Tiraspolul continuă să intimideze familia lui Adrian Glijin, răpit pe 7 octombrie. Noi percheziții

Vera GLIJIN, mama lui Adrian Glijin, deținut ilegal la Tiraspol

Tiraspolul continuă să intimideze familia lui Adrian Glijin, răpit pe 7 octombrie. Noi percheziții

Familia lui Adrian Glijin, cetățeanul Republicii Moldova răpit de colaboratorii MGB-ului transnistrean pe 7 octombrie, continuă să fie intimidată de regimul ilegal de la Tiraspol. 

În timp ce, Adrian în continuare stă închis în penitenciarul nr.3 din Tiraspol, ieri la casa acestuia din localitatea Cuzmin au avut loc noi percheziții care s-au soldat cu sechestrarea automobilului familiei. 

Mama bărbatului, Vera Glijin,  ne-a povestit că vizita colaboratorilor MGB de ieri a avut loc după ce cu o zi înainte familiei i-au fost întoarse  o partea din lucruri ce au fost luate la prima percheziție din luna octombrie, însă telefoanele, atât ale mamei cât și ale soției lui Adrina, Tatiana, rămân sechestrate. 

„Ieri în jur de ora 14 m-a sunat Tatiana și m-a rugat să-l contactez pe avocatul nostru de la Tiraspol că au venit două persoane în civil s-au prezentat că sunt din Camenca și au venit să sechestreze mașina, dar nu au putut să o facă pentru că nu știau că mașina are două pașapoarte tehnice, atât pe Adrian cât și pe Tatiana. Astfel mașina rămâne arestată, dar e acasă nu au putut să o ia. 

Acesta e unicul transport cu care noi circulăm la Tiraspol. Tatiana crește animale – e producător de lactate și are mare nevoie de acest automobil,” a povestit mama lui Adrian pentru Zona de Securitate. 

Familia bărbatului se aștepta că dacă le-au fost întoarse lucrurile sechestrate în curând îl vor elibera și pe Adrian, dar vizita de ieri le-a dat de înțeles că Tiraspolul ar căuta noi motive de al ține în continuare închis.

Mama lui Adrina Glijin, Vera Glijin

„Eu așteptam să se mai liniștească să ne-a de-a puțin pace, cu părere de rău iar, nustiu de ce, se pornește…ei caută încă ceva de ce se mai anina. Practic dacă ne-au întors toate obiectele cred că nu s-a găsit nimic ce vor ei. Cum poate fi și mașina trădător de „țară” eu deja nu mai înțeleg, cinstit vă spun, eu stau și mă gîndesc la unele lucruri și mii strașnic. Dacă mașina era scrisă pe fecior următorul  după ce o sa vină să arestează e nepoata, că tot e fiica lui și e scrisă în familia lui, așa cam iese, sau cum? Vă spun cinstit mii strașnic deja la câte mă gândesc.”

Potrivit avocatului Promo-LEX, Pavel Cazacu, aceste acțiuni ale structurilor ilegale de securitate din regiunea transnistreană reprezintă cel mai bun exemplu al existenței fenomenului impunității în stânga Nistrului. „Or, chiar dacă autoritățile constituționale de la Chișinău au fost sesizate cu privire acțiunile ilegale din octombrie 2020 – răpirea lui Adrian, detenția lui pentru mai mult de 8 luni în condiții inumane, efectuarea perchezițiilor și confiscarea bunurilor personale ale rudelor – nimeni nu a fost tras la răspundere. Din cauza acestei pasivitati a organelor constituționale de drept, locuitorii regiunii transnistrene înțeleg că se află pe cont propriu. Iar reprezentanții structurilor de facto știu că nimeni nu îi va sancționa pentru abuzurile comise,” a declarat Cazacu pentru Zona de Securitate. 

Familia a anunțat Biroul Politici de Reintegrare despre acest incident și așteaptă intervenția acestora. 

Amintim că în tot acest timp rudele lui Adrian nu a avut nicio întrevedere sau convorbire telefonică cu el. Mai mult ca atât, rudele, dar și apărătorii lui Adrian nu au reușit să afle ce i se incriminează, pe ce așa-numit articol din Codul Penal ilegal este deținut. Totul este ascuns sub sintagma de informații secrete și se presupune că îl învinuiesc de trădare de „patrie”.

Pe acest caz  Procuratura din Florești a deschis un dosar penal care a ajuns la Chișinău, la Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, însă fără rezultate. Cauză penală ține de acțiuni de răpire de către două sau mai multe persoane și uzurparea de calități oficiale.

Un documentar video la acest subiect vedeți aici.