Tranziția de putere de la Chișinău – teren de manevră în încălcare și mai mult a drepturilor oamenilor din regiunea transnistreană

Colaj: zds.md

Tranziția de putere de la Chișinău – teren de manevră în încălcare și mai mult a drepturilor oamenilor din regiunea transnistreană

Cele două săptămâni de tranziție a puterii care, încă nu s-a finalizat la Chișinău, a lăsat Tiraspolul să facă în linii mari ce a vrut, iar cele mai vizibile abuzuri pot fi observate în domeniul drepturilor omului.

În ultimele luni, cu un Guvern interimar, regimul secesionist din stânga Nistrului pare să se fi simțit destul de confortabil, ba chiar se observa o sinergie dintre unii funcționarii din Biroul de Reintegrare cu pretinșii funcționari din stânga Nistrului. Doar vizita Olgăi Cebotari în clădirea așa-zisei președinții din regiune cât face sau deciziile luate de la Tiraspol și ulterior anunțate prin canalele oficiale de la Chișinău în privința carantinei, arăta de parcă structura responsabilă de negocieri ar fi funcționat ca un centru de presă pe lângă Tiraspol. 

Rezultatele alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 i-au relaxat pe funcționarii din actualul Executiv, și responsabilii de problematica transnistreană și mai mult. Drept răspuns în ultimele două săptămâni, drepturile oamenilor din regiune au fost încălcate prin expulzări și condamnări cu termen real de închisoare. 

Astfel, în această perioadă au avut loc două condamnări din partea pretinselor instanțe din regiune ce țin de libertățile fundamentale ale omului. Biroul de Reintegrare a reacționat doar la una dintre ele. 

19 iulie 

Așa-numita judecătorie din orașul Râbnița a emis o pseudo decizie prin care îl condamnă pe Ghenadie Ciorba la trei ani și 3 luni, termen real, de închisoare.

Activistul Ghenadie Ciorba a fost acuzat de extremism și cercetat penal de autoritățile separatiste. Acestuia i se impută că a organizat un protest la Râbnița, în 2020 pe 2 iulie, lângă podul de peste Nistru, după ce administrația transnistreană ilegală a anulat permisele de ieșire din regiune, sub pretextul carantinei. Atunci, decizia a nemulțumit mai mulți locuitori ai orașului Râbnița care lucrează, merg la tratament sau la rude pe malul drept al Nistrului, fapt ce i-a făcut pe oameni să iasă în stradă. 

Pe acest caz, Biroul politici de Reintegrare a venit cu o reacție în care își „exprimă profunda îngrijorare vizavi de acest abuz și acțiunile ilegale de încălcare a dreptului la libera exprimare și întrunire în regiunea transnistreană, calificând aceste acțiuni ca fiind „răfuială și luptă împotriva persoanelor care își cer respectarea drepturilor și libertăților fundamentale.

Drept urmare, Biroul a informat Misiunea OSCE la Chișinău, mediatorii și observatorii în formatul de negocieri „5+2”, cerând implicarea acestora, iar reprezentantului politic al Tiraspolului în procesul de reglementare transnistreană i s-a cerut eliberarea necondiționată a lui Ghenadii Ciorba și respectarea drepturilor și libertăților inalienabile ale acestuia.

De asemenea, ar fi fost solicitată dispunerea acțiunilor ce se impun, potrivit competențelor legale ale structurilor de drept naționale, pentru investigarea cazului și efectuarea măsurilor necesare în vederea asigurării drepturilor și intereselor legitime ale lui Ghenadii Ciorba.

Citește mai mult: Prețul pentru dreptul de a protesta – 3 ani și trei luni pentru un activist din Râbnița 

 

20 iulie

Cel de-al doilea caz se referă la decizia din 20 iulie a „judecătorie” din Tiraspol care a emis un „verdict” în dosarul intentat împotriva lui Mihail Ermurachi, acuzat de încălcarea așa-ziselor articole, 278 din „Codul Penal” al RMN (Incitare la ură națională, rasială, religioasă), 278-3 (Negarea rolului pozitiv al Misiunii de Pacificare) și 316-1 (Insulta așa-zisului președinte al RMN).

