Tot mai mulți elevi vorbitori de rusă optează pentru liceele cu predare în limba română din regiunea transnistreană

Tot mai mulți elevi vorbitori de rusă optează pentru liceele cu predare în limba română din regiunea transnistreană

Au mai rămas zece zile până la începerea unui nou an de studii, iar cele opt instituții de învățământ cu predare în limba română din regiunea transnistreană a Republicii Moldova sunt pe ultima sută cu pregătirile și gata să-și întâmpine discipolii. Perioada iulie – august pentru administrațiile respectivelor școli a fost una intensivă, deoarece a avut loc admiterea la treapta liceală. Astfel, și-n acest an, fiecare instituție a înregistrat elevi în clasele liceale – „o frumoasă provocare” spun într-o voce directorii celor opt școli. 

Elevii din școlile rusești din regiunea transnistreană vor studii liceale la L.T. „Lucian Blaga” din orașul Tiraspol

În ciuda disputelor politice și geografice la nivel înalt, în stânga Nistrului școlile cu predare în limba română reprezintă adevărate cetăți pentru păstrarea și promovarea identității culturale românești. Numărul elevilor care s-au înscris la treapta liceală este în creștere. În anul de studii 2023-2024, la liceul „Lucian Blaga” din orașul Tiraspol, în clasa terminală, a XII-a, sunt peste 40 de elevi – de două ori mai mult comparativ cu anul precedent, când au absolvit clasa a XII-a 26 de elevi.

foto: Curtea Liceului Teoretic “Lucian Blaga” din Tiraspol

Raisa Pădureanu, vicedirector pe educație, Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din orașul Tiraspol

Acum avem în clasa a XII-a aproximativ 40 de elevi, clasa a XI-a avem 16 elevi, clasa a X-a avem 30 de elevi. În clasa a I-a avem 16 elevi. Vin elevii la noi, dar comparativ cu anii precedenți, foarte mulți părinți cu odraslele lor pleacă peste hotare. Totuși e bine că vin elevi, dar în același timp e trist că spațiile nu ne permit. Iar avem aceleași probleme – sala de sport care este în holul de la etajul 2. Nu avem cantină, copiii nu pot să se alimenteze în cantină. 

Chiar dacă instituția de învățământ se confruntă cu o serie de probleme privind dotarea tehnică a sălilor de clasă, lipsa spațiului unde copiii pot lua prânzul sau inexistența unei încăperi pentru orele de sport, totuși liceul „Lucian Blaga” rămâne un reper în epicentrul enclavei separatiste. Administrația instituției de învățământ a declarat pentru redacția Zona de Securitate că, la treapta liceală sunt înmatriculați și elevi care sunt vorbitori de limba rusă și nu cunosc deloc româna. Acest lucru nu este decât unul îmbucurător și denotă că efortul dascălilor din liceul cu predare în limba română din Tiraspol nu este în zadar, mai susține Raisa Pădureanu.

Probleme de ordin logistic cu care se confruntă liceul sunt din cauza imposibilității obținerii unei clădirii proprii. Administrația separatistă impune școlilor din regiune, aflate în gestiunea Chișinăului, să închirieze spațiile fără opțiunea de a le schimba în funcție de necesități.

 

Raisa Pădureanu, vicedirector pe educație, Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din orașul Tiraspol

La noi vin copii care nu cunosc absolut limba română. Acum, mai nou Ministerul Educației a inițiat un proiect și toți cei care vor să studieze româna gratuit în regiune, au început cursurile deja. Se desfășoară aceste cursuri la noi în școală, dar la ora 17:00 până la ora 18:45. E de dorit să vină cât mai mulți copii, dar să fim lăsați în pace să putem activa și ar fi de dorit să ne permită să ne extindem. Liceul din afară lasă de dorit. Avem nevoie să facem un deviz de cheltuieli, pentru că trebuie să fie reparat, cum a fost devastat în 2004 și s-a fcut atunci câte ceva așa și nimic nu s-a schimbat. 

“Aici elevii și profesorii au alte valori, ei prețuiesc posibilitatea de a studia în acest liceu”

În acest an, la treapta liceală în cadrul Liceului Teoretic „Evrika” din orașul Rîbnița, regiunea transnistreană, au fost înscriși 12 elevi, anul trecut doar cinci copii. Potrivit directoarei Liceului Teoretic „Evrika” din orașul Rîbnița, Eugenia Halus, la studii în cadrul instituției vin elevi din Rîbnița, Rezina și din alte cinci sate din raion. De asemenea, în anul de studii 2023-2024 la „Evrika” vor învăța patru copii de pe malul drept al Nistrului, mai exact din satele unde nu există liceu, dar la Rîbnița au rude la care vor trăi.

foto: Liceul Teoretic “Evrika” din orașul Rîbnița, regiunea transnistreană

Eugenia Halus, directoarea Liceului Teoretic „Evrika” din orașul Rîbnița, regiunea transnistreană

Ne bucură că liceul nostru este instituția care oferă studii de calitate în limba română atât pentru copiii din stânga Nistrului, care optează să învețe în română, dar și pentru cei din dreapta râului. Elevii care absolvesc liceul „Evrika” și primesc diploma de bacalaureat, din tendințele anilor precedenți, se atestă faptul că ei își continuă studiile la universitățile din Republica Moldova, România. De asemenea, avem elevi care învață în Olanda sau Danemarca. Liceul „Evrika”  va continua să ofere elevilor cunoștințe, să le formeze competențe pentru un viitor pe care și-l doresc.

