Sute de milioane de lei din bugetul național au mers în ultimii cinci ani către locuitorii regiunii transnistrene beneficiari de pensii, alocații și indemnizații

s. Varnița, secția de stare civilă

Sute de milioane de lei din bugetul național au mers în ultimii cinci ani către locuitorii regiunii transnistrene beneficiari de pensii, alocații și indemnizații

Firmele din regiunea transnistreană achită, de pe 1 ianuarie, odată cu intrarea în vigoare a noului cod vamal al Republicii Moldova, aceleași taxe vamale ca și companiile de pe malul drept al Nistrului. Odată cu aceste schimbări regimul de la Tiraspol a lansat mai multe narațiuni false în spațiul public, manipulând oamenii din regiune că banii ce vor fi achitați în bugetul național din aceste taxe nu se vor întoarce în regiune pentru plăți sociale, dar vor fi cheltuiți de oamenii din dreapta Nistrului.

Adevărul e că doar în ultimii cinci ani sumele achitate persoanelor beneficiare de pensii, alocații, indemnizații și alte categorii de plăți în regiunea transnistreană au constituit 330.23 milioane de lei, datele au fost publicate de Biroul Politici de Reintegrare.

În anul 2023 pentru locuitorii din raioanele de est ale țării au fost achitați peste 182 milioane lei din resurse bugetare, cu titlu de cheltuieli de asigurare medicală și de asistență socială.

Astfel, din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală au fost achitate 77.64 milioane lei pentru 4 676 cazuri tratate în instituțiile medicale spitalicești contractate de Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) și ai căror beneficiari au fost persoane cu domiciliu în regiunea transnistreană.

Totodată, pe lista medicilor de familie din instituțiile medico-sanitare care prestează asistență medicală primară în cadrul asigurării obligatorii de asistență medicală erau luați la evidență 23 075 persoane, cetățeni ai Republicii Moldova, cu domiciliu în regiunea transnistreană și pentru care CNAM a achitat 19 milioane lei. Din acestea, 8 636 (37,5%)  persoane erau neasigurate.

La fel, în anul trecut, 2 912 persoane stabilite cu domiciliul în regiunea transnistreană au beneficiat de pensii pentru limită de vârstă, dizabilitate și de urmaș, alocații sociale, indemnizații achitate prin intermediul sistemului public de asigurări sociale, în sumă totală de 85.5 milioane de lei.

Este de remarcat, că în anul 2023, în comparație cu anul 2018, numărul persoanelor beneficiare de pensii, alocații, indemnizații și alte categorii de plăți, a crescut de la 1295  la 2912 persoane (+124.9%), iar sumele achitate au crescut de la 30 milioane lei la 85.4 milioane lei (+184.7%). În total, în ultimii 5 ani, sumele achitate pentru categoriile de persoane menționate au constituit 330.23 milioane de lei.

Un video explicativ la subiectul taxelor vamale a fost realizat de echipa noastră, îl puteți găsi aici. 

2024 Alocații din fondurile de asigurare by ivan.tsurcan92