Tiraspolul nu renunță la versiunea de a învinui Chișinăul în pretinsa incendiere a comisariatului paramilitar

Captură foto: Alexandru Dimov

Tiraspolul nu renunță la versiunea de a învinui Chișinăul în pretinsa incendiere a comisariatului paramilitar

Pretinsa procuratură din regiunea tranistreană anunță că a finalizat „ancheta” în dosarul „de mare importanță” împotriva cetățeanului moldovean Alexandru Dimov, care ar fi comis un „act terorist” în orașul Tiraspol în zona comisariatului paramilitar. Bărbatul reținut ilegal riscă de la 15 la 20 de ani de detenție.

Dosarul acestuia se referă la săvârșirea unei incendieri în noapte de 12 spre 13 mai 2022 de către un grup organizat, în temeiul 3 a art. 203 din Codul penal local.

Pretinsa anchetă ar fi stabilit că în luna mai a acestui an, un ofițer al organelor drept al Republicii Moldova, pe care îl numesc  Ion Lozan a elaborat un plan de sabotare și un act terorist pe teritoriul regiunii.

„Nedorind să acționeze independent și temându-se de a fi expus, Lozan, aflat la Chișinău, a dat instrucțiuni lui Dimov să întreprindă acțiuni care vizează, printre altele, subminarea capacității de apărare a rmn. Dimov, la rândul său, l-a atras pe prietenul său să participe la grupul organizat,  împreună cu care a realizat un amestec incendiar, cu ajutorul căruia a încercat să dea foc comisariatului paramilitar,” se arată în comunicatul de presă a procuraturii ilegale din regiune.

„Procurorii” se arată dezamăgiți că au rămas fără atenție din partea autorităților constituționale, cărora le-au propus organizare unei interacțiunii dintre organele de drept, în vederea aducerii în fața „justiției” a tuturor celor responsabili.

Atunci, redacția Zona de Securitate a obținut un comentariu de la Serviciul Informații și Securitate al Republicii Moldova referitor la concluziile făcute de autoritățile neconstituționale din regiunea transnistreană.

„Referitor la apariția în presa controlată de autoritățile din stânga Nistrului despre o așa – numită implicare a instituțiilor de drept din Republica Moldova în „organizarea unui presupus act terorist în mun. Tiraspol”, SIS apreciază aceasta drept o provocare, organizată și mediatizată de exponenți ai structurilor paramilitare de la Tiraspol. Declarațiile făcute de așa – zisele autorități din regiune nu corespund adevărului și reprezintă o înscenare, cu scopul de a atrage atenție și a-și impune valoare în contextul situației regionale complexe. ”

SIS a îndemnat totodată reprezentanții mijloacelor de informare în masă să utilizeze surse oficiale și să nu participe în scheme menite să destabilizeze situația de securitate din țară.

În luna aprilie-mai au avut loc o serie de explozii în orașul Tiraspol (sediul MGB) și raionul Grigoriopol (satul Maiak și Vladimirovka), în aceste cazuri regimul separatist a învinuit Kievul, însă „procurorii transnistreni” nu au găsit atunci, nici făptașii și nici complicii lor, au avut însă „succes” în cazul comisariatului paramilitar.

Amintim că după incendiul de la comisariatul paramilitar, într-un video de 21 de minute, miliția transnistreană în comun cu „serviciul de securitate” din regiune au povestit cu lux de amânunte și imagini cum persoana reținută de ei a aruncat cocktailuri Molotov asupra sediului comisariatului paramilitar din Tiraspol, în noaptea de 12 mai curent.

Dosarul a fost trimis la pretinsa curte supremă din regiune pentru examinare pe fond.