Tiraspolul deschide 11 puncte de vaccinare cu AstraZeneca. Krasnoselski pleacă din nou la Moscova pentru a convinge Kremlinul să trimită Sputnik

REUTERS/Yves Herman

Tiraspolul deschide 11 puncte de vaccinare cu AstraZeneca. Krasnoselski pleacă din nou la Moscova pentru a convinge Kremlinul să trimită Sputnik

Tiraspolul începe astăzi vaccinarea, după ce a ținut trei săptămâni vaccinul donat de România în depozit. Procesul de imunizare trebuia să înceapă pe 12 martie, însă a fost amânat în așteptarea vaccinului rusesc, care așa și nu a ajuns în regiune.

Au fost deschise 11 puncte de vaccinare cu AstraZeneca. În primul rând, sunt vaccinați medicii. Liderul separatist de la Tiraspol anunță că dacă cererea în rândul lucrătorilor din domeniul sănătății va fi redusă,  locuitorii regiunii va avea ocazia să se vaccineze. Asta deși peste 5000 de medici s-au înscris deja pe lista de așteptare pentru a se vaccina, cu cele 2410 doze existente în stânga Nistrului.

Krasnoselski  pleacă la Moscova

În legătură cu negocierile privind vaccinul rus Sputnik V, Krasnoselski declară va pleca din nou la Moscova pentru a convinge Kremlinul să trimită cele 30.000 de doze promise de Kozak, chiar dacă săptămâna trecută o delegație în frunte cu președintele așa-zisului Consiliu Suprem din regiune, Alexander Korshunov, a fost la Moscova cu același scop.

Tiraspolul a acuzat anterior Chişinău că ar bloca intenționat, prin intermediul procedurilor birocratice, livrarea vaccinului Sputnik V în regiunea transnistreană, asta deși medicamentul este înregistrat și poate fi folosit în republică. Cert este că niciun oficial rus nu a anunțat până acum că Moscova ar avea pregătite vaccinurile pentru Transnistria și ar fi gata să le livreze, dar ar fi careva probleme „birocratice.

Regiunea transnistreană primește 10 la sută din vaccinurile pe care le obține Chișinăul în calitate de donație de la partenerii externi. Pe această linie Tiraspolul mai așteaptă 1500 de doze de AstraZeneca și 942 de doze de Pfizer venite prin platforma Covax. În stânga Nistrului vor ajunge și alte 5000 de doze de AstraZeneca, din lotul donat pe 27 martie de România.

Situația COVID în regiune rămâne a fi gravă, în prezent, 4.866 de persoane se tratează de coronavirus. 2.566 dintre acestea sunt tratate acasă, 2.265 în spitale (spitalele de boli infecțioase sunt încărcate 91%). Alți 35 de infectați sunt aflați în locuri de detenție (în locurile de detenție din regiune au fost înregistrate în total 430 de cazuri de infecție, 395 deținuți recuperați). Acestea sunt datele oferite de Tiraspol veridicitatea cărora Chișinăul le-a pus mereu la îndoială. De la începutul pandemiei 846 de oameni au murit, dintre care aproape 60 – doar în ultima săptămână.