Taxa pentru retransmiterea programelor TV și radio, compensată din contul gazului rusesc. Cum propaganda Kremlinului ajunge, prin Tiraspol, în casele tuturor moldovenilor (II)

Colaj Zona de Securitate / Televiziunile din regiunea transnistreană controlate de Kremlin

Taxa pentru retransmiterea programelor TV și radio, compensată din contul gazului rusesc. Cum propaganda Kremlinului ajunge, prin Tiraspol, în casele tuturor moldovenilor (II)

Regimul separatist de la Tiraspol achită pentru retransmiterea  programelor de televiziune și radio atât locale cât și a celor rusești cu energie electrică și compensează din contul gazului pe care îl primește din Federația Rusă.

Companiile care asigură difuzarea acestor posturi TV pe teritoriul regiunii transnistrene utilizează ilegal canalele și frecvențele naționale, la fel ca în cazul distribuitorilor de programe radio, așa cum am demonstrat în prima parte a anchetei, în care am mai constatat că radiourile din stânga Nistrului ajung pe tot teritoriul controlat de autoritățile constituționale.

În cazul grilelor de canale TV neautorizate din stânga Nistrului, acestea pot fi recepționate de locuitorii din zona nistreană și a satelor aflate în nemijlocita apropiere.

Experții afirmă că nereglementarea spațiului informațional din regiune reprezintă un pericol direct la adresa statalității Republicii Moldova.

Acum o lună în urmă, jurnaliștii de la postul TV Căușeni au semnalat despre faptul că o bună parte dintre locuitorii din satele aflate în nemijlocita apropiere de regiunea nistreană, au acces liber la posturile de televiziune rusești difuzate în stânga Nistrului.

Serghei Danilescu, locuitor al satului Hagimus, aflat la 9 km de zona de securitate, relatează că atât el cât și consătenii săi pot recepționa 15 canale puse la dispoziție gratuit de regiunea transnistreană.

„Printre ele sunt cinci posturi rusești mai agresive prin modul de redare a informației. Ucraina este prezentată ca agresor, iar Moldova, într-o lumină negativă. Tot ce se referă la Europa, la Moldova, la Ucraina este negativ, și doar ei sunt „pozitivi”, ei „apără pacea”. Sunt informații eronate despre ceea ce se întâmplă în lume, mai ales ce ține de Ucraina. Difuzează noutăți care sunt din Rusia, sunt dezbateri politice”, relatează Serghei Danilescu.

Datele Serviciului Național de Management al Frecvențelor Radio (SNMFR) confirmă că semnalul prin care sunt difuzate posturile de televiziune din regiune trece de linia administrativă și ajung în casele oamenilor de pe circa 6% din teritoriul controlat de autoritățile constituționale.

Canalele TV retransmise neautorizat în regiune transnistreană

În prezent, două posturi locale – БТВ (BTV) și Первый Приднестровский (Perviy Prednestrovskiy) și două posturilor rusești – Первый канал (Perviy Canal) și Россия 1 (Rusia 1) sunt difuzate în regiune prin intermediul a 16 emițătoare de televiziune terestră analogică. Cu excepția, BTV, postul Perviy Prednestrovskiy, Perviy Canal și Rusia 1, de rând cu alte 10 posturi TV retransmise exclusiv din Federația Rusă, sunt difuzate prin intermediul altor cinci emițătoare de televiziune digitală terestră, amplasate pe teritoriul controlat de autoritățile separatiste, dar și prin șase reţele de televiziune MMDS.

BTV este televiziunea locală a orașului Tighina, subvenționată din bugetul nistrean și difuzată de către organul municipal al orașului Tighina pe teritoriul localității.

Perviy Prednestrovskiy, așa-zisul canal de televiziune de stat din regiune, la fel ca Radio 1 PMR, face parte din „Compania de Stat de Radio și Televiziune din Transnistria”. Acesta este, potrivit experților media din regiune, cea mai mare așa numită instituție media de stat și respectiv principala platformă prin care regimul de la Tiraspol își promovează narativele separatiste.

Postul de televiziune Rusia 1 aparține „Companiei de Stat de Televiziune și Radiodifuziune a întregii Rusii”, la fel ca radio Vesti FM și Radio Rusia, ambele retransmise în regiunea nistreană și accesibile pe întreg teritoriul controlat de autoritățile constituționale, așa cum am demonstrat în prima parte a anchetei. Întreprinderea rusă a fost recunoscută de președintele Vladimir Putin ca fiind una strategică, iar canalele deținute de aceasta oferă platformă pentru propagandiștii ruși ca Olga Skabeeva, Dmitri Kiselev, Vladimir Solovyov și alții care răspândesc propagandă și dezinformare. Astfel, începând cu 2022, în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, compania este subiect al sancțiunilor internaționale.

