Tiraspolul a sabotat acordul care ar fi putut interconecta sistemele de telefonie de pe ambele maluri ale Nistrului

Tiraspolul a sabotat acordul care ar fi putut interconecta sistemele de telefonie de pe ambele maluri ale Nistrului

O nouă sfidare din partea Tiraspolului. De această dată este vorba despre neîndeplinirea termenilor din Decizia protocolară „Cu privire la organizarea interacțiunii în domeniul telecomunicațiilor”, ce a fost semnată acum cinci ani între cele două maluri ale Nistrului.

Biroul Politici de Reintegrare susține printr-un comunicat de presă că din cauza pozițiilor lipsite de compromis ale Tiraspolului, Chișinăul a constatat imposibilitatea extinderii termenului de acțiune al mecanismului pentru perioada următoare, după expirarea acestuia. Constatarea vine ca urmare a refuzului din partea regiunii transnistrene de a se conforma la cerințele legale și la normele internaționale de profil, prescrise în condițiile de tip licență, tendința de a monopoliza piața de telefonie mobilă și fixă de pe malul stâng al râului Nistru și din mun. Bender (n.r. Tighina), continuarea extinderii abuzive a infrastructurii de telefonie mobilă până și după semnarea Deciziei protocolare respective, dar și sistarea activității stațiilor existente ce creează interferențe atât pe malul drept, cât și în Ucraina, au generat în ansamblu situația în care mecanismul, agreat cu cinci ani în urmă, a devenit inaplicabil și inactual.

În perioada 01 ianuarie 2018 – 25 noiembrie 2022, la Chișinău au fost convocate peste 50 de ședințe de consultări în diverse formate: multilaterale de comun cu reprezentanții misiunilor diplomatice și conducătorii entităților implicate, la nivelul instituțiilor de profil, în comun cu operatorii de telefonie mobilă de pe malul drept al Nistrului. De asemenea, în perioada indicată au avut loc inclusiv 16 ședințe la nivelul grupurilor de lucru pentru telecomunicații și servicii poștale, cu implicarea experților de pe ambele maluri, mai susține Biroul Politici de Reintegrare.

În context, reieșind din compelxitatea problemei interconectării telefonice între maluri, atât Chișinăul, cât și Tiraspolul, au căzut de acord că forma în care a fost semnată decizia protocolară nu mai poate fi aplicată și se impune pregătirea unui proiect adițional la Decizia protocolară, care deocamdată, din motive independente de Chișinău, nu s-a ajuns la o finalitate.

Ultima ședință a grupului de lucru pentru telecomunicaţii şi servicii poştale de la Chişinău şi Tiraspol a avut loc în luna august a acestui an. Atunci, a fost scos în evidență încălcarea de către malul stâng a Nistrului a resurselor de spectru radio care sunt utilizate de Tiraspolul unilateral, neautorizat și necoordonat, cu încălcarea regulilor internaţionale stabilite de Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor şi Conferinţa Europeană a Administraţiilor de Poştă şi Telecomunicaţii, proprietate publică a Republicii Moldova.

Epopeea neînțelegerilor dintre Tiraspol și Chișinău pe direcția comunicării telefonice a început în 2000. Trei ani mai târziu a fost întreruptă în general legătura. De atunci, între cele două maluri ale Nistrului nu există legătură telefonică directă. Restabilirea legăturii telefonice a fost convenită la ultima întâlnire în formatul 5+2 de la Berlin. Când în 2003, compania de stat din Moldova „Radiocomunicații” a lansat un emițător de televiziune pe aceste frecvențe, operatorul transnistrean „Interdnestrcom” a avut probleme cu prestarea serviciilor de comunicații mobile. Situația s-a agravat când, la sfârșitul anului 2016, mai multe frecvențe au fost transmise operatorului de telefonie mobilă „Orange Moldova”, pe care „Interdnestrcom” le consideră că sunt ale sale, deoarece le-a fost folosit din 2012.