Tiraspolul a emis un ultimatum Chișinăului pentru a asigura dreptul cetățenilor din regiune în ziua „alegerilor” de duminică

Sursa: Novostipmr.com

Tiraspolul a emis un ultimatum Chișinăului pentru a asigura dreptul cetățenilor din regiune în ziua „alegerilor” de duminică

Așa-numitul minister al Afacerilor Externe din regiunea transnistreană a emis un ultimatum autorităților de la Chișinău de a da curs solicitării acestuia, ca în ziua de 29 noiembrie, când au loc alegeri neconstituționale, să nu fie împiedicat exercitarea dreptului fundamental de a alege și de a fi ales. 

Autoritățile separatiste din regiune mai solicită să fie permisă așa-numitei  Comisii Electorale Centrale a regiunii intrarea cu urnele mobile pe malul drept al Nistrului.

În adresarea așa-numitului minister este subliniat faptul că încă nu există un răspuns oficial din partea reprezentantului politic al Republicii Moldova cu privire la solicitarea Tiraspolului. Acest fapt ar amenința „perspectivele de implementare a principiului votului universal și egal, consacrat în Pactul internațional privind drepturile civile și politice din Declarația Universală a Drepturilor Omului și alte documente internaționale”, se arată în declarație

Tiraspolul vorbește despre respectarea drepturilor omului în condițiile în care campania electorală din stânga Nistrului din 2020 se desfășoară în circumstanțe nedemocratice. Scrutinul are loc în condiții de lipsă de concurență, monopol al structurilor de la putere, persecutare a vocilor incomode și imposibilitatea candidaților de alternativă de a concura și de a-și face campanie.

Fără prag electoral și concurenți

Marea majoritate a candidaților înregistrați sunt membri și apropiați ai partidului Obnovlenie, care controlează regiunea separatistă. Nicio altă formațiune din regiune nu și-a înaintat candidații la aceste alegeri. Partidul Comuniștilor, care în trecut a avut reprezentanți în Sovietul Suprem, acum nu se mai regăsește pe listele electorale. Liderul comuniștilor transnistreni, Oleg Horjan, este în închisoare. La sediul formațiunii s-au făcut percheziții în repetate rânduri, iar mai mulți membri fie au fost persecutați, fie au fost nevoiți să părăsească regiunea, fiind amenințați cu dosare penale. Unul dintre aceștia este Alexandr Samonii, consilier municipal din orașul Tiraspol, care a fost nevoit să fugă din regiune de structurile de forță ale regimului. Un reportaj la acest subiect vedeți aici. 

Alexandr Samonii
Alexandr Samonii, consilier municipal din orașul Tiraspol

Printre „fugari” este și fostul lider transnistrean, Evgheni Șevciuk, fiind nevoit să părăsească regiunea. Mai mulți activiști locali, printre care și Ghenadi Ciorba, au fost arestați, iar unii dintre cei care criticau „puterea” au fost asasinați în condiții suspecte.

Duminică, locuitorii regiunii vor vota pentru cele 33 de fotolii de deputat în așa-numitul legislativ al regiunii. În cursă au fost înregistrați 45 de concurenți, doar în 10 din cele 33 de circumscripții există competiție, fie aceasta și una formală – în două circumscripții sunt câte trei candidați, iar în altele opt – câte doi.

Iar în 23 din 33 de circumscripții, mandatul de deputat este ca și cum câștigat, fiind singurul concurent înregistrat în cursă. În regiune a fost anulat pragul electoral. Indiferent de câți alegători se vor prezenta la urne, scrutinul va fi validat.