Thomas Mayr-Harting, despre cazul tragic de la Răscăieți și cumpărarea votanților din regiunea transnistreană
„La viitoarele alegeri parlamentare cetățenii Republicii Moldova care locuiesc pe malul stâng trebuie să aibă posibilitatea de a-și folosi dreptul de a participa la procesele politice de pe malul drept. Și nimeni, cred, nu neagă acest drept” a declarat reprezentantul special al președintelui OSCE pentru reglementarea transnistreană, Thomas Mayr-Harting. Însă, oficialul a adăugat că trebuie să fie găsit un echilibru între lupta împotriva „votului organizat” și respectarea dreptului lor la libera circulație.
„Am fost îngrijorați de circumstanțele în care au votat oamenii din stânga și cum, într-un anumit sens, a fost coordonat. Evident, OSCE este împotriva oricărei corupții și a cumpărării de voturi, dar, în același timp, desigur, există o preocupare generală cu privire la libertatea de mișcare din regiunea transnistreană.”
În legătură cu incidentul cu urmări fatale produs la 11 mai 2021 în perimetrul Zonei de Securitate (satul Răscăieți) cu implicarea grănicerilor transnistreni, Harting a declarat că este un caz tragic și totodată particular pe care Misiunea OSCE îl va urmări îndeaproape, iar pentru a împiedica astfel de cazuri este necesar că libera circulatie dintre cele două maluri și nu fie afectată.
Thomas Mayr-Harting a precizat că scopul vizitei sale la Chișinău este de a pregăti o altă misiune – vizita mediatorilor și observatorilor în reglementarea transnistreană, care va avea loc în perioada 2-4 iunie.
“Noi trebuie să lucrăm asupra unor noi măsuri sigure și constructive în ariile care au o importanță mare. Este vorba de libertatea de circulație, protecția drepturilor omului, transportul și sănătatea.”
Misiunea va fi formată din observatori și mediatori din Rusia, Ucraina, Statele Unite și Uniunea Europeană. Aceștia vor merge și la Tiraspol.
La Chișinău, Mayr-Harting s-a întâlnit cu Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, Prim-ministrul interimar și ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, și cu Viceprim-ministra interimară pentru reintegrare, Olga Cebotari. La Tiraspol, el s-a întâlnit cu liderul transnistrean, Vadim Krasnoselski și reprezentantul politic din partea Transnistriei, Vitali Ignatiev.