Tiraspolul solicită fortificarea punctului consular mobil ilegal al Federației Ruse. Reacția MAEIE

19 iulie 2022

Tiraspolul solicită fortificarea punctului consular mobil ilegal al Federației Ruse. Reacția MAEIE

Regimul de la Tiraspol continuă să ceară fortificarea punctului consular mobil al Federației Ruse ce activează ilegal în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Astăzi în timpul întrevederii dintre Vadim Krasnoselski cu reprezentantul special al Rusiei în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană Vitalii Treapițîn, a fost discutat din nou acest subiect, la fel ca la întâlnirea de pe 13 iulie cu ambasadorul rus la Chișinău Oleg Vasnețov. O parte din discuția de azi poate fi văzută aici.

Liderul separatist afirmă că peste 220.000 de locuitori ai regiunii transnistrene au primit până acum pașapoarte rusești, iar alți 60.000 ar sta la coadă după cetățenia rusă. La punctul consular mobil ar activa un singur funcționar rus, dorința Tiraspolului e ca să activeze un număr mai mare de persoane pentru ca procesul să meargă mai rapid.

Plângerile Tiraspolului ar fost auzite de președintele Dumei de Stat, Veaceslav Volodin, ce a cerut Ministerului de Externe de la Moscova să soluționeze problema pașapoartelor rusești pentru locuitorii regiunii separatiste.

În documentul trimis în adresa șefului diplomației ruse, Serghei Lavrov, Volodin cere ministerului să informeze legislativul ce măsuri a luat pentru „a întări capacitățile punctului consular rus de la Tiraspol”.

Purtătorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Daniel Vodă, ne-a oferit un comentariu la acest subiect:

Purtător de cuvânt MAEIE, șef al serviciului: Daniel VODĂ

„Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene consideră inacceptabile declarațiile unor deputați ruși privind intențiile de a consolida capacitățile așa-numitului punct consular mobil de la Tiraspol care activează fără acordul autorităților moldovenești. În această privință, ținem să reamintim părții ruse despre necesitatea conformării stricte cu rigorile Convențiilor de la Viena cu privire la relațiile diplomatice și relațiile consulare.”

Opinie

Fostul vicepremier pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea consideră că mesajul de critică din partea lui Krasnoselski privind problema pașapoartelor nu-i aparține și ar fi o pregătire pentru o viitoare campanie despre pretinsele încălcări ale drepturilor rușilor, prin refuzul autorităților constituționale de a accepta creșterea statelor de personal ale ambasadei ruse.

Alexandru Flenchea, fost vicepremier pentru Reintegrare

„Un argument în plus ar fi că imediat după demersul Tiraspolului, șeful Dumei de Stat a cerut soluții pe acest caz, iar ombudsmanul rus s-a autosesizat în legătură cu pretinsele încălcări ale drepturilor rușilor. Știm deja cu ce instrumente își apără rușii cetățenii. Nu că ar trebui să intrăm în panică, dar dincolo de îndemnuri la vigilență, chiar este momentul în care trebuie să analizăm critic lucrurile și să vedem acțiuni pentru asigurarea, cel puțin, a securității moldovenești,” se arată în comentariul publicat de Flenchea pe canalul de telegram al Asociației pe care o conduce, Inițiativa pentru Pace.

Citește și: Reprezentantul Rusiei pe subiectul transnistrean a venit la Chișinău

Ultimele date oferite în 2022 de către autoritățile de la Chișinău arată că peste 340.000 de persoane din stânga Nistrului dețin cetățenia R. Moldova. Redacția noastră a fost în luna aprilie la Varnița, acolo unde este unul din cele mai solicitate puncte de perfectare a actelor moldovenești din apropierea regiunii, și a arătat cum războiul din Ucraina a triplat numărul de cereri pentru altele moldoveneștii printre care și din parte unor cetățeni ruși ce locuiesc pe teritoriul R. Moldova fără acte ce le-ar permite acest lucru.