Tiraspolul blochează activitatea punctelor moldovenești de eliberare a numerelor neutre, pe motiv că organele vamale au reținut un lot de marfă. Serviciul Vamal neagă
UPDATE: Biroul Politici de Reintegrare
Tiraspolul anunță blocarea temporară a activității celor două puncte moldovenești de eliberare a numerelor neutre de înmatriculare a mijloacelor de transport din regiunea transnistreană. Potrivit unui comunicat emis de așa-zisul Minister de Externe din stânga Nistrului, decizia va intra în vigoare începând cu ziua de mâine, 29 decembrie, iar motivul ar fi faptul că autoritățile moldovenești au reținut un lot de mărfuri în regiunea transnistreană care ar fi transportat numere neutre și numere transnistrene. Servicul Vamal al Republicii Moldova negă informația privind reținerea acestui lot și informează că unitatea de transport este supusă verificărilor, fără reținerea sau arestarea bunului.
Potrivit Tiraspolului aceștia au încercat să rezolve problema pe canale politice și diplomatice, însă negocierile nu au dus la rezultate pozitive.
„Acest demers distructiv al părții moldovenești contrazice acordurile de bază ale procesului de negocieri și direct Hotărârea Protocolului din 24 aprilie 2018. Considerăm acțiunile Moldovei de blocare a livrării plăcuțelor de înmatriculare în Transnistria ca o creare intenționată de obstacole în calea funcționării normale planificate a mecanismului de înmatriculare a vehiculelor la punctele relevante din Tiraspol și Râbnița”.
Servicul Vamal al Republicii Moldova a confirmat pentru Zona de Securitate că acest lot de marfă nu a fost reținut. „El a fost redirecționat pe culoarul roșu de vămuire, asta presupune un control fizic și o documentare mai amănunțită, respectiv acest proces ar putea să mai dureze puțin. Marfa nu a fost reținută, doar are loc control vamal. Doar după finalizarea acestui control se va decide dacă se vamuiește sau nu marfa,” ne-a declarat ofițerul de presă al Serviciului Vamal, Olesea Pușcașu.
Referitor la conținutul transportat în regiune, Servicul Vamal ne-a comunicat că potrivit actelor de la punctul vamal în unitatea de transport erau plăcuțe din aliaj de aluminiu pentru numere de înregistrare, fără să fie specificate ce fel de plăcuțe, neutre sau de tip transnistrean.
Cristina Lesnic, fost vicepremier pentru Reintegrare, a declarat pentru Zona de Securitate că această situație poate fi o provocare premeditată din partea Tiraspolului.
„S-au întâmplat și în trecut momente când unele loturi de mărfuri au fost oprite la vamă și se descoperea că partea transnistreană transporta într-un camion mai multe timpuri de mărfuri, iar din acel lot jumătate era cu bunuri autorizate, iar jumătate nu. Astfel, Tiraspolul acuza că se blochează transportarea unui tip anumit de marfă fără să fie prezentate toate aspectele situației. În aceste circumstanțe vameșii permit tranzitarea doar a mărfii autorizate, iar cealaltă parte poate să nu fie acceptată.
La fel cum s-a întâmplat anterior și cu medicamentele, sunt preparate autorizate, dar pe lângă acestea partea transnistreană de nenumărate ori încerca să aducă și alte medicamente, neautorizate, și când li se refuză în transportarea acestora ei acuzau că le sunt blocate loturi de medicamente.”
Potrivit fostului negociatorul-șef în relația cu Tiraspolul sistarea temporară a activității punctelor de înmatriculare poate duce la provocări pe celelalte decizii protocolare cum ar fi, terenurile agricole și activitatea școlilor cu predare în limba română din regiune.
„Pe mine nu mă surprinde această reacție și probabil e făcută în direcția de-a pune presiune pe autoritățile constituționale. Este tactică lor și asta nu se întâmplă doar cu materia primă asta se întâmplă cu orice produs ce necesită autorizație. Sau poate se încearcă testarea capacității serviciilor vamale, cât de atenți sunt la verificarea unor loturi de marfă.”
Am solicitat opinia Biroului Politici de Reintegrare pe acest subiect, însă nu am primit niciun răspuns până la momentul publicării articolului. La telefon purtătoare de cuvânt a Biroului, Sarî Mariana, ne-a comunicat că se încearcă elucidarea tuturor circumstanțelor creării aceste situații, deoarece nu pot oferi o reacție bazându-se doar pe declarațiile venite de la Tiraspol.
Amintim că, din 1 septembrie 2020 doar mijloacele de transport din stânga Nistrului şi municipiul Bender, care dispun de certificate de înmatriculare permanente şi plăcuţe cu numere de înmatriculare neutre, sau de plăcuțe de timp național sunt admise în traficul rutier internaţional. Șoferii sunt obligați să aibă aplicat pe maşină semnul distinctiv al statului – „MD”. Mașinile cu numere emise de pretinsele autorități din regiune nu mai sunt permise în traficul internațional.