Marina Zaharova, în acest an, va studia în clasa a XII-a la Liceului Teoretic „Evrika” din orașul Rîbnița. Eleva face naveta în fiecare zi de la Rezina. A decis să facă studiile la liceul din Rîbnița din mai multe motive, printre acestea și faptul că aici profesorii oferă discipolilor săi varii oportunități, dar și o mai mare șansă la o carieră de succes în cadrul Uniunii Europene.

Marina Zaharova, elevă, clasa a XII-a la Liceului Teoretic „Evrika” din Rîbnița

Am decis sa învăț la „Evrika”, pentru că în școala în care am studiat anterior nu am avut posibilitate sa învăț, exista violență  fizică și bullying. Aici elevii și profesorii au alte valori, ei prețuiesc posibilitatea de a studia în acest liceu. Da, fac naveta peste Nistru ca să învăț aici, dar la liceul „Evrika”  învățătura este cinstită și fără corupție, iar acest lucru contează cel mai mult și îmi oferă șansa să merg la studii în orice țară din Europa, să-mi construiesc o carieră reușită. 

Limba română studiată în partea stângă a Nistrului, pentru Marina a devenit și mai valoroasă. Eleva spune că doar aici poți vedea cu adevărat care este prețul limbii materne.

Marina Zaharova, elevă, clasa a XII-a la Liceului Teoretic „Evrika” din Rîbnița

Aici, am descoperit că matematica poate fi atractivă, iar limba romană aici poate fi mai prețioasă decât pentru unii de pe malul drept.  Mulți elevi din acest liceu aleg să-și continue studiile în România, unii deja au ajuns în cele mai prestigioase instituții din Uniunea Europeană. Pășesc în ultimul an de liceu cu dor de colegi și profesori, cu emoții contradictorii și multe necunoscute în față. Așteptările mele în acest an sunt, ca să susțin examenele de Bacalaureat cât mai bine, în timpul anului mă voi implica în activitățile din liceul meu, ca să mă dezvolt personal, cu emoții pozitive și mai multă încredere în forțele proprii. Îmi doresc mult, ca după absolvirea liceului să pot continua studiile la Universitate, la buget.

Numărul elevilor la Liceului Teoretic „Alexandru cel Bun” din Tighina, în creștere

Și la Liceului Teoretic „Alexandru cel Bun” din orașul Tighina, în acest an de studii, la treapta liceală au fost înscriși copii vorbitori de limba rusă. În total, la treapta liceală, pentru perioada de învățământ 2023-2024, s-au înscris 24 de elevi, practic același număr de copii ca și anul trecut.

foto: Liceul Teoretic “Alexandru cel Bun” din Tighina

Maria Roibu, directoarea Liceului Teoretic „Alexandru cel Bun” din orașul Tighina

Anul acesta ca și anul trecut avem înscriși 16 elevi la profilul umanist și 8 elevi pentru clasa cu profil real. 17 dintre ei sunt ai noștri, 4 vin de la Hagimus, un elev este înscris de la școala rusă, doi au venit din alte gimnazii.  Anul acesta au absolvit liceul 23 de elevi. Doi dintre absolvenții noștri au intrat la universitățile din Franța, patru vor studia la Chișinău, iar alți 17 absolvenți ai liceului își vor urma studiile peste Prut, în România.

Biroul politici de reintegrare: „Asigurarea cu transport și echipamente didactice pentru școlile cu predare în română din regiunea transnistreană”

Săptămâna trecută directorii celor opt instituții de învățământ cu predare în limba română din regiunea transnistreană s-au întâlnit la Chișinău cu viceprim-ministrul pentru reintegrare Oleg Serebrian, dar și cu reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării. Discuțiile s-au axat pe realizările obținute în anul de studii 2022-2023, dar au fost abordate și perspectivele de viitor, gestionarea problemelor întâmpinate de către școli, inclusiv în partea ce ține de problema liberei circulații, dotarea tehnico-materială suficientă, asigurarea securității elevilor și a cadrelor didactice, evitarea potențialelor provocări din partea regimului de Tiraspol.

Întrebați de redacția Zona de Securitate cu ce promisiuni au ieșit de la întâlnirea cu reprezentanții  Biroului politici de reintegrare și cu cei ai Ministerului de profil, unii directori ai celor opt școli cu predare în grafia latină în stânga Nistrului, dar și din municipiul Tighina au spus că autoritățile responsabile de la Chișinău vor veni în vizite, îi vor susține și se vor implica la rezolvarea problemelor pe care le întâmpină. 

De cealaltă parte, vicepremierul Serebrian a precizat că subiectul școlilor este permanent menținut în formatele de dialog existente cu Tiraspolul, precum și în interacțiunea cu partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova, cu mențiunea că în comun cu donatorii externi vor fi depuse eforturi pentru soluționarea necesităților stringente ale școlilor, inclusiv în partea ce ține de asigurarea cu mijloace de transport fiabile, materiale și echipamente didactice.