Tiraspolul, nemulțumit de condiționarea accesului în Ucraina. Ignatiev s-a plâns șefului Misiunii OSCE, în timp ce Olga Cebotari s-ar afla la Moscova

Tiraspolul, nemulțumit de condiționarea accesului în Ucraina. Ignatiev s-a plâns șefului Misiunii OSCE, în timp ce Olga Cebotari s-ar afla la Moscova

După anunțul făcut de prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi și Marko Șevcenko, ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova privind condiționarea, începând cu 1 septembrie, a accesului în Ucraina doar cu numere neutre sau obișnuite înregistrate conform legislației Republicii Moldova, Tiraspolul s-a arătat nemulțumit. 

Așa-zisul minister de externe de la Tiraspol susține că interdicția ar încălca acordurile existente în procesul de negociere și ar agrava tensiunea dialogului. Deși aceasta este o decizie care  trebuia să fie implementată cu mult timp înainte și face partea din înțelegerea privind mecanismul de înmatriculare a autovehiculelor din stânga Nistrului ce a fost stabilit prin Legea nr.170/2018. Măsură ce a fost propusă în vederea realizării deciziei protocolare privind accesul în traficul rutier internațional a mijloacelor de transport din stânga Nistrului și municipiul Bender și a Procesului tehnologic cu privire la organizarea comună a procedurilor de înregistrare a mijloacelor de transport din regiunea transnistreană (semnate la 24 aprilie 2018).

Vitaly Ignatiev și-a expus poziția în timpul unei întrevederi cu  șeful misiunii OSCE în Moldova, Klaus Neukirch ce a avut loc astăzi la Tiraspol.

În urma întrevederii Misiunea OSCE a publicat un comunicat în care a subliniat necesitatea de a se asigura că toți cei interesați pot primi în timp o plăcuță de înmatriculare a vehiculelor într-unul dintre birourile comune de înregistrare a vehiculului. „Trebuie să se facă lucrări concrete și regulate la nivelul grupului de lucru pentru a rezolva toate problemele remarcabile în acest sens.” 

După anunțul datei finale, până când șoferii cu numere transnistrene vor traversa frontera moldo-ucraineană, viceprim-ministra pentru Reintegrare Olga Cebotari ar fi plecat la Moscova. Am încercat să o contactăm pentru a o întreba despre scopul vizitei în Federația Rusă, însă numărul moldovenesc de telefon era deconectat, iar la cel rus nu a răspuns la telefon, cert este faptul că numărul era conectat în rețea. 

Amintim că, anterior Biroul Politici de Reintegrare confirma indirect că viceprim-ministra pentru reintegrare, Olga Cebotari, are dublă cetățenie. Pe lângă cea moldovenească, Cebotari ar deține și un pașaport rus.