SUA reacționează la condamnarea lui Ghenadie Ciorba și Mihail Ermurachi: „Acuzații motivate politic”

SUA reacționează la condamnarea lui Ghenadie Ciorba și Mihail Ermurachi: „Acuzații motivate politic”

Biroul pentru Democrație, Drepturile Omului și Muncii al Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii condamnă privarea de libertate a activistului Ghenadie Ciorba și decizia de al amenda pe Mihail Ermurachi pentru opiniile exprimate public.

Poziția a fost exprimată printr-un tweet.

„Exprimarea opiniilor nu este o crimă. SUA condamnă condamnarea lui Ghenadie Ciorba și Mihail Ermurachi pentru acuzații motivate politic pentru exercitarea libertății de exprimare și de întrunire. Facem apel la autoritățile de facto din Transnistria să îl elibereze imediat .

Amintim că, pe 19 iulie așa numita judecătorie din orașul Râbnița a emis o pseudo decizie prin care l-a condamnat pe Ghenadie Ciorba la trei ani și 3 luni, termen real, de închisoare.

Activistul Ghenadie Ciorba este acuzat de extremism și cercetat penal de autoritățile separatiste. Acestuia i se impută că a organizat un protest la Râbnița, anul trecut pe 2 iulie, lângă podul de peste Nistru, după ce administrația transnistreană ilegală a anulat permisele de ieșire din regiune, sub pretextul carantinei. Atunci, decizia a nemulțumit mai mulți locuitori ai orașului Râbnița care lucrează, merg la tratament sau la rude pe malul drept al Nistrului.

Citește mai mult: Prețul pentru dreptul de a protesta – 3 ani și trei luni pentru un activist din Râbnița 

Cel de-al doilea caz se referă la decizia din 20 iulie a „judecătorie” din Tiraspol care a emis un „verdict” în dosarul intentat împotriva lui Mihail Ermurachi, acuzat de încălcarea așa ziselor articole, 278 din „Codul penal” al RMN (Incitare la ură națională, rasială, religioasă), 278-3 (Negarea rolului pozitiv al Misiunii de Pacificare) și 316-1 (Insulta așa-zisului președinte al RMN.)

Ermurachi a fost condamnat doar în temeiul „articolului” 316-1 – pentru insultarea lui Vadim Krasnoselski și a fost amendat cu 9200 ruble transnistrene, ce cea ar fi echivalent a 9500 de lei. Pentru faptul că, în timpul unei conversații cu directorul școlii nr. 9 din Tiraspol, a arătat spre portretul [președintelui RMN] și a spus „ce mercenarul acesta atârnă și în biroul ei”. Instanța ilegală a decis că, cuvântul „mercenar” este o insultă.

Vezi povestea pensionarului din Tiraspol