Locuitorii satelor aflate în nemijlocita apropiere de Tighina au acces liber la posturile tv rusești difuzate din regiunea transnistreană. Sursa: TV Căușeni
Locuitorii satelor aflate în nemijlocita apropiere de Tighina au acces liber la posturile tv rusești difuzate din regiunea transnistreană. Sursa: TV Căușeni

Cât ține de Perviy Canal, acesta se poziționează ca principalul canal de televiziune al Rusiei, care emite din renumitul Centrul rus de radio și televiziune Ostankino. Statul rus controlează 34,23% din capitalului Canal 1 și deține „acțiunea de aur” în cadrul companiei. Totodată, activitatea postului TV este subvenționată din bugetul statului rus. Ca urmare a invaziei ruse în Ucraina, Uniunea Europeană (UE) a suspendat licența și a interzis difuzarea Perviy Canal în 27 de țări ale UE, iar SUA și Canada l-a inclus pe lista de sancțiuni a entităților „rusești de dezinformare” pentru că a ajutat și susținut „invazia neprovocată și nejustificată a Rusiei în Ucraina”.

Pe teritoriul din dreapta Nistrului, autoritățile constituționale au suspendat valabilitatea actelor permisive a companiilor care retransmiteau Perviy Canal, atât pentru afilierea lor cu oligarhii fugari Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc, cât și pentru a proteja spațiul informațional de dezinformare. Cu toate acestea, datele SNMFR arată că atât Perviy Canal și Russia 1 cât și Perviy Prednestrovskiy pot fi recepționate gratuit atât pe întreg teritoriul regiunii nistrene cât și pe o suprafață circa 6% din partea dreaptă a Nistrului.

Retransmisiunea canalelor TV și radio, compensată din contul gazului rusesc

Aceste posturi TV sunt puse gratuit la dispoziția locuitorilor regiunii în limita așa numitei comenzi de stat pentru retransmiterea programelor de televiziune și radio, al cărei principalul executant este compania „Rubin”. De altfel, pe site-ul firmei, aceste programe TV apar în grila canalelor TV retransmise de aceasta. Directorul companiei Serghei Mitiș a fost decorat în 2010, de regimul separatist de atunci, în frunte cu Igor Smirnov, cu titlul onorific de „lucrător de onoare” a așa numitei republici rmn. Mitiș și-a câștigat acest titlu datorită faptul că firma sa colaborează cu regimul separatist pe segmentul difuzării TV și radio încă din anii ‘90.

Ghenadie Ciorba, fost pretins ministru al telecomunicațiilor în guvernul separatist, precizează că, în conformitate cu așa numita legislație nistreană, comandă de stat se referă la garantarea accesului gratuit pentru localnici la cinci canale TV, de bază, în grila de emisie a operatorului de televiziune. Potrivit lui, este vorba despre un canal regional, două canale rusești, unul moldovenesc și altul ucrainean. În realitate însă, atât datele SNMFR cât și informațiile de pe site-ul companiei „Rubin” arată că canalele moldovenești și ucrainene lipsesc din grila de emisie a operatorului, în schimb se regăsesc un șir de canale TV rusești.

Potrivit ordinului al așa-numitului Minister al Dezvoltării Digitale, Comunicațiilor și Mass-Media pentru retransmiterea programelor de televiziune și radio în limitele așa zisei comenzi de stat, pe lângă „Rubin”, mai este responsabil și Asociația „Telecentrul radiofonic transnistrean (Maiac)”.

Potrivit documentului achitarea pentru așa zisa comandă de stat se face cu energie electrică, în funcție de cât de multă energie este necesară pentru a îndeplini această comandă. Energia este furnizată de întreprinderea „Rețele unificate de distribuție a energiei electrice” (ERES), iar în cazul în care necesarul anual de energie electrică nu acoperă suma comenzii de stat, atunci diferența se achită din contul bugetului public. Totodată, statul separatist compensează companiei energetice pentru electricitatea oferită din contul gazelor naturale, folosind formula de calcul: 1 rublă pentru 1.000 metri cubi de gaze.

