Tiraspolul și-a pregătit conceptul de securitate. Obiectivul cheie, recunoașterea internațională

Tiraspolul și-a pregătit conceptul de securitate. Obiectivul cheie, recunoașterea internațională

Așa-zisul Consiliu Suprem de la Tiraspol a elaborat conceptul de securitate pentru regiunea transnistreană. Documentul face parte din Strategia pentru dezvoltare a Transnistriei pentru perioada 2019–2026 și a ajuns pe 14 aprilie pentru aprobare la Krasnoselski.

Obiectivul cheie stipulat este implementarea activităților de politică externă, care sunt axate pe recunoașterea regiunii și consolidarea autorității internaționale a „statului.” În poziția față de malul drept regimul tinde spre stabilirea relațiilor ca stat independent și vede o amenințare în acțiunile Chișinăului de a reîntregi cele două maluri. 

Pentru autoritățile separatiste din stânga Nistrului extinderea blocurilor politico-militare reprezintă una din cele mai mari amenințări, iar răspunsul la acestea Tiraspolul îl vede prin consolidarea relațiilor speciale cu Federația Rusă. Un alt pericol insinuat în document este prezența pe teritoriul așa-numitei „republici” a localităților aflate în sub jurisdicția Republicii Moldova, considerate ca o trambulină pentru o posibilă agresiune și prezența în acestea a autorităților de stat ale Republicii Moldova. Prin acest punct se are în vedere cele 5 localități din stânga Nistrului care au rămas în sub jurisdicția autorităților constituționale și pe care Tiraspolul le consideră temporar ocupate. 

Transnistria se află într-o poziție geopolitică foarte dificilă, iar acest lucru se reflectă în Concept. De exemplu, se spune că extinderea blocurilor politico-militare ne creează noi riscuri și amenințări. S-a găsit un răspuns adecvat la acest lucru și anume: faptul că Transnistria va avea relații speciale cu țările aliate, desigur, în primul rând Federația Rusă și, în același timp, sarcina este de a stabili relații bune cu alte state. Prin urmare, în acest caz, ghidat de un concept clar structurat, va fi mai convenabil să se conducă și politica externă ”, susține Andrei Safonov, adjunct al Comisiei parlamentare pentru politică externă și relații internaționale, jurnalist pro-regim din regiune. 

  • Un alt obiectiv este protecția drepturilor, libertăților și demnității cetățenilor, deși cel puțin 330 de persoane din structurile regimului sunt declarate, oficial, prin deciziile CEDO, responsabile de încălcarea drepturilor omului în stânga Nistrului. În listă persoanelor responsabile de violarea drepturilor omului în regiune se află și liderul regimului, Vadim Krasnoselski, cel care trebuie să aprobe conceptul în lectură finală.  

Concepția a fost adoptată în prima lectură.