Sursa: independent.co.uk
Tiraspolul se aliniază politicilor rusești anti-LGBT+: „Propaganda relațiilor sexuale netradiționale” va fi sancționată în regiunea transnistreană
Regimul separatist de la Tiraspol au anunțat marți, 23 ianuarie, despre inițierea unor modificări la așa-numitului cod al contravențiilor administrative din regiunea transnistreană. Acestea prevăd sancționarea „promovării relațiilor sexuale netradiționale”.
Potrivit comunicatului emis de pretinsele autorități, sub pretextul „de a proteja tânăra generație”, pretinsul guvern din regiunea transnistreană propune sancționarea persoanelor care vor „promova” atât relațiile între persoane de același sex cât și schimbarea de gen, de rând cu pedofilia. Documentul cu noile prevederi va fi transmis în curând către pretinsul „parlament” al regiunii spre examinare și aprobare.
Modificările propuse vin în contextul în care șeful grupării separatiste de la Tiraspol Vadim Krasnoselski a declarat anul 2024, „Anul valorilor familiei”, urmând astfel exemplul președintelui rus Vladimir Putin care a declarat anul 2024, „Anul familiei” în Federația Rusă.
În comunicat se mai arată că astfel de mecanisme sunt puse în aplicare și în alte țări în care „valoarea familiei reprezintă o prioritate absolută”, fără a preciza despre care țări este vorba.
O lege similară, care interzice „propaganda homosexualității” în rândul minorilor a fost aprobată în 2013 în Rusia. De atunci, autoritățile ruse au folosit folosit legea pentru a interzice evenimentele comunității LGBT+, iar respectarea drepturilor persoanelor din comunitate a fost într-o continuă degradare în ultimul deceniu.
Aceasta a culminat cu decizia Curții Supreme a Rusiei de la sfârșitul lunii noiembrie 2023 de a declara „mișcarea internațională LGBT+” drept o „organizație extremistă”, punând astfel în pericol toate formele de activism pentru drepturile LGBT+ din țară. Întrucât o mișcare internațională LGBT nu există, hotărârea permite autorităților să urmărească în mod arbitrar pe oricine, pentru orice activitate legată de drepturile LGBT+. În conformitate cu legislația penală rusă, participarea la o organizație extremistă sau finanțarea acesteia se pedepsește cu până la 12 ani de închisoare.
La sfârșitul lunii decembrie 2023, o tânără transgender din regiunea transnistreană s-a sinucis într-o tabără de refugiați din Olanda, după ce i-a fost respinsă solicitarea de azil. Angelica Frolov, coordonatoarea de programe la Genderdoc-M, principala organizație care apără drepturile comunității LGBT+ din R. Moldova, a scris pe pagina ei de socializare despre faptul că tânăra a fost nevoită să fugă din regiunea transnistreană, unde era hărțuită și amenințată cu inițierea unui dosar penal pentru refuzul de a fi înrolată în structura paramilitară din regiune, după ce pretinsele autorități transnistrene au aflat despre identitatea sa de gen.
Raportul privind Drepturile LGBT+ în Republica Moldova în 2023, elaborat de Genderdoc-M, scoate în evidență cu referire la respectarea drepturilor persoanelor LGBT+ din regiune despre retragerea din cinematografele din regiune a unui desen animat Disney pentru „propagandă a relațiilor sexuale netradiționale printre minori”. Ulterior, cinematografele au fost sancționate pentru încălcarea legii „Despre protecția copiilor împotriva informațiilor care le prejudiciază sănătatea și dezvoltarea”, lege intrată în vigoare în 2019 și care interzice difuzarea informațiilor care pot afecta copiii, inclusiv cele care neagă valorile familiale și propagă „relații sexuale netradiționale”. Tot atunci, a fost introdus un mecanism de control al distribuției filmelor, conform căruia filmele străine vor putea fi difuzate în regiune doar cu permisiune specială, cu excepția celor care au certificate de distribuție ale Federației Ruse.
În anul 2023, R. Moldova s-a clasat pe locul 23, cu un scor de 39%, urcând cu 14 poziții în clasament Indexul Rainbow Europe care oferă o privire de ansamblu asupra stării drepturilor LGBTIQ+ în 49 de țări europene. Cu toate acestea, autorii raportului susțin că un cadru juridic mai bun al țării nu înseamnă neapărat și o viață mai bună pentru persoanele LGBT+, acestea confruntându-se în continuare cu discriminare.