Un caz nefericit sau omor? Înec în raionul Ștefan Vodă cu implicarea structurilor de forță de la Tiraspol

Imagine simbol. Locație: r. Nistru, s. Poiana

Un caz nefericit sau omor? Înec în raionul Ștefan Vodă cu implicarea structurilor de forță de la Tiraspol

Un bărbat originar din localitatea Răscăieți, raionul Ștefan Vodă a decedat în apele râului Nistru, după ce ar fi fost urmărit de către așa-zișii grăniceri din regiunea transnistreană. Corpul neînsuflețit al persoanei date a fost transportat pe malul stâng al Nistrului de către colaboratori ai așa-numitelor structuri grănicerești din regiune. În prezent autoritățile au solicitat transmiterea neîntârziată organelor de drept abilitate și rudelor apropiate a corpului bărbatului decedat.

Tragedia a avut loc în după-amiaza zilei de ieri, iar Poliția Republicii Molova a fost anunțată despre depistarea cadavrului în jurul orei 15:00, pe malul Nistrului, de către o femeie, care ar fi zis că este angajată a așa-ziselor organe de forță de la Tiraspol și a solicitat să fie anunțate rudele victimei, transmite deschide.md

Preliminar s-a stabilit că bărbatul, împreună cu un consătean de 43 de ani, ieri, 11 mai, ar fi mers la pescuit pe râul Nistru cu o barcă confecționată artizanal dintr-un pneu de tractor. Cei doi ar fi ajuns cu barca improvizată la o distanță de aproximativ 20 de metri de malul stâng, când ar fi văzut pe mal patru „gărniceri” separatiști care le-au cerut să se apropie de mal.

Unul dintre cei patru așa-ziși „grăniceri”, care se aflau pe malul stâng, văzând că cei doi pescari refuză să se conformeze solicitării, le-a dat indicație altor doi să sară în apă după ei.

Pescarii s-au speriat de faptul că cei doi „grăniceri” separatiști înoată spre ei, au sărit în apă și au început a înota spre malul drept pentru a scăpa de urmăritori.

Unul dintre ei, mai exact cel în vârstă de 43 de ani, a reușit să treacă râul Nistru înot, iar când a ajuns pe malul drept, și-a văzut colegul zăcând nemișcat la pământ pe celălalt mal al Nistrului, iar cele patru persoane îmbrăcate în uniforme militare erau în jurul său și ar fi încercat să-i facă respirație artificială.

O altă versiune este că bărbatul a fost bătut de către grăniceri și asta ar fi cauza decesului.

În acest caz oamenii legii au inițiat o anchetă pentru a stabili toate circumstanțele în care s-a produs tragedia, dar și cauzele exacte ale decesului bărbatului de 47 de ani.

În legătură cu acest caz Biroul politici de reintegrare a anunțat că s-a autosesizat asupra incidentului în urma informațiilor operative obținute pe teren și comunicate de către organele de drept care continuă acțiunile de investigare prevăzute de lege.

Reprezentantului politic al Tiraspolului în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană i s-a cerut prezentarea informațiilor detaliate pe acest caz și elucidarea circumstanțelor în contextul în care corpul neînsuflețit al persoanei date a fost transportat pe malul stâng al Nistrului de către colaboratori ai așa-numitelor structuri de forță din regiune, inclusiv cu cererea de a fi transmis neîntârziat organelor de drept abilitate și rudelor apropiate.

Mediatorii și observatorii în formatul „5+2” la fel au fost informați pe marginea acestui caz, iar subiectul va fi abordat de către delegația Republicii Moldova la ședința de mâine a Comisiei Unificate de Control.