Tiraspolul a instalat un nou post ilegal în Zona de Securitate

Tiraspolul a instalat un nou post ilegal în Zona de Securitate

Regimul separatist de la Tiraspol a instalat un nou post mobil ilegal în Zona de Securitate.  Potrivit Comisiei Unificate de Control, acesta a fost instalat la 30 noiembrie curent,  la intrarea în Dubăsari chiar în adiacentul postului nr.8 (stâng) al Forțelor Mixte de Pacificare.

Șeful militar superior din partea Republicii Moldova în Comandamentul Militar Întrunit a solicitat regulamentar de a îndrepta la fața locului grupul de observatori militari pentru documentarea încălcării, solicitare ce a fost respinsă. Astfel, încălcarea nu a fost reflectată în raportul săptămânal privind situația în Zona de Securitate. Prin consecință, acesta nu a fost semnat de către partea moldovenească și reprezentantul Ucrainei, iar subiectul privind apariția noului post ilegal a fost adus în atenția Comisiei Unificate de Control.

Deja de 9 săptămâni, lucrările Comisiei Unificate de Control sunt blocate prin refuzul părții transnistrene de a accepta pe agenda oficială a discuțiilor subiectele legate de prezența posturilor ilegale și cazurile de răpire a cetățenilor de către așa-numitul „mgb” din regiune.

CUC anunță că între timp, structurile transnistrene continuă să sfideze actele de bază ale operațiunii de pacificare care interzic împiedicarea liberei circulații și introducerea formațiunilor care nu fac parte din contingentul Forțelor Mixte de Pacificare, consolidând infrastructura posturilor de control pe care încearcă să le prezinte drept „sanitare”.

Posturile ilegale, numite de carantină, au apărut odată cu starea de urgență instaurată ilegal în regiune, începând cu 18 martie au fost instalate 37 de posturi, ulterior mai multe din ele au fost eliminate, iar până la 30 noiembrie acestea erau 15 la număr acum sunt 16.

În urma aducerii pe ordinea de zi a acestor subiecte au fost provocate dezbaterile aprinse care, potrivit, CUC, au dus  la neaprobarea ordinii de zi, motiv pentru care ședința din nou a fost amânată.

Harta posturilor ilegale o puteți vedea aici.