TUNETE: Un câmp minat, rămas după războiul din 1992, a inspirat apariția unui nou film autohton. VIDEO

Arhivă/ Imagine din timpul operațiunii de deminare a terenurilor din stânga Nistrului

TUNETE: Un câmp minat, rămas după războiul din 1992, a inspirat apariția unui nou film autohton. VIDEO

Poveștile reale ale oamenilor nevoiți să trăiască cu frică din cauza proiectilelor neexplodate după sfârșitul războiului din 1992  au stat la baza scenariului unui nou film autohton.

Războiul de pe Nistru a continuat să facă victime și după ce s-a încheiat, pe 21 iulie 1992. Timp de opt ani, minele lăsate în câmpuri, livezi și păduri au răpit zeci de vieți omenești.

Drama locuitorilor din Pohrebea și a geniștilor care și-au pierdut viața în explozii l-a mișcat profund pe tânărul regizor Ioane Bobeica. Astfel, povestea a doi copii, a căror soartă i-a adus pe unul dintre terenurile minate, a devenit subiectul, filmului “Tunete”.

Potrivit regizorului, acțiunea filmului TUNETE se desfășoară la Pohrebea, un stat din stânga Nistrului rămas sub control constituțional, în vecinătatea căruia se afla un câmp minat. Doi copii, Zinca și Victor, pe care îi leagă o prietenie interzisă de părinții lor, scapă vacile pe teritoriul minat și încearcă să le recupereze, intrând în zona restricționată.

“Astfel, câmpul minat devine un loc în care dispar prejudecățile și statutul social, lăsând loc doar pentru curaj, sacrificiu și… frică de tunete,” se arată în descrierea peliculei.

Autorii producției au lansat trailerul filmului. Premiera acestuia va avea loc pe 5 octombrie, iar ulterior filmul va fi rulat în cinematografe. Detalii. 

Actori: Anatol Mîrzenco, Tincuța Josan, Daniel Brînză, Nicolae Cernomaz, Grigore Bechet, Olesea Sveclă, Boris Cremene, Mihaela Strâmbeanu, Andrei Golban, Marin Madan, Gherasim Crețu, Dumitrița Guvir, Victoria Cîrlan, Aurica Sclifos, Elena Chirilov, Eremia Loghin, Nina Grecu și alții.

Ultima misiune de deminare a teritoriilor din regiunea satului Pohrebea ce s-a desfășurat în perioada mai-august 2000, a  implicat 49 de militari ai Armatei Naționale. Aceștia au deminat 85 de hectare de teren. Zona de deminare a fost împărţită în 3 părţi de bază: câmpii, ravene și terenuri cu păduri, iar, în total, au fost descoperite şi distruse 345 de obiecte explozive.