Una spun şi alta fac. Kozak declară că Transnistria e o problemă internă a Moldovei, în timp ce Rusia susține financiar și politic regimul

Foto: Sputnik

Una spun şi alta fac. Kozak declară că Transnistria e o problemă internă a Moldovei, în timp ce Rusia susține financiar și politic regimul

Viceprim-ministrul rus și apropiat al lui Putin, Dmitri Kozak, a avut loc mult așteptata întrevedere cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, întâlnirea a durat mai bine de 2 ore și nu s-a finalizat cu declarații de presă comune.

Kozak a răspuns la întrebările jurnaliștilor la poarta președinției. Soluționarea conflictului transnistrean a fost una din temele de discuție, conflict, care din spusele oficialului rus este o problemă internă a moldovenilor, iar Rusia nu poate să se implice.

„Este problema internă a Republicii Moldova, părțile trebuie să se înțeleagă între ele. Rusia este gata să ajute părțile să ajungă la un compromis, dar noi nu suntem pregătiți să oferim soluții pentru normalizarea relațiilor”, a declarat Kozak jurnaliștilor.

S-au înțeles în legătură necesitatea lichidării armamentului rusesc de la Cobasna, care din cauza termenului expirat nu poate fi transportat. Dacă au convenit asupra unor termeni concreți nu este clar, Kozak a declarat doar că s-au înțeles pe acest subiect și Rusia este gata să facă asta. Cert este că astfel de declarații au mai fost în trecut, chiar dacă Rusia niciodată nu a încercat într-adevăr să reducă numărul minițiilor din stânga Nistrului.

Autorul planului eșuat de rezolvare a conflictului de pe Nistru în 2003, spune acum că Rusia nu este gata să propună un nou plan de rezolvare a conflictului: „Nu e treaba noastră e o chestiune internă între Moldova și stânga Nistrului, voi și înțelegeți- vă.”

A fost adresată întrebarea și în privința interdicției ce va intra în vigoare începând cu 1 septembrie, potrivit căreia, mașinile cu numere transnistrene nu vor mai fi lăsate să treacă frontiera dintre Moldova și Ucraina. Emisarul rus a spus că a vorbit și despre acest aspect cu Maia Sandu, care l-a asigurat că măsuri de blocadă nu vor fi.

La rândul său, Maia Sandu a confirmat că a fost abordat și subiectul reglementării conflictului transnistrean. Vizita a fost reflectată doar de către președinție printr-un comunicat de presă în care nu s-au regăsit mai multe detalii, decât:

Am reconfirmat poziția Republicii Moldova în ceea ce ține de relansarea procesului de reglementare exclusiv pe cale pașnică, folosind instrumente politice și diplomatice și cadrul de negocieri existent, cu respectarea suveranității și a integrității teritoriale a țării noastre în cadrul hotarelor ei internațional recunoscute”, a scris șefa statului pe pagina sa de Facebook.

 

La întrevedere au fost prezenți Nicu Popescu, viceprim-ministru, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Vlad Kulminski, viceprim-ministru pentru Reintegrare, și alți membri ai Guvernului.

Este oare o problemă internă?

Rusia a sustinut regimul de la Tiraspol timp de 30 de ani prin suportul militar, politic și transferuri bănești. Lunar din bugetul de stat rus pleacă aproximativ 100 de milioane de ruble rusești în calitate de ajutor umanitar oferit tuturor pensionarilor din stânga Nistrului. Ajutorul ar fi de 9 dolari pe lună care se adaugă la pensia oferită în regiune. Aceștia sunt bani direcți, care vin în regiune, pe lângă asta ar fi suportul militar și politic.

Asociația Promo-LEX a constat în studiul „Drepturile Omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Retrospectiva anului 2020”, că: „În această perioadă comportamentul Rusiei practic nu s-a schimbat ceea ce înseamnă că suportul militar, sportul economic și susținerea politică a continuat. În această perioadă au fost efectuate, în continuare GOTR au efectuat evenimente, implicând populația pașnică, inclusiv minori, în continuare au venit surse financiare fără a notifica autoritățile de la Chișinău.”

Kozak s-a întors la Moscova în această noapte, decolând de pe aeroportul din Moldova aproape de 23:00.