Tiraspolul își crește efectivele structurilor ilegale de forță în orașul Tighina

Tiraspolul își crește efectivele structurilor ilegale de forță în orașul Tighina

Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control (CUC) constată „tendința alarmantă” de creștere unilaterală a efectivelor structurilor ilegale de forță ale Tiraspolului în orașul Bender/Tighina, declarat prin actele misiunii de pacificare drept raion cu regim sporit de securitate.

Astfel, delegația anunță că, la 11 ianuarie, un grup de așa-numiți „grăniceri” din subordinea „mgb”-ului de la Tiraspol au fost observați de polițiștii moldoveni în preajma stației de cale ferată „Bender-2”. Echipați în uniforme, „grănicerii” împiedicau libera circulație a cetățenilor, supunându-i abuziv controlului actelor.

„Observatorii militari au fost solicitați la fața locului pentru documentarea acestor acțiuni care sunt contrare articolului 3 din Acordul moldo-rus semnat la 21 iulie 1992 și unor decizii aprobate la nivelul Comisiei Unificate de Control. Procedura de coordonare a deplasării observatorilor militari a fost tărăgănată de reprezentanții Tiraspolului până când „grănicerii” au părăsit locația în care se aflau ilegal.

În asemenea circumstanțe, delegația Republicii Moldova a evidențiat importanța elaborării unui mecanism eficient de monitorizare în Zona de Securitate (decizie fixată în protocolul nr.828 din 2017 și nerealizată) și aprecierii acțiunilor așa-numitor „grăniceri” care destabilizează situația în perimetrul de responsabilitate al Forțelor Mixte de Menținere a Păcii, însă exponenții Tiraspolului s-au opus includerii acestor subiecte pe ordinea de zi a ședinței,” se arată într-un comunicat al delegației.

Potrivit părții moldovenești, nu au atins consensul nici copreședinții Comisiei desemnați din partea Republicii Moldova, Federației Ruse și regiunii transnistrene, care s-au întrunit separat pentru consultări suplimentare. Din motiv că Tiraspolul continuă să blocheze examinarea problemelor stringente pe platforma Comisiei, în lipsa unei agende aprobate, ședința ordinară a Comisiei a fost amânată.

Citește și

VIDEO. La rece, despre exercițiile militarilor ruși din Misiunea de Pacificare, de pe 23-24 decembrie. „Nu se intervine când sunt ilegalități, dar fac antrenamente”