Ultima persoană care a vorbit cu Oleg Horjan a devenit suspect asasinarea sa. Cine este Andrei Serbul

Ultima persoană care a vorbit cu Oleg Horjan a devenit suspect asasinarea sa. Cine este Andrei Serbul

La trei zile de la omorul lui Oleg Horjan, pe 20 iulie 2023, așa numitul comitet de anchetă din stânga Nistrului l-a anunțat în căutare pe Andrei Duminică (Serbul), locuitor al regiunii transnistrene, care în trecut a fost deținut în închisorile transnistrene pentru furt și huliganism. În momentul anunțării sale în căutare nu se cunoștea pentru ce este căutat acesta, însă pe intern, inclusiv Andrei, era la curent că este suspect anume în acest dosar. Andrei Duminică, care după eliberare din detenție în 2021 și-a schimbat numele de familie în Serbul, a făcut legătură cu redacția noastră pentru a-și spune versiunea despre asasinarea lui Oleg Horjan, de ce este el primul suspect, unde s-a aflat acesta în ziua omorului și care a fost ultima discuție cu Horjan.

Andrei Serbul ne-a spus că se afla în relații foarte apropiate cu Horjan, s-au cunoscut în penitenciar unde timp de trei ani jumătate au stat în aceeași celulă și au continuat să țină legătura și la libertate, astfel aceștia se sunau foarte des, Serbul fiind și ultima persoană cu care a discutat Horjan înainte de asasinarea sa. Pretinsele autorități de anchetă transnistrene declară că cei doi au vorbit cu zece minute înainte de crimă. Asta și l-a făcut pe Serbul primul suspect, după versiunea transnistreană. Cert este că autoritățile Republicii Moldova nu au emis vreun mandat de căutare pe numele lui.

Captură a ecranului lui Andrei Serbul, din aplicația prin intermediul cărei a discutat cu Oleg Horjan ultima dată

Primul lucru care spune că l-ar face nevinovat este că din luna mai acesta nu se mai află pe teritoriul Republicii Moldova, din 18 mai, este plecat la muncă peste hotare în una din țările europene.

Serbul Sunt în Europa de pe 18 mai am plecat din Moldova, adică aceasta nu este graniță transnistreană, de unde o poți trece pe jos de 10 ori încolo și înapoi cu niște obiecte interzise, ​​aceasta este granița europeană, unde nu am putut-o traversa pe jos. Nu am un teleport pentru mine să mă fi teleportat, am comis o crimă și m-am întors înapoi. Am toate ștampilele, totul este. Am un contract de munca.

JurnalistCu zece minute înainte de mor tu ai vorbit cu el?

SerbulEl m-a sunat la ora 10:00, ora din Moldova, ora de aici de la mine e 9:00. Am fost în relații foarte prietenoase cu el, am vorbit cu el din două în două zile. În fiecare zi puteam vorbi, ei bine, adică 5-10 minute. Vorbeam despre absolut totul, pe diverse subiecte, în acel moment am stat de vorbă cu el și am convenit când voi reveni, ca să ne întâlnim cu toții, era în plan să vină fiul lui, trebuia să vină în septembrie.

JurnalistCum ți s-a părut? Era îngrijorat, avea probleme?

Serbul Era liniștit, nu era nicio frică, nu aștepta pe cineva, pentru ca mi-ar fi spus ca așteaptă pe cineva și cu atat mai mult era prea târziu, iar Oleg era o astfel de persoană. Ei bine, îl cunoști, este un om de afaceri și își stabilește din timp întâlnirile: Unde? Când? Adică nu avea așa ceva încât să vină cineva la el acasă fără să întrebe și să bată la ușă sau să sune.

JurnalistDe ce crezi că te leagă pe tine cu această crimă, pentru că ai fost ultima persoană care a vorbit cu el?

SerbulEi bine, nu știu, probabil din cauza faptului că e legat de trecutul meu și acest ultim apel…

JurnalistNe-ai spus că el nu avea dușmani în locurile de detenție, că era foarte respectat, dar cum crezi cine ar putea comite o astfel de crimă?

SerbulDespre asta, cine ar putea face asta, nu știu. A fost implicat în politică, eu nu am intrat niciodată în detalii. Adică m-am îndepărtat de aceste conversații. Nu am ascultat niciodată aceste discuții, deși am fost mereu acolo, am ajutat în unele momente. Și în ceea ce privește politică, nu am intrat niciodată în ea, dar nici nu pot să intru înțelegi, trecutul meu și politica sunt două lucruri opuse, așa că sunt foarte departe de asta.

