Ucraina a respins solicitarea Chișinăului privind prelungirea accesului mașinilor transnistrene după 1 septembrie. Fără plăcuțe neutre vor circula doar agenții economici

Ucraina a respins solicitarea Chișinăului privind prelungirea accesului mașinilor transnistrene după 1 septembrie. Fără plăcuțe neutre vor circula doar agenții economici

Biroul de Reintegrare confirmă că a cerut autorităților din Ucraina să prelungească până în data de 10 ianuarie 2022, accesul pe teritoriul său al mașinilor cu numere de înmatriculare transnistrene, însă solicitarea nu a fost acceptată de partea Ucraineană. Astfel de la 1 septembrie curent, va fi pusă în aplicare mecanismul, conform căruia trecerea peste frontiera de stat moldo-ucraineană va fi permisă doar pentru mijloacele de transport înregistrate conform dispozițiilor generale ale legislației Republicii Moldova și celor cu plăcuțe neutre, având abțibildul „MD.”

Excepție până pe 10 ianuarie 2022 va fi doar pentru pentru categoria de mijloace de transport pentru care Decizia protocolară din 2018 nu a determinat un mecanism distinct de înmatriculare, aceasta s-ar referi la transportatorii de pasageri, deoarece ceilalți agenți economici, cum ar fi transportatorii de mărfuri, ar activa conform dispozițiilor generale ale legislației naționale.

Potrivit reprezentanților Biroului, solicitarea a fost necesară ca urmare a evidențierii unor elemente de sensibilitate care ar putea afecta interesele oamenilor din stânga Nistrului. Este vorba în primul rând despre faptul că doar 5 % din numărul total al autovehiculelor din regiunea transnistreană sunt înmatriculate cu plăcuțe de înmatriculare neutre.

Explicațiile oficiale au venit după câteva zile de confuzie privind subiectul circulației rutiere la frontiera moldo-ucraineana după 1 septembrie. Subiectul a fost discutat ieri, 30 august, de vicepremierul pentru Reintegrare, Vlad Kulminski, ministra de Interne, Ana Revenco, reprezentanți ai Ministerului de Externe și reprezentanți ai misiunilor diplomatice la Chișinău.

„Solicitarea a fost motivată și de faptul că Decizia protocolară din 24 aprilie 2018 prevede mecanismul de înmatriculare cu plăci de model neutru doar pentru autovehiculele care nu desfășoară activități comerciale și pentru cele ale unor persoane juridice înregistrate la autoritățile competente moldovenești, și nu acoperă operatorii ce prestează servicii de transport de mărfuri și călători, mulți dintre care în eventualitatea aplicării noului regim nu vor mai avea acces în traficul rutier extern. Corespunzător, Guvernul a solicitat părții ucrainene neaplicarea acestor restricții pentru categoria de mijloace de transport pentru care Decizia protocolară din 2018 nu a determinat un mecanism distinct de înmatriculare”, se menționează într-un comunicat al Biroului de Reintegrare.

Potrivit responsabililor de la Biroul de Reintegrare, în perioada următoare, vor fi intensificate eforturile în vederea accelerării funcționalității punctelor de înmatriculare a mijloacelor de transport din or.Tiraspol și or. Râbnița, pentru a asigura activitatea acestora la potențialul lor deplin și în corespundere cu solicitările parvenite.

„La fel va fi asigurată o comunicare activă în platformele existente de dialog privind reglementarea transnistreană pentru a urgenta rezolvarea aspectelor tehnice ce privesc documentarea unităților de transport din regiunea transnistreană atât prin prisma mecanismului convenit în negocieri cât și în lumina dispozițiilor legislației naționale”, potrivit Biroului.

Ucraina a anunțat duminică că menține neschimbate restricțiile privind traficul mașinilor cu numere de înmatriculare transnistrene, începând cu 1 septembrie. Astfel, de miercuri, va fi permis doar accesul automobilelor cu numere neutre și moldovenești. Se întâmplă după ce inițial reprezentanții Serviciului Vamal au postat din greșeală un mesaj în care anunțau despre amânarea interdicției respective și prelungirea permisiunii ca mașinile cu numere înregistrate în stânga Nistrului să poată circula pe teritoriul ucrainean, până în data de 10 ianuarie 2022.

În timpul discuției cu reprezentanții misiunilor diplomatice acreditate în Moldova au fost date asigurări că autoritățile vor întreprinde toate măsurile posibile în vederea garantării respectării drepturilor și intereselor legitime ale locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului și a evitării situațiilor destabilizatoare și în măsură să creeze focare de insecuritate.