizației de mediu privind gestionarea deşeurilor și a Autorizației de emisie a poluanților în atmosferă de la surse fixe, eliberată pentru „Uzina Metalurgică Moldovenească”, prin două derogări de la legislația Națională.

Am încercat să obținem un comentariu de la Agenția de Mediu, dacă Uzina a primit refuz si de a obține autorizație de emisie a poluanților în atmosferă de la surse fixe, însă nu ne-a răspuns nimeni la telefon. Vom reveni.

Citește și:  VIDEO. Gavriliță confirmă că Guvernul a solicitat de la UE reluarea importului de metale. Uzina din Râbnița, unicul actor pe piață