Tiraspolul îi învinuiește de braconaj pe cei doi pescari din Răscăieți și declară că „grăniceri” de fapt au încercat să-i ajute când au pornit după ei în apă

Tiraspolul îi învinuiește de braconaj pe cei doi pescari din Răscăieți și declară că „grăniceri” de fapt au încercat să-i ajute când au pornit după ei în apă

Apar tot mai multe detali în cazul bărbatului din localitatea Răscăieți, raionul Ștefan Vodă  decedat în apele râului Nistru, după ce ar fi fost urmărit de către așa-zișii grăniceri din regiunea transnistreană.

 

Potrivit informațiilor din teritoriu, obținute de Asociația Promo-LEX, la momentul producerii incidentului, pe malul stâng al Nistrului se aflau șase așa-numiți grăniceri, doi dintre care erau deja dezbrăcați, fiind pregătiți să sară în apă pentru a reține pescarii.
În acel moment, cei doi pescari, fiind speriați, au sărit din barcă, încercând să ajungă înot pe malul drept al Nistrului. Al doilea pescar, o dată ce a trecut râul, a văzut victima scoasă la mal, fiind înconjurată de pretinșii grăniceri. Fiind speriat, acesta a fugit în sat pentru a anunța rudele victimei.

Între timp, pe acest caz, a apărut și un comunicat al pretinsului minister de interne de la Tiraspol. Conform acestuia, ”cei doi pescari sunt învinuiți de braconaj, victima s-a înecat, încercând să urce în barcă, iar așa-numiții grăniceri au încercat să-i acorde ajutor”. MGB-ul transnistrean intenționează să deschidă și un dosar penal.

Comunicatul Tiraspolului 

„Grănicerii au văzut doi braconieri, împrăștiind plase de-a lungul Nistrului în timpul sezonului de depunere a icrelor, ocolind zona de frontieră din zona satului. Pentru pescuitul ilegal, bărbații au adaptat un dispozitiv de înot de casă, realizat dintr-o cameră umplută cu aer, acoperită cu un capac.

Pescarii au refuzat categoric să urmeze propunerea ofițerilor MGB de a acosta și au început să vâsleze în direcția opusă. Ambarcațiunea instabilă s-a răsturnat. Vâslitorii erau în apă. Ambii erau fără veste de salvare. Unul dintre ei a plecat spre coastă în direcția RM, al doilea a încercat să răstoarne barca improvizată.
Văzând ce se întâmplă, doi polițiști de frontieră s-au repezit să-l ajute pe înecat înotând. Când au înotat, bărbatul stătea întins la suprafața apei, cu spatele în sus.

A fost târât pe uscat, a efectuat respirație artificială, masaj indirect al inimii, dar, din păcate, măsurile de resuscitare nu au dat rezultate pozitive. Medicii ambulanței care au sosit au declarat decesul bărbatului.

În timpul procedurilor, oamenii legii au identificat persoana înecată. S-a dovedit a fi un rezident în vârstă de 47 de ani, din satul moldovenesc Raskaetsi, raionul Ștefan Vodă. După cum sa dovedit, mai devreme pe teritoriul Transnistriei a fost urmărit penal pentru pescuit ilegal.

La fața locului a fost depistată o ambarcațiune plutitoare improvizată, o plasă lungă de 25 m și o captură – 12 bucăți de hering.”

MGB-ul transnistrean a dispus inițierea unui dosar penal în temeiul art. 252 din Codul penal PMR „Extracția ilegală (captură) a resurselor biologice acvatice.”