„Transnistria” sub interdicția lui Krasnoselski: De ce termenul a devenit o „amenințare” la adresa regimului

„Transnistria” sub interdicția lui Krasnoselski: De ce termenul a devenit o „amenințare” la adresa regimului

În regiunea transnistreană ar urma să fie interzisă utilizarea termenului „Transnistria”. Această intenție a fost anunțată de către liderul separatist al regiunii, Vadim Krasnoselski, în cadrul unei conferințe de presă locale la 29 august.

„Unii oameni numesc Transnistria, adică teritoriul de dincolo de Nistru. Transnistria înseamnă discreditare, fascism, nazism, împușcături în masă, Holocaust”, a spus Krasnoselski.

El a menționat  că va veni în curând cu o așa-numită inițiativă „legislativă” care va echivala termenul „Transnistria” cu fascismul și nazismul.

Aceasta ar urma să fie ca o completare la „articolul 357” din așa-numitul cod penal al regiunii transnistrene, care este folosit de regim, printre altele, pentru a fabrica cazuri penale pentru „extremism”, împotriva celor care nu sunt de acord cu poziția administrației regiunii.

Acest articol, printre altele, penalizează „glorificarea publică a fascismului”. În 2021, articolul a fost deja completat cu un alineat care prevede sancțiuni pentru nerespectarea datelor memorabile ale URSS și a datelor memorabile ale regiunii transnistrene, precum și pentru profanarea simbolurilor gloriei militare.

        Citiți mai multe în materialul „Rezervația tăcerii”.

De fapt, Krasnoselski a restrâns termenul „Transnistria” la denumirea unității administrativ-teritoriale create de Germania nazistă pe o parte din teritoriile actuale ale Moldovei și sudului Ucrainei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, sub administrație românească.

Termenul „Transnistria”, într-adevăr, nu este chiar cel mai corect, inclusiv pentru că perpetuează percepția acestui teritoriu ca fiind separat de Republica Moldova.

În ciuda conotației sale istorice negative în regiune, acest termen continuă să existe, însă cel mai potrivit este „regiunea transnistreană a Republicii Moldova”, acesta este termenul prevăzut în Acordul privind principiile reglementării pașnice a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova din 21 iulie 1992, și totodată indică direct apartenența teritorială și arată că acest teritoriu face parte dintr-un stat suveran, excluzând interpretările despre „independență”.

           Citiți mai multe despre utilizarea terminologiei corecte în legătură cu regiunea transnistreană în materialul: DEX: Terminologia problemei transnistrene.

Legislația moldovenească utilizează termenul „Transnistria” pentru a se referi la regiunea transnistreană a Republicii Moldova sau raioanele de Est ale Republicii Moldova. Acest termen este folosit și de jurnaliști și nu numai pentru că este mai ușor de folosit. Redacția noastră folosește acest termen în titluri și pe produsele noastre de brand.

Redacția Zona de Securitate a creat trei modele de torbițe eco cu mesaje reprezentative ce pot fi ale voastre cu o donație singulară pe PayPal sau donații lunare pe Patreon.