Un activist rus, refugiat în Moldova, a fost reținut ilegal în regiunea transnistreană

Un activist rus, refugiat în Moldova, a fost reținut ilegal în regiunea transnistreană

Activistul rus, Timofei Iliușin, refugiat în Republica Moldova în 2023, a fost reținut în regiunea transnistreană, ieri, 24 iunie, de către organele ilegale de forță locale. Anunțul despre reținere a fost făcut de publicația media rusă SOTAvision, cu care acesta colabora. În prezent, nu există niciun contact cu activistul, de asemenea, nu se cunoaște unde se află acesta.

Potrivit SOTAvision, Iliușin a fost reținut de către ofițeri ai așa-numitului Minister al Securității (MGB) din regiunea transnistreană. 

„Tânărul a reușit să contacteze redacția și să avertizeze despre reținerea sa iminentă. El se afla pe acest teritoriu cu scopul de a pregăti un material jurnalistic”, a declarat SOTAvision.

Înainte de detenție, tânărul a publicat mai multe clipuri video pe canalul personal de Telegram în care apărea împreună cu doi prieteni și câinele acestora stând pe malul Nistrului, în apropierea cetății Bender/Tighina/Bender.

 Iliușin a primit ”interdicție” de a intra în regiune

În aprilie 2023,  Iliușin a anunțat pe canalul său Telegram că i s-a interzis intrarea în regiunea transnistreană. Potrivit activistului, el este acuzat de “subminarea ordinii constituționale și încălcarea integrității frontierelor rmn”.

Însă în documentul publicat de acesta, este menționat că interdicția este aplicată în legătură cu pretinsa încălcare a regimului de intrare și ieșire din regiune.

“Ieri am devenit o persoană indezirabilă în Transnistria ocupată, de asemenea mi se impută subminarea ordinii constituționale și încălcarea integrității frontierelor rmn. Motivul acestui dosar penal absurd a fost activitatea mea jurnalistică. În timpul șederii mele în Transnistria, am colectat informații pentru un articol, am efectuat sondaje și am dorit să realizez un film documentar. Din această cauză, am fost nevoit să fug, la Chișinău”, a scris activistul.

Cine este Iliușin

În 2021,  Iliușin a participat la proteste în Moscova, după care a părăsit Rusia și a călătorit în Kârgâzstan. Potrivit acestuia, a fost amenințat din partea “Centrului E” (Departamentul Principal pentru Combaterea Extremismului al Ministerului rus de Interne – n.r.). În timp ce se afla în Bișkek, el a declarat că bunica sa a fost percheziționată la Moscova și amenințată cu un articol despre “discreditarea armatei” pentru postările nepotului său, precum și cu un articol pentru mărturie falsă dacă nu se întoarce în Rusia.

În Kârgâzstan, Timofei Iliușin a încercat să organizeze mitinguri de protest, dar a fost obligat să părăsească și această țară din cauza amenințării cu urmărirea penală.

În 2023,  Iliușin a declarat că s-a mutat în regiunea transnistreană, unde a locuit în copilărie cu părinții săi.

“Am locuit cu părinții mei în Transnistria în copilărie și cred că prezența Rusiei acolo nu este cea mai bună pentru regiune. În mare parte sub influența acestei experiențe, când ne-am mutat în Rusia, am început să fiu interesat de politică și am devenit opozant”, a declarat  Iliușin pentru Radio Europa Liberă.

Iar pe 3 aprilie,  Iliușin a scris pe contul său de telegram a că a părăsit în cele din urmă regiunea transnistreană. În același timp, el a spus că un dosar penal a fost deschis împotriva sa acolo și a adăugat că a cerut protecție temporară în Moldova.

După congresul așa-numiților deputați de toate nivelurile din regiunea transnistreană, care a avut loc pe 28 februarie, Iliușin a depus o plângere la Procuratura Generală a Republicii Moldova, solicitând identificarea și urmărirea penală a celor 620 de participanți la congres.