Cine ar putea face asta? Nici eu nu știu, dar cred că este cineva  cu un spirit foarte puternic și care se simte foarte ferm pe picioare.

Ei vin deja cu o versiune, dar mâine va exista probabil o altă versiune, iar poimâine va fi cu totul altă versiune.

Desigur, probabil că au calculat greșit și nu aveau astfel de informații, cu nu sunt în Transnistria, și nici undeva pe aproape. Atunci au aflat că am plecat acum 2 luni și probabil că au venit deja cu acea versiune că aș fi putut fi persoana de legătură cu ucigașii, ce l-a convins să deschidă ușa sau…Ei bine, aceasta este doar versiunea lor și nu știu de unde au obținut informații atât de fantastice.

Serbul ne-a mărturisit că a aflat despre decesul lui Horjan de la prietenii săi ce i-au trimis știrea, ulterior acesta l-a sunat pe fiul lui Horjan, ce se afla în Federația Rusă, care i-a confirmat totul. Acum acesta se află în afara hotarelor R. Moldova și spune că nu se va întoarce fără a avea anumite garanții de la autoritățile R. Moldova că nu va fi transmis în stânga Nistrului dacă revine.

Am verificat legătura dintre Horjan și Serbul cu unul din apropiații politicianului, care ne-a declarat că cei doi erau într-adevăr foarte apropiați și se ajutau când se aflau ambii în detenție. Atunci când Horjan era pedepsit și dus în izolator de unde nu putea face legătură cu rudele aflate la libertate, Andrei Serbul, era persoana de contact ce informa apropiații lui Horjan despre starea lui. Această legătură, spune apropiatul contactat de noi, a fost păstrată și după pereții închisorii.

Pot să dispar…

Serbul – Acum nu am planuri, pot să spun că absolut deloc. Am planuri să demonstrez că nu am fost implicat în asta, să vin în Moldova, nu vin acum, deși am vrut să vin în Moldova ca să povestesc totul. În Transnistria, sigur nu mă duc, dacă merg acolo, atunci nu știu ce se va întâmpla, cum va fi, mă pot împușca și orice se poate întâmpla de aceea mi-e frică să merg acolo.

Moldova este la fel acum mi-e frică să plec, ei ar putea să mă transmită lor.

Consider acest moment, punând toată vina de pe mine, ei încearcă să-și acopere urmele. Și sunt duse suspiciunile de la acei oameni care au făcut omorul. Poate voi dispărea, pot să mă ucidă, nu știu cu cine este legată această chestiune. Dorința mea e să publici această discuție, asta e tot. Să nu abandonezi acest subiect.

După ce a fost emis pretinsul ordin de căutare al lui Serbul, așa numitul Minister de interne de la Tiraspol trimis o solicitare Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova de asistență juridică în instrumentarea dosarului penal privind omorului lui Oleg Horjan.

,,Solicităm organelor de drept din Republica Moldova să efectueze o serie de măsuri operaționale și de investigare urgente în scopul urmăririi penale a unei persoane suspectă în dosarul penal.”

Alexandru Bejan, șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției al MAI, a declarat pentru Zona de Securitate că, cu siguranță schimb de informații sau conlucrare în materie de urmărire penală și investigații nu vor fi acceptate din partea poliției.

Bejan Alexandru Șef adjunct al Inspectoratului General al Poliției al MAI

,,Noi, la ședința Comisiei Unificate de Control, am solicitat părții transnistrene să permită specialiștilor noștri, ofițeri de urmărire penală, să iasă la fața locului, să acumuleze probe în limita procedurii penale prevăzute de legislația Republicii Moldova, deci până la moment ei nu au dat curs solicitării noastre. La moment se lucrează doar pe linia de activități de investigații cu caracter special.”

Bejan ne-a confirmat că a fost inițiată o urmărire penală ce se află la Inspectoratul de Poliție Bender.

Parlamentul anunță că subiectul omorului activistului civic din regiunea transnistreană a R. Moldova, Oleg Horjan, va fi discutat astăzi, 25 iulie, la ședința Comisiei parlamentare speciale de monitorizare și control parlamentar asupra realizării politicii de reintegrare a R. Moldova. Ședința se va desfășura cu ușile închise, fiind invitate doar instituțiile implicate în investigații și Vicepremierul pe Reintegrare.