Trei ani în și de Zona de Securitate
- Special
- Irina Tabaranu
- 30/10/2023
Un celebru roman vrea să ne convingă că dragostea durează trei ani, dar noi vă asigurăm că redacția noastră e la fel de îndrăgostită, ca în 2020, și sperăm să molipsim cât mai mulți colegi de subiectul nostru cheie – regiunea transnistreană.
În acești trei ani au fost zeci de vizite în zona de securitate și regiunea transnistreană, avem peste 600 de articole axate pe subiectul transnistrean, avem peste 200 de clipuri video publicate și trei rubrici unice în presa națională.
Provocări
Siguranța redacției noastre e una dintre cele cele mai mari provocări. În tot acest timp, am avut diferite experiențe și interacțiuni cu structurile din stânga Nistrului, ostile față de activitatea noastră, începând cu ignoranță, linșaj mediatic, și chiar cu amenințări. Am creat diferite scenarii cum să acționăm într-o situație sau alta, suntem extrem de precauți, dar cea mai mare protecție este publicul nostru, care ne susține și are încredere în noi, pentru asta vă suntem recunoscători, iar angajamentul nostru este de a nu vă dezamăgi.
Materialele noastre au fost preluate și citate de majoritatea instituțiilor de presă din țară, dar și de peste hotare. Reportajul din Varnița despre interesul locuitorilor malului stâng, în special al celor cu cetățenie rusă, pentru actele moldovenești a ajuns și în Financial Times.
În acești ani combaterea propagandei e o luptă continuă pentru echipa noastră, un materiale pe care recomandăm în această zi este documentarul “Două istorii pentru un război. 31 de ani de la începutul războiului pentru apărarea R. Moldova” în care am analizat manualele de istorie de pe ambele maluri și am arătat două istorii a unui singur război. Cum acesta este studiat în aceeași țară și cum sunt create două realități diferite. Una pentru o generație crescută să-și facă un viitor și alta crescută pentru ca să-și reînvie trecutul.
Cu același scop, de a diminua impactul propagandei din regiune, am lansat pe 1 septembrie o versiune în limba rusă, dar și o emisiune de verificare a faptelor pentru a spori eforturile în acest război informațional.
Maraton
Tip de aproape 30 de ani în Moldova nu a existat o redacție ce ar mediatiza constatat subiectul conflictului transnistrean – consecințe, negocieri sau chiar prezența militară ilegală. Acest lucru a dus la faptul că noi, societatea, cunoaștem prea puțin despre cele 11% din teritoriul R. Moldova aflat în afara controlului constituțional, ocupat de un regim separatist prin susținerea directă a Federației Ruse. Sporirea interesului pentru un subiect delăsat atât de mult timp este un maraton pe o distanță lungă pentru noi. Redacția noastră are un Dicționar Explicativ al termenilor ce țin de subiectul nostru.
La trei ani distanță de la lansare, trăim momente de insecuritate regională ce ne demonstrează importanța și mai sporită în existența unei platforme specializate în mediatizarea negocierilor din procesul de reîntregire a țării, a încălcării drepturilor omului și a prezenței militare ilegale ruse în stânga Nistrului. Suntem o redacție cu poziție și spunem lucrurilor pe nume, vorbim despre fenomenul separatismului, ocupația rusă, prezența militară ilegală și reîntregire.
Drepturile omului
Mediatizarea modului în care sunt constant încălcate drepturile oamenilor din regiune a fost un scop pus la bazele lansării platformei. Am realizat zeci de reportaje și interviuri la acest subiect pentru a sensibiliza oamenii privind importanța respectării drepturilor fundamentale și pentru a pune presiune pe autoritățile de la Chișinău să acționeze și să protejeze libertățile oamenilor din regiune.
Această aniversare ne-a prins într-un moment în care ne lărgim echipa, experimentăm mai multe metode a fi mult mai vizibili pe malul stâng, iar în zilele următoare lansăm o campanie de informare privind sporirea gândirii critice în regiune și necesitatea diversificării surselor de informare pe care le consumă.
Cu această ocazie am decis nu doar să primim, dar și să oferim cadouri. Am pregătit două premii pentru cele mai ingenioase propuneri pentru o nouă rubrică sau material ce ne-ar ajuta să fim mai prezenți în stânga Nistrului. Drept recompensă oferim gentuțele noastre marca Zona de Securitate și cel mai curajos vin “Cicatrice” pe contraeticheta căruia sunt indicate cele 11% ocupate de F. Rusă. Așteptăm ideile voastre aici.
Mulțumim că ne sunteți alături, dorim și-n continuare să fiți aproape, pentru că împreună putem deveni o forță, iar de ziua noastră vă invităm să ne susțineți și cu o donație pe Patreon sau PayPal.