Tensiunile din Ucraina. Rusia își crește prezența militară în zona aeroportului din Tiraspol și anunță verificări a capacității de luptă

Tehnică militară rusă / Fotografie prin satelit la frontiera RU-UA/ Nexta

Tensiunile din Ucraina. Rusia își crește prezența militară în zona aeroportului din Tiraspol și anunță verificări a capacității de luptă

Pe fondul tensiunilor militare din Ucraina la Tiraspol a fost observată o creștere a prezenței militare a forțelor ruse în zona aeroportului Tiraspol din stânga Nistrului. De acolo până la granița cu Ucraina sunt aproximativ 13 kilometri.  Simultan ministerul Apărării de la Moscova a anunțat că în această perioadă în cadrul unității militare ar avea loc verificări a capacității de luptă a trupelor.

Potrivit canalului de telegram, Nexta, localnicii din zona Voronij, Rusia, frontiera cu Ucraina, susțin că armata rusă „s-a stabilit într-un câmp lângă clădiri rezidențiale”.

UPDATE: Imaginile din satelit cu tehnica militară rusă  sunt din regiunea Voronij, Rusia, nu din Tiraspol.

Tehnică militară rusă, Voronij, Rusia/ Foto: Fotografie prin satelit / Nexta
Tehnică militară rusă / Foto: Fotografie prin satelit / Nexta

În regiunea transnistreană, există Grupul Operativ al Trupelor Ruse (GOTR) de aproximativ 1500 de militari. Se susține că sarcina lor principală este de a proteja armamentele militare rămase de armata sovietică în satul Cobasna. În 1999, la un summit internațional de la Istanbul, Rusia s-a angajat să retragă acest grup până la sfârșitul anului 2004, dar nu și-a îndeplinit obligația până acum.

Mai jos este un video din Tiraspol cu o coloana militară ce se îndreaptă spre aerodrom în apropierea căruia sunt poligoanele de antrenament.

 

În același timp, Ministerul Apărării de la Moscova anunță că în cadrul Grupului Operativ a fost efectuată ieri, 12 aprilie, o analiză a disponibilității personalului de a trece verificarea de control pentru anul 2021.

„A fost verificată documentația, starea armelor și echipamentelor militare atribuite, precum și echiparea personalului cu toate echipamentele și îmbrăcămintea necesare.”

În timpul inspecției de luptă a vehiculelor blindate, s-ar fi verificat și starea tehnică a armelor și funcționalitatea dispozitivelor de vizare, prezența nivelului și conformitatea lichidelor de răcire, a uleiului de motor și a uleiului pentru angrenaje în unitățile și ansamblurile de transmisie. De asemenea, au verificat funcționalitatea facilităților de comunicații, disponibilitatea echipamentelor de securitate la incendiu și de prim ajutor.

Serviciul de presă al districtului militar de vest din care face parte și unitatea militară din Tiraspol anunță că verificarea controlului pentru personalul militar s-a fi efectuat în conformitate cu planul de pregătire în luptă al trupelor. Cert este că odată cu tensiunile din vestul Ucrainei, Rusia a anunțat că desfășoară exerciții militare de amploare în toate unitățile, pentru a verifica capacitatea de luptă a trupelor.

  • Aeroportul din Tiraspol a fost până în 1989 ca aerodrom militar al Forțelor Aeriene ale URSS.
Aerodrom Tiraspol