Ermurachi a fost condamnat pe unul din cele trei articole intentate, în temeiul „articolului” 316-1 – pentru insultarea lui Vadim Krasnoselski și a fost amendat cu 9200 ruble transnistrene, ceea ce ar fi echivalent a 9500 de lei. Pentru faptul că, în timpul unei conversații cu directorul școlii nr. 9 din Tiraspol, a arătat spre portretul [președintelui RMN] și a spus „ce mercenarul acesta atârnă și în biroul ei”. Instanța ilegală a decis că lexemul „mercenar” este o insultă.

În privința acestei pretinse condamnări Biroul de Reintegrare nu avut nicio reacție. 

În schimb atitudinea a venit de peste Ocean. Biroul pentru Democrație, Drepturile Omului și Muncii al Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii a condamnat privarea de libertate a activistului Ghenadie Ciorba și decizia de a-l amenda pe Mihail Ermurachi pentru opiniile exprimate public.

Poziția a fost exprimată printr-un tweet.

„Exprimarea opiniilor nu este o crimă. SUA dezaprobă condamnarea lui Ghenadie Ciorba și Mihail Ermurachi pentru acuzații motivate politic, pentru exercitarea libertății de exprimare și de întrunire. Facem apel la autoritățile de facto din Transnistria să îl elibereze imediat.”

Vezi povestea pensionarului din Tiraspol

 

24 iulie 

O nouă „expulzare”. O interdicție de a părăsi propria localitate i-a fost aplicată lui Valeriu Mițul, locuitor al satului Corjova, raionul Dubăsari, fost primar, consilier local în prezent, veteran al războiului de pe Nistru și activist civic pentru drepturile omului.

Regimul ilegal i-a aplicat o așa-zisă interdicție în care se arată că acesta timp de trei ore trebuie să părăsească regiunea, deși Corjova, unde locuiește Valeriu Mițul, este teritoriul controlat de Chișinău, fiind acolo primărie, instituții de învățământ, polițist de sector. Tiraspolul consideră această localitate parte din orașul Dubăsari și, astfel, i-a interzis aflarea lui și pe acest teritoriu pentru care a luptat. 

Este a doua reținere ilegală a lui Valeriu Mițul la un interval de două luni. În luna mai acestuia nu i-a fost înaintată nicio înștiințare despre pretinsa interzicere, atunci Biroul de Reintegrare a avut o reacție scandaloasă în care a recomandat evitarea trecerii prin punctele ilegale de control transnistrene, persoanelor care dețin „interdicții” sau care figurează în așa-numitele liste de prohibiție ale structurilor de forță din regiune.

Este a treia „deportare” din propria țară, primele au fost în cazul Timuș și Coțofan din august 2020. Pe aceste două cauze, Procuratura nu a deschis dosar penal, motivând că nu pot identifica persoanele responsabile de impunerea interdicției, deși atât în cazul lui Mițul, cât și în cazurile lui Coțofan și Timuș, interdicțiile sunt semnate de pretinsul director al MGB-ului de la Tiraspol, Valeriu Ghebos.

După interdicția aplicată sâmbătă Biroul de Reintegrare nu a venit cu niciun comentariu, deși instituția a fost informată chiar de către Valeriu Mițul. 

În acest caz, Promo-LEX a reiterat problema reținerilor și restricțiilor abuzive efectuate de către administrația de facto de la Tiraspol. „Solicităm autorităților constituționale, inclusiv Biroului Politici de Reintegrare, să nu realizeze doar acțiuni birocratice și formale, dar să depună eforturi suplimentare pentru a  preveni asemenea situații.”

 

26 iulie 

Parlamentul de legislatura a XI-a se convoacă astăzi, 26 iulie, în ședința de constituire. După ce Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat vineri, 23 iulie, decretul cu privire la convocarea ședinței de constituire a Parlamentului nou ales la 11 iulie 2021. Tot astăzi, urmează a fi ales un Cabinet de Miniștri, astfel va fi schimbată conducerea Biroului de Reintegrare și care poate și va reacționa la ilegalitățile Tiraspolului. 

Cert este că, anterior liderul separatist de la Tiraspol afirma cu încredere că „suntem gata de negocieri. De agenda actuală depinde viața oamenilor atât de pe malul drept, cât și de pe malul stâng. Nu s-a schimbat nimic”. 

Prin intermediul ultimelor abuzuri din stânga Nistrului, Tiraspolul probabil încearcă să impulsioneză acestă agendă.