Un nou meci Sheriff: Bilete de la Promo-LEX în semn de protest, apelul jurnalistei declarată „indezirabilă” și cum a reacționat Chișinăul

Un nou meci Sheriff: Bilete de la Promo-LEX în semn de protest, apelul jurnalistei declarată „indezirabilă” și cum a reacționat Chișinăul

Asociația Promo-lex, ce monitorizează respectarea drepturilor omului în stânga Nistrului, oferă în dar Comisiei parlamentare speciale de monitorizare și control asupra realizării politicii de reintegrare a Republicii Moldova două bilete la meciul FC Sheriff, care va avea loc la Tiraspol, astăzi 26 octombrie.

Motivul pentru care fac acest gest este lipsa de acțiune a autorităților în prevenirea organizării acestui meci într-o regiune în care se încalcă flagrant drepturile omului.

“Recent, fotojurnalista Elena Covalenco a fost declarată „indezirabilă” de către administrația ilegală de la Tiraspol, aducând în atenție restricțiile și riscurile cu care se confruntă jurnaliștii în regiune.

 În opinia Promo-LEX, Comisia parlamentară urma să documenteze imediat incidentul interzicerii accesului jurnalistei, să o invite la Parlament și să solicite instituțiilor abilitate ale statului să inițieze un proces de consultări pentru a identifica și propune soluții la problema privind libera circulație a jurnaliștilor pe întreg teritoriul țării.

 Administrația de la Tiraspol nu oferă garanții credibile de securitate. Mai mult ca atât, obstrucționează activitatea jurnaliștilor. Astfel, organizarea meciurilor UEFA în această regiune este nu doar nepotrivită, dar și periculoasă,” se arată în apelul asociației.

Biletele la meciul Sheriff în SEMN de PROTEST

În context, Promo-LEX a solicitat, astăzi, UEFA să își reevalueze decizia de a permite organizarea meciurilor în teritorii cu probleme grave legate de drepturile omului și să ia măsuri pentru asigurarea integrității și siguranței tuturor participanților.

După aplicarea interdicție pe numele jurnalistei, Chișinăul promitea măsuri de răspuns, Biroul politici de reintegrare a emis atunci un comentariu prin care anunța că a luat act de comiterea acestui abuz.

“Practicile abuzive ale Tiraspolului față de reprezentanții presei și ai societății civile, îngrădirea constantă a libertății circulației, alte limitări brutale ale drepturilor omului în regiune nu mai pot fi tolerate. În consecință, autoritățile constituționale ale Republicii Moldova vor aplica măsuri legitime de răspuns, capabile să descurajeze acest gen de acțiuni,” reacția Biroului din 22 septembrie 2023.

Cert este că astăzi, la mai bine de o lună de la aplicarea interdicției menționate, autoritățile nu au întreprins  acele “măsuri legitime de răspuns”, mai mult ca atât, apar noi provocări privind libertate de circulație în Zona de Securitate, detalii.

Deputatul fracțiunii parlamentare PAS,  Radu Marina,  a scris astăzi, înainte de noul meci ce va fi disputat în stânga Nistrului, că: “Vom urmări foarte atent modul în care se va desfășura meciul de azi – orice mic incident și fărâmă de abuz similar va trebui să se lase cu consecințe pentru administrația ilegală.”

Așa ca în reacția de acum o lună a Biroului, deputatul nu a menționat la ce consecințe se referă sau câte persoane trebuie să fie declarate indezirabile de către administrația de la Tiraspol pentru ca ele să fie aplicate.

Emiterea interdicțiilor de acces în regiune este un instrument des folosit de Tiraspol în privința tuturor persoanelor incomode regimului, ce nu se află nemijlocit în regiune și nu au pretinsele acte transnistrene. Există zeci de astfel de limitări făcute publice. 

Fotojurnalista Elena Covalenco a emis un apel către UEFA  pentru a aduce în atenție îngrijorările privind organizarea meciurilor UEFA în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, precum și restricțiile și riscurile cu care se confruntă jurnaliștii.

“UEFA ar trebui să împiedice exploatarea deciziilor sale de către regimuri nelegitime și autocratice pentru continuarea fenomenelor de violare în masă a drepturilor omului și a obține legitimitate internațională sau locală. Din cauza statutului nerezolvat al regiunii, a preocupărilor de securitate precum și a situației alarmante a drepturilor omului din regiunea transnistreană, UEFA ar trebui să se angajeze în discuții numai cu autoritățile legitime și constituționale ale țării.

 Reieșind din Angajamentul privind drepturile omului, adoptat în 2021 și Statutul său, Comitetul Executiv al UEFA trebuie să reevalueze decizia de a permite organizarea meciurilor în regiunile temporar ocupate și să ia în considerare măsuri pentru a asigura respectarea drepturilor omului și integritatea presei, precum și siguranța tuturor participanților la evenimentele sportive,” se arată în apelul jurnalistei. 

Amintim că, deși UEFA anunța la 24 iunie 2022, despre interzicerea organizării meciurilor de fotbal sub egida sa în regiunea transnistreană din motive de securitate, la 4 iulie, Comitetul Executiv al Uniunii a luat o decizie contrară. Astfel, primind de la pretinsele autorități din stânga Nistrului garanții de securitate, UEFA a permis desfășurarea din nou a competițiilor sportive la Tiraspol.