Un an de la trecerea în neființă a veteranului Valeriu Mițul. A fost ințiat un turneu de tenis de masă în memoria sa

Un an de la trecerea în neființă a veteranului Valeriu Mițul. A fost ințiat un turneu de tenis de masă în memoria sa

Astăzi se împlinește un an de când Valeriu Mițul, fostul primar al comunei Corjova, veteran al războiului de pe Nistru și activist civic pentru drepturile omului, a decedat.

În memoria eroului Republicii Moldova, deținător al ordinului „Ștefan Cel Mare”, Primăria și Consiliul local Corjova au inițiat un turneu comemorativ de tenis de masă. Prima ediție a avut loc ieri, 1 octombrie, la care au participat tineri și adulți.
Vicepreședintele raionului Dubăsari, Vlad Izman a postat o galerie foto de la turneu și a menționat că la anul viitor competiția ar putea fi organizat în parteneriat cu Consiliul raional Dubăsari.

„Prima ediție a turneului comemorativ la tenis de masă dedicat eroului R.M. , r.Dubăsari și s.Corjova, Mițul Valeriu. Fost primar de Corjova , participant și veteran al războiului de pe Nistru, un activist pentru respectarea drepturilor omului în partea stingă a Nistrului și cel mai important a luptat în continuu pentru reîntregirea Țării, a fost visul cel mare al acestui erou al neamului nostru. Acest lucru îl putem începe și realiza prin sport și prin multe alte activități organizate între cele două maluri ale Nistrului, ” se arată în mesajul vicepreședintelui raionului Dubăsari.

Valeriu Mițul a trecut în ultimele lui luni de viață printr-o perioadă în care probleme de sănătate s-au agravat, după ce în luna iunie 2021 fost declarat interzis în regiunea transnistreană. În 2011, după ce în timpul manifestației de comemorare a combatanților căzuți în conflictul de pe Nistru, Valeriu Mițul, împreuna cu un consilier au fost reținuți de miliția transnistreană, Mițul a suferit un atac de cord, după care a fost operat, fiind identificat cu o complicație a ventriculului stâng al inimii.

Mai jos vedeți un documentar despre localitatea de baștină a veteranului, Corjova, în care Valeriu Mițul povestește prin ce a trecut în 1992. Acesta, atât în perioada războiului de pe Nistru cât și ulterior în poziția de primar al comunei Corjova, a militat pentru integritatea teritorială a țării, Corjova fiind o localitate pe care Tiraspolul o consideră o parte din orașul Dubăsari, aflat sub controlul regimului, astfel localnicii și administrația constituțională au fost și sunt supuși la nenumărate provocări și presiuni.