Tiraspolul revine la blocarea terenurilor agricole din Dubăsari. Cristina Lesnic: „E un pas periculos”

Inginerul cadastral de la Cocieri, Fadei Basiul, pe terenul comunei aflat după traseul Râbniţa-Tiraspol Sursa: RFE/RL

Tiraspolul revine la blocarea terenurilor agricole din Dubăsari. Cristina Lesnic: „E un pas periculos”

Un nou ultimatum din partea regimului separatisit din stânga Nistrului. Pretinsul minister al afacerilor externe de la Tiraspol anunță că au informat Guvernul Republici Moldova, precum și pe alți participanți în formatul „5+2” despre limitarea perioadei de valabilitate a Hotărârii de Protocol privind folosirea terenurilor în regiunea Dubăsari, până la 30 iunie 2022. Asta înseamnă că regimul separatist nu le va permite oamenilor ce dețin terenuri după șoseaua Râbniţa-Tiraspol să le prelucreze și să aibă acces la ele începând cu 1 iulie 2022.

Regimul separatist motivează decizia acuzând de sabotaj autoritățile constituționale în obligațiile care îi revin în cadrul pachetului Berlin Plus, „inclusiv refuzul de a respecta paragraful 5 din Decizia Protocolului privind utilizarea terenurilor.”

Paragraful 5 la care se referă Tiraspolul ține de anularea unor dosare penale deschise unor colaboratori ai structurilor de forță din regiune, ca urmare a interzicerii fermierilor din Dubăsari să aibă acces la terenurile sale.

Cristina Lesnic, fost vicepremier pentru reintegrare și negociatorul șef în timpul în care a fost implementată Decizia și când au fost  reîntoarse oamenilor, peste 6500 ha de pâmânt, susține că acestă decizie este una lamentabilă „după atâtea eforturi depuse în 2018 să ajungem în situație similară.

Tiraspolul folosește tactica de presiune asupra Chișinăului astfel victimizându-se. E un pas periculos care poate afecta grav credibilitatea proprietăților și posesorilor de arendă, accesul la terenuri și prelucrarea lor în continuare. Prin acest gest, proprietarii și posesorii ar putea din nou să se adreseze la CEDO, fiind un cerc vicios.

Autoritățile constituționale au pârghii legale de a soluționa orice îngrădire la terenuri, prin aplicarea unor sancțiuni în oglindă, precum neprelungirea scutirilor de la 1 ianuarie 2022.”

Amintim că până la semnarea acestei decizii protocolare au fost zeci de încercări de a-i lăsa fără pământuri pe oameni. Agricultorii din raionul Dubăsari, ale căror terenuri sunt situate după şoseaua Tiraspol – Camenca, au anunțat că riscă să rămână fără producție agricolă. Administraţia de la Tiraspol insista  atunci ca oamenii să plătească impozite pentru terenurile ce le aparţin.

Tot atunci, câțiva oameni au fost somați de forțele de ordine din regiune să-şi părăsească pământurile. În caz contrar, ei riscau să rămână fără tehnica agricolă. Iar în toamna aceluiaşi an, timp de câteva zile, două tractoare ale unor întreprinderi subordonate administraţiei din stânga Nistrului au lucrat mai multe hectare de terenuri care aparțin celei mai mari gospodării ţărăneşti din satul Cocieri, aflat sub jurisdicţia Chişinăului.

Tot în 2014, la mijlocul lunii iunie, în preajma satelor Doroțcaia și Pohrebea, din raionul Dubăsari, au fost săpate șanțuri de jumătate de metru adâncime și lățime, pe o porțiune de opt kilometri. Pentru ca să ajungă cu tehnică agricolă sau cu căruţele la terenurile lor, oamenii au fost nevoiți să parcurgă kilometri în plus. Atunci, reprezentanții Tiraspolului au declarat că săpăturile sunt de fapt niște măsuri antiincendiare.

Tot astăzi prin „coincidență” un grup de deputați socialiști și comuniști din Parlamentul Republicii Moldova au ieșit într-un briefing de presă pentru pune presiune pe Guvernul de la Chișinău să continuie negocierile cu Tiraspolul și să aibă un dialog constant. Este vorba de deputații: Vlad Batrîncea, Adrian Lebedinschi și Constantin Starîș.

Anterior Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a condamnat Federația Rusă pentru încălcarea dreptului la proprietate fermierilor moldoveni din stânga Nistrului. Începând din 2004, administraţia transnistreană le-a îngrădit accesul fermierilor din satele Cocieri, Doroțcaia, Molovata Nouă și Pârâta la pământurile lor aflate după şoseaua Râbniţa – Tiraspol.​