Cu alte cuvinte, regimul separatist plătește companiei „Rubin” și Asociației „Telecentrul radiofonic transnistrean”, pentru difuzarea așa numitului canal guvernamental și pentru retransmisiunea canalelor rusești cu gazul pe care îl primește de la Federația Rusă.

Totodată, cât ține de compania „Rubin”, Ciorba precizează că aceasta mai este remunerată direct de companiile din Federația Rusă pentru retransmiterea posturilor de radio rusești, în afara așa zisei comenzi de stat.

Companiile din regiunea nistreană, care retransmit canalele TV și radio, în limita așa numitei comenzi de stat, sunt achitate cu energie electrică de la ERES și cu resurse din bugetul transnistrean, dacă valoarea comenzii de stat depășește valoarea energiei. Energia electrică a ERES este compensată din contul gazului rusesc.
Companiile din regiunea nistreană, care retransmit canalele TV și radio, în limita așa numitei comenzi de stat, sunt achitate cu energie electrică de la ERES și cu resurse din bugetul transnistrean, dacă valoarea comenzii de stat depășește valoarea energiei. Energia electrică a ERES este compensată din contul gazului rusesc.

Grila de emisie a Sheriff-ului, împânzită de canale rusești și fără nici un canal în limba română

În trecut, printre executanți ai comenzii de stat pentru retransmiterea de televiziune și radio se regăsea și „Interdnestrcom” (IDC), compania care deține monopol în domeniul telecomunicațiilor din regiune. Aceasta face parte din holdingului „Sheriff”, controlat, la rândul său, de oligarhului Victor Gușan.

În prezent, datele SNMFR arată că IDC oferă servicii audiovizuale prin intermediul a două rețele sincrone de televiziune digitală terestră, care pun la dispoziția localnicilor a câte 15 posturi TV. În principal, compania difuzează posturile TV menționate mai sus, dar și alte posturi retransmise din Federația Rusă ca:

  • НТВ (NTV)
  • Рен ТВ (Ren TV)
  • Звезда (Zvezda)
  • THT (TNT)
  • Телеканал Карусель (Carusely)
  • Союз (Soyuz)
  • Пятница (Pyatnitsa)
  • Победа (Pobeda)
  • Родное кино (Rodnoe Kino)
  • СТС (STS) ș.a.

Totodată, în grila de emisie a companiei nu se regăsește vreun canal moldovenesc, în schimb este difuzat un canal ucrainean – Першый (Pershyi), unul britanic – Discovery Science, dar și unul american – Animal Planet.

De asemenea, IDC difuzează și postul local „Телевидение свободного выбора” (ТСВ) (din rusă – Televiziunea Alegerii Libere), unicul canalul comercial din regiune, care este afiliat holdingului Sheriff. De facto, televiziunea este deținută de compania teleradio „Obiectiv”, sub umbrela cărora se regăsesc radiourile  Inter FM, Shanson, Дорожное радио (Dorojnoe Radio, n.r.) și радио Дача (Radio Dachya, n.r.), ultimele trei retransmise aproape integral din Rusia.

În prezent, IDC oferă doar servicii cu plată. Astfel, programele sunt codate și pot fi recepționate doar cu dispozitive speciale și prin contract de abonament cu furnizorul.

Aria de acoperire a celor două rețele cuprinde aproape întreg teritoriul regiunii nistrene, dar și 10% din dreapta Nistrului, arată datele SNMFR.

La fel ca și în cazul programele radio difuzate în regiune, companiile care oferă aceste servicii audiovizuale, activează ilegal. Acestea își desfășoară activitatea în lipsa autorizațiilor de retransmisie a programelor TV oferite de Consiliul Audiovizualului și în lipsa licențelor pentru folosirea canalelor și frecvențelor radio de la Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei.

Activitatea grupul de lucru pentru telecomunicații blocată și politizată de Tiraspol

Solicitați de Zona de Securitate, reprezentanții Biroului politici de reintegrare au precizat că aceste probleme țin grupul de lucru pentru telecomunicații, activitatea căruia este blocată și politizată excesiv de către Tiraspol, care spre regret manifestă o tactică similară, în ultima perioadă de timp, în toate formatele de dialog existente.

Ședința grupurilor de lucru pentru telecomunicaţii şi servicii poştale de la Chişinău şi Tiraspol, august 2022Sursa: gov.md
Ședința grupurilor de lucru pentru telecomunicaţii şi servicii poştale de la Chişinău şi Tiraspol, august 2022
Sursa: gov.md

Nereglementarea conflictului transnistrean, lipsa controlului efectiv din partea autorităților constituționale asupra situația din raioanele de est ale țării și cenzura informațională acerbă din regiune sunt factorii cheie care impun impedimente majore în restabilirea spațiului informațional și mediatic unic între cele două maluri ale Nistrului. (…) Autoritățile competente ale R. Moldova întreprind măsuri prompte pentru a securiza spațiul informațional național, a combate propaganda și dezinformarea promovată intens de la Tiraspol, a restabili accesul în regiune pentru jurnaliștii de pe malul drept, precum și de a reintegra plenar regiunea în spațiul informațional unic al țării, se arată în răspunsul reprezentanțiilor Biroului.

„În Moldova reîntregită, cu o perspectivă europeană, toți cei care n-au comis crime, au doar de câștigat”

Nereglementarea spațiului informațional din regiunea nistreană reprezintă un pericol direct la adresa statalității R. Moldova, susține Oazu Nantoi, expert pe problema nistreană și actual deputat în Parlamentul R. Moldova din partea partidului de guvernământ. Legiuitorul susține că spațiul mediatic din regiunea nistreană are drept scop menținerea unui tablou fals, precum că în stânga Nistrului există unanimitate bazată pe dragostea față de regimul lui Putin și a antagonizării cu R. Moldova.

Când noi vorbim de războiul hibrid din partea Federației Ruse, atunci este absolut clar că instrumentarul folosit de Federația Rusă împotriva R. Moldova este determinat de slăbiciunile noastre. Și când noi avem printre noi o treime din populație cu creierii spălați de propaganda rusească, situație care durează timp de treizeci de ani, deci asta este un pericol foarte direct la adresa statalității R. Moldova. Cine nu mă crede, n-are decât să se uite cum a evaluat agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei. Ceea ce s-a întâmplat în 2014, cu anexarea Crimeei, nu a fost un început, dar a fost o etapă, o continuare a războiului împotriva Ucrainei, inclusiv prin corupere, prin război informațional etc. Prin urmare, noi trăim în perioada când informația a devenit un instrument și atunci unde statul, în cazul dat R. Moldova, nu face nimic pentru a concura, înseamnă că el lasă spațiu liber pentru ca Federația Rusă să-ți promoveze interesele”, susține Oazu Nantoi.

Oazu Nantoi, expert pe problema nistreană și actual deputat în Parlamentul R. Moldova.Sursa: trm.md
Oazu Nantoi, expert pe problema nistreană și actual deputat în Parlamentul R. Moldova.
Sursa: trm.md

Totodată, deputatul afirmă că soluționarea problemei spațiului informațional din regiune necesită un complex de acțiuni care să ducă la demontarea pașnică a regimului de la Tiraspol. Totuși, susține el, autoritățile constituționale nu întreprind suficiente măsuri pentru a o soluționa, plasând problema nistreană la capătul listei de priorități.

Statul R. Moldova nicicând n-a fost preocupat de problema comunicării cu oamenii, populația din stânga Nistrului. Eu nu țin minte ca statul R. Moldova să fie avut politici adresate cel puțin către populația din stânga Nistrului, prin care s-ar fi încercat să concureze cu propaganda din stânga Nistrului, în scopul, să spunem așa, demonstrării oamenilor din stânga Nistrului că perioada fobiilor a trecut și că în Moldova reîntregită, cu o perspectivă europeană, toți cei care n-au comis crime, au doar de câștigat”, a declarat Oazu Nantoi.

  • Legislația în domeniul audiovizualului interzice retransmiterea emisiunilor cu caracter informativ, militar sau analitic din Rusia.
  • Companiile au dreptul să difuzeze sau să retransmită un post de radio sau de televiziune pe teritoriul R. Moldova doar în baza unei licenţe de emisie sau a unei autorizaţii de retransmisie oferite de Consiliul Audiovizualului.
  • Canalele şi frecvenţele radio sunt resurse limitate aflate în proprietatea publică a statului, iar reglementarea utilizării spectrului de frecvenţe este dreptul exclusiv al statului, iar compania care difuzează sau retransmite un post de radio/TV este obligată să dețină și o autorizație pentru folosirea acestora. Actul permisiv este eliberat de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei.

Companiile din regiunea transnistreană nu respectă nici un punct din cele menționate mai sus. Cum le reușește și ce spun autoritățile, aflați din materialul de mai jos.

Cum propaganda Kremlinului ajunge, prin Tiraspol, în casele tuturor moldovenilor (I)

 

P A